27 Kasım 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa6°C
  • Antalya12°C
  • İzmir11°C

SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ'NİN 4.2.27 MADDESİ HAKKINDA DUYURU

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından Sağlık Uygulama Tebliğinin 4.2.27 - Faktör ve Diğer Kan Ürünlerinin Reçete Edilme İlkeleri Başlıklı Maddesi Hakkında Duyuru yayımlandı.

Sağlık Uygulama Tebliği'nin 4.2.27 maddesi hakkında duyuru

17 Mayıs 2013 Cuma 15:54

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından Sağlık Uygulama Tebliğinin 4.2.27 - Faktör ve Diğer Kan Ürünlerinin Reçete Edilme İlkeleri Başlıklı Maddesi Hakkında Duyuru yayımlandı;

 

 

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

 

15.05.2013

 DUYURU 

01.05.2013 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nde hemofili hastalarının faktör kullanımı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. 

Bu düzenlemeler ile ilgili Kurumumuza gelen geri bildirimler üzerine aşağıdaki açıklamalara gerek duyulmuştur. 

Bilindiği üzere hemofili hastaları 4.2.27.A (1) maddesinin a) bendinde tarif edildiği şekilde profilaksi tedavisine ihtiyaç duyabildiği gibi, hemofili hastası olmasına rağmen profilaksi tedavisine ihtiyaç duymadan da günlük yaşamını idame ettirebilmektedirler. Ancak profilaksi tedavisi alan hastalar ya da profilaksi tedavisi almayan hastalar cerrahi girişim ya da akut kanama hallerinde yüksek doz faktör kullanımına ihtiyaç duyabilmektedirler. 

Aynı maddenin b) bendinde “Profilaksiye istinaden faktör kullanan hastalarda ayrıca akut kanama yaşanması ya da cerrahi girişim gerekmesi halinde, bu amaçla yapılacak ilaç temini için hematoloji uzman hekimi tarafından 3 gün süreli yeni bir uzman hekim raporu düzenlenir.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereği; profilaksi tedavisi alan hastalarda ayrıca akut kanama yaşanması ya da cerrahi girişim gerekmesi halinde profilaktik olarak alınan ilacın yanında (elinde var olan ilaca ilave olarak) 3 gün süreli yeni bir hematoloji uzman hekim raporu ile 3 günlük ilaç alabilirler. 

Profilaksi tedavisi almayan hastalar da dahil olmak üzere tüm hemofili hastaları için ise, akut kanama yaşanması ya da cerrahi girişim gerekmesi gibi acil müracaat gerektiren doz artırımı ya da yeni bir endikasyon gelişmesi halinde aynı maddenin (2) numaralı fıkrası kapsamında faktör temini mümkün bulunmaktadır. 

Tüm ilgililere önemle duyurulur.

 

Duyurunun aslı için tıklayınız

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA