12 Ocak 2025
  • Ankara7°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa12°C
  • Antalya14°C
  • İzmir16°C

SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 YOLU

Günümüz koşullarında artık birçok insan sağlıklı beslenmeye zaman ayırmıyor. Fakat zaman ayırmadan sağlıklı beslenmenin yolları da var.

Sağlıklı Beslenmenin 10 Yolu

16 Eylül 2010 Perşembe 13:14

Giderek daha az sağlıklı besleniliyor. Kadınlar akşam eve gidince marketten aldığı hazır yemeklerle günü kurtarmaya çalışıyor.
Ancak, bu gıdalarda bol miktarda tuz, yağ, kolesterol ve katkı maddesi var ve sık tüketilmesi sağlığınız için zararlı.

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, her yemekte yapacağınız küçük değişikler sayesinde daha sağlıklı beslenebilirsiniz.

İşte sizin ve ailenizin sağlıklı beslenmesi için izleyebileceğiniz küçük adımlar:

1. Evinizde atıştırmalıkların oranını değiştirin. Kalorili yiyeceklerin yerine yavaş yavaş ve kademeli olarak daha fazla meyve ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketin.

Örneğin, küçük bir paket cips yerine 3 çeşit meyve (elma, portakal, üzüm) yiyebilirsiniz.

2. Markete alışverişe gittiğinizde zamanınızı abur cuburların olduğu reyonlarda değil, taze meyve, sebze, balık gibi yağı ve kolesterolü az, şekersiz, sağlıklı yiyeceklerin bulunduğu reyonlarda geçirin.

3. Yediğiniz yiyeceklerin etiketlerini okuyun. Fakat ürünlerin az yağlı ya da diyet olması her zaman en sağlıklı oldukları anlamına gelmiyor. Eğer yağı azsa, tuzu fazla olabiliyor ya da şekeri azsa yağı fazla olabiliyor.

4. Makul ölçüdeki porsiyonları seçin. Avuç içinizi yemeğiniz ölçüsü olarak düşünün. Kimileri yumruğunun büyüklüğünü hesaplar. Ancak bu çok fazladır.

5. Tat tomurcuklarınızı, davranışlarınızı ve beyninizi iyi yemek seçeneklerine karşı tekrar eğitin. Elmanın ya da portakalın doğal tadı şekerli atıştırmalıkla rekabet edemez.

Fakat siz sağlıklı yiyeceklerin doğal tatlarını yeniden öğrenmelisiniz. Atıştırmalık yerine daha fazla meyve ve sebze seçerek işe başlayın. Sık sık yedikçe dilinizdeki tat dokuları bu tatlara alışacaktır.

6. Yağlı yiyeceklere karşı temel alternatifleri öğrenin. Mayonez yerine hardalı tercih edin, çünkü hardalda daha az kalori ve yağ var. Beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç, tam buğday, çavdar ya da yulaf ekmeğini seçin. Kırmızı et yerine hindi, tavuk gibi beyaz eti tercih edin.

Yiyeceklerinizi kızartmak yerine fırında pişirin ya da ızgara yapın. Hazır meyve suyu ve soda yerine su için. Bazı meyve sularında karbonhidrat ve kalori bulunuyor. Makarna ya da salatanız için az kalorili sosları tercih edin.

Yağlı süt yerine yağsız süt ve yarım yağlı peynir tüketin. Patates cipsi ya da kızartması yerine buharda pişireceğiniz sebzeleri yiyebilirsiniz.

7. Tabağınızda daha fazla renk olması daha iyidir. Vücudunuz için gerekli farklı besinleri seçerek farklı renklere sahip yiyeceklerle güzel bir tabak hazırlayabilirsiniz.

Yeni meyve ve sebze kombinasyonlarını deneyin. Soğuk algınlığına, kanserlere ve diğer hastalıklara karşı savaşan çeşitli yiyeceklerle beslenin.

8. Öğün atlamayın. Özellikle de kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Öğün atlamak iştahınızı artırır.

Yaktığınızdan daha fazla yağ depolarsınız. Biraz daha fazla abur cubur yiyebilirsiniz, ancak bunları sağlıklı atıştırmalıklardan seçin.

9. Yatmadan 2,5 ya da 3 saat önce bir şeyler yemeyin. Gün içinde yediklerinizin son kalıntılarını yakması için vücudunuza şans tanıyın.

10. Diyet yapmayıp yaşam tarzınızda değişiklikler yaptığınızın farkında olun. Herkesin farklı programı vardır. Sizin için en iyisini bulun. Buna göre yiyeceklerinizi seçin. Fakat sağlıklı yiyecekleri tercih edin.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA