15 Ocak 2025
  • Ankara8°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya14°C
  • İzmir12°C

SAĞLIKÇI ÇALIŞTIRMAYAN PATRONA 2 BİN 695 TL CEZA

İşyerlerinde yardımcı sağlık personeli bulundurma zorunluluğu ‘resmen’ başladı.

Sağlıkçı çalıştırmayan patrona 2 bin 695 TL ceza

23 Temmuz 2013 Salı 13:02

Yönetmelik, geçtiğimiz cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 6 dakika, tehlikeli sınıfta çalışan başına ayda en az 9 dakika ve çok tehlikeli sınıfta çalışan başına ayda en az 12 dakika yardımcı sağlık personelinden hizmet alınacak. 

ÇALIŞMA SÜRELERİ BELLİ OLDU 

Az tehlikeli sınıfta yer alan 100 çalışanı bulunan bir süpermarket ayda 10 saat, 100 çalışanı bulunan tehlikeli sınıftaki bir çağrı merkezi ayda 15 saat ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 100 çalışanı bulunan bir linyit madeni ayda 20 saat yardımcı sağlık personelinden faydalanacak. 

KİMLER İSTİHDAM EDİLEBİLİR? 

Bakanlığın düzenlediği eğitime katılıp sınavda başarılı olan hemşireler, sağlık memurları, acil tıp teknisyenleri, çevre sağlığı teknisyenleri ve Bakanlık tarafından verilen işyeri hemşiresi belgesine sahip kişiler yardımcı sağlık personeli olarak görev yapabiliyorlar. 
Şu an itibarıyla yalnızca 50 ve üstü çalışanı olan işyerleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmekle yükümlüler. 

SERTİFİKA ARANACAK

BU alanda çalışacak kişi sayısı az. 1 Ocak 2015’e kadar sağlık memuru, hemşire, acil tıp ve çevre sağlığı teknisyenlerinde Bakanlıkça verilmiş sertifika aranmayacak. Ancak 2015’ten sonrası için sertifika şartı ‘vazgeçilmez koşul’ olacak. 

KOŞULLAR ESNETİLDİ

Diğer sağlık personeli görevlendirmemenin cezası ağır. Görevlendirme yapmayan işveren 2 bin 695 lira ceza ödeyecek. Aykırılığın tespit edildiği tarihten itibaren kesilmeye başlayan para cezası devam eden her ay yenileniyor. Dolayısıyla rakam katlanarak artacak.

3SORU 3 CEVAP

PRİMİ ÖDEMEK ZORUNDASINIZ

SORU: 5 yıl önce emekli oldum. Daha sonra kardeşimin firmasında çalışmaya başladım. Resmi sigorta kaydım yok. Bildirmek gerekir mi? Tespit edilebilir mi? Murat Çakan 
Cevap: Sigortasız olarak çalıştığınız tespit edilebilir. SGK kayıtdışı istihdama yönelik denetimleri ciddiye alıyor ve sıklıkla gerçekleştiriyor. Kardeşinizin sizi sigortalı çalıştırması gerekir. 

AYNI ANDA SGK VE SERBEST MESLEK OLUR

SORU: Bir avukat hem SGK’lı olarak başka bir yerde hem de serbest meslek erbabı olarak vergi kaydı olabilir mi? Meltem Yener 

CEVAP: Olabilir. Bu duruma engel bir düzenleme söz konusu değil. 

2027 YILINDA EMEKLİLİK

SORU: 1973 doğumluyum. 1 Ocak 1993 tarihli sigorta girişim var. Hiç boşluğum yok. Acaba ne zaman emekli olabilirim. Sevinç Tunçağıl 
CEVAP: 25 Yıl sigortalılık / 54 yaş ve 5675 prim günü şartlarına tabisiniz. 1 Ocak 2027 tarihinde emekli olacaksınız. 

Okan Güray Bülbül

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA