23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

SAĞLIKLI BİR KADINLIK İÇİN BU TESTLERİ ATLAMAYIN

Kadın olmak zor zanaat! Menopoz, kemik erimesi, meme ve rahim kanseri kadınların kâbuslarından sadece birkaçı...

Sağlıklı bir kadınlık için bu testleri atlamayın

20 Ağustos 2013 Salı 10:05

Ancak düzenli olarak testlerinizi ve muayenelerinizi yaptırırsanız bunlar kâbus olmaktan çıkar; ailenizle ve sevdiklerinizle sağlıklı bir kadın olarak hayata gülümseyebilirsiniz.

Sağlıklı bir kadının genç kızlığından itibaren düzenli muayene yaptırmasının şart olduğunu vurgulayan Medical Park Ordu Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Dr. Sibel Göksel Topkaya, kadınlar için hayati önem taşıyan sağlık taramalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Yılda bir kez dahiliye muayenesi

Kadınların yılda bir kez mutlaka dahiliye muayenesi yaptırması gerekir. Bu muayenede; yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı, aile öyküsü, gözden kaçan şikayetleri değerlendirilir. Herhangi bir yakınması olmasa da fizik muayenesi ve tetkikleri yapılır. Böbrek, karaciğer fonksiyon testleri, açlık kan şekeri, kolesterol ölçümleri, tiroit fonksiyon testleri, kan sayımı, tam idrar tahlili, istirahat EKG’si, akciğer filmi, karın organlarını değerlendirmek için batın ultrasonografisi önerilir. Kronik bir hastalık mevcutsa muayene ve tahlil sıkılığı artırılmalıdır.

ÂDET SONRASI MEME KONTROLÜ YAPIN

Özellikle meme kanseri, erken tanı sayesinde ölümcül hastalık olmaktan çıktı. Ancak meme kanserinde savaşı kazanmanın en önemli silahı erken teşhis! Bu nedenle âdet görmeye başlayan kadın, her ay regl sonrası kendi kendini elle muayene etmeli. 2-3 yılda bir doktormuayenesi vememe ultrasonografisi yaptırmalı. 40 yaş üstü şikayeti olmayan sağlıklı bir kadın buna ek olarak yılda bir kezmamografi çektirmelidir. Mamografide, düşük doz x-ray üreten bir tüp ilememe x ışınına duyarlı bir levha önünde sıkıştırılarak görüntü filmi oluşturuluyor. Mamografi, meme kanserini henüz ele gelen bir kitle olmadan tespit edebiliyor. Mamografinin 40 yaş öncesinde tanısal değeri yoktur. Eğer birinci derece akrabalardameme kanseri öyküsü varsa sıkı takip altında her yıl doktormuayenesi vemamografi şart.

KADINLARIN DA KALBi TEKLER

Her kadın 40 yaşını geçtikten sonra senede bir kez kalpmuayenesi yaptırmalı. Ailede kalp krizinden genç yaşta ölüm, kalp hastalığı varsa bunu daha erken yaşlarda yaptırmalı. Kalp ritimve iletimbozukluklarını araştırmak amacıyla yapılan efor testi ve yaşamsal önemtaşıyan check up da başvurulan etkili yöntemler. Yaklaşık on dakika süren test sırasında, kalbin işleyişi hakkında bilgi veren EKG sürekli izleniyor, aralıklı kan basıncı ölçümü yapılıyor, bu sayede kalp ve dolaşımsistemi hastalıkları da ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi edilebiliyor.

SMEAR TESTiYLE RAHiM KANSERiNDEN KORUNUN

18 yaşını aşmış her kadın yılda bir kez PAP smear testi yaptırmalı. PAP smear; rahim ağzı ve iç kısmına yerleştirilen genellikle fırça şeklinde özel bir çubukla rahim ağzı salgısı alınmasından ibarettir. Bu salgı daha sonra doktor tarafındanmikroskop altında incelenir. Bu test sayesinde jinekolojik kanserler arasında ilk sırada yer alan rahimağzı (serviks) kanseri çok erken safhada teşhis edilebiliyor.

Kolon kanserini erken teşhisle önleyin

En sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanseri, özellikle 50 yaş ve üzerini hedef alan sinsi bir tehlike. Ailede kolon kanseri öyküsü olması riski artırıyor. Bu nedenle 50 yaş sonrası 3-5 yılda bir kolonoskopi yöntemiyle kolon tarama önerilmektedir. Kolonoskopi işleminde şüpheli bir durumsaptanırsa bu aralık kısalır.Aile öyküsü varsa 50 yaş öncesimutlaka yılda bir kez kolonoskopi yaptırmalı.

GEBELiKTEN 3 AY ÖNCE DOKTORA GiDiN

Çocuk sahibi olmak insanınhayatında verdiği enönemli kararlardan biridir. Bu zor karar sonrası kadının gebelik öncesi ruhsal ve fiziksel olarak hazırlanması gerekir. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, rahat doğum yapmak, sağlıklı çocuk sahibi olabilmek için hamilelikten en az 3 ay önce doktorla görüşmeye başlanmalı, sigara enkısa zamanda bırakılmalıdır. Anne ve babanında aile öyküsü genetik hastalık açısından önemlidir. İyi bir anamnez, genel fizik ve jinekolojik muayene yapılmalı.Boy, kilo, kan basıncı, rutinkantahlilleri, kangrubu, hepatit B, kızamıkçık, toksoplazma gibi viral testler yapılmalı, kızamıkçık içinbağışıklık tespit edilmezse aşı yapılmalı ve aşı sonrası 3 ay gebe kalınmamalıdır. Sistemik bir hastalık varsa ilgili branşla görüştürülmelidir.

CiLDiNiZ DE DÜZENLi BAKIM iSTER

Her yıl düzenli olarak dermatoloji uzmanının kapısını çalmak da sağlık için yaptırılması gerekenlerin bir parçası. Özellikle vücutta çok sayıda ben ve ailede cilt kanseri öyküsü varsa bu durum muayenenin önemini daha da artırıyor. Çünkü benler ölümcül bir kanser olan melanom riski taşıyor; ancak erken tanıyla cilt üzerindeki değişiklikler kanserleşmeden tespit edilebiliyor.

MENOPOZA KARŞI KEMiK ÖLÇÜMÜ

Kadınlarda menopoz sonrası ilk beş yıl osteoporozun (kemik erimesi) en yoğun olduğu dönemdir. Menopozla kendini gösteren kemik kırılmaları riski, osteoporoz tanısıyla konuyor. Özellikle ailede osteporoz varlığı, kemik mineral yoğunluğu (KMD) ölçümünün önemini artırıyor. KMD; hiçbir hazırlık gerektirmeden vücuda zarar vermeden özel bilgisayar programı ve hassas ölçüm yapan dansitometre cihazıyla yapılıyor. Bu yöntemle vücuttaki kemik yoğunluğu ölçülerek kemik erimesi riski tespit ediliyor.Menopoz sonrası doktor takiplerinde yılda bir KMD önerilmektedir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA