05 Ağustos 2024
  • Ankara31°C
  • İstanbul27°C
  • Bursa24°C
  • Antalya29°C
  • İzmir33°C

SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ-05.08.2024

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 05 Ağustos 2024 tarihli ve 32623 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ-05.08.2024

05 Ağustos 2024 Pazartesi 16:50

5 Ağustos 2024 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 32623 (Mükerrer)

TEBLİĞ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1- 24/3/2013 tarihli ve 28597 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 2.4.2.B-2 numaralı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “hücre nakli,” ibaresinden sonra gelmek üzere “allojenik kemik iliği nakli öncesi 15 gün ve/veya” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Aynı Tebliğin 2.4.4.F-2 numaralı maddesinin on ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(12) 5510 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan afetler nedeniyle yaralanmaları sonrası “doğal afet” provizyonu ile, SUT eki EK-2/D-2 Listesindeki ampütasyon, kırık, periferik sinir, lumbosakral pleksus ve tendon yaralanmasına ilişkin tanılarda fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi alan kişilerin, 30 seans sonrası tedaviye devam etmesi gerektiğini belirten en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı (Sağlık hizmeti sunucusunda yeterli sayıda fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi bulunması durumunda sağlık kurulu bu hekimler tarafından oluşturulacaktır.) üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulu raporuna istinaden Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında bir defaya mahsus ilave 30 seansa kadar (30 uncu seans dahil) fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması Kurumca karşılanır.”

MADDE 3- Aynı Tebliğin 4.2.13.3.2 numaralı maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “ilaçlar,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ikinci ve” ibaresi ile “uzman hekimi” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya iç hastalıkları uzman hekimi” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4- Aynı Tebliğin 4.2.14.C numaralı maddesinin üçüncü fıkrasında aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) (n) bendinin (2) numaralı alt bendinin (b) bendinde yer alan “5” ibaresi “2,5 mg, 5 mg” şeklinde değiştirilmiştir.

b) (uu) bendinin (3) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“3) Jeneralize Miyastenia Gravis tedavisinde; aşağıda yer alan kriterleri birlikte sağlayan hastalarda tedaviye başlanılması ve üçüncü basamak sağlık kurumlarmda 3 nöroloji uzman hekiminin yer aldığı ve aşağıdaki durumların belirtildiği en fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna istinaden nöroloji uzman hekimleri tarafından birer aylık dozda reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.

a) Asetilkolin Reseptör (AChR) antikorları serolojik olarak pozitif,

b) Amerika Miyastenia Gravis Vakfı (MGFA) klinik sınıflandırma derecesi II ila IV olan,

c) Myasthenia Gravis Activities of Daily Living (MG-ADL) toplam skoru > 6 olan,

ç) İki ya da daha fazla immünosüpresan tedavi (ya kombinasyon halinde ya da monoterapi olarak) ile en az bir yıl başarısız tedavi veya en az bir immünosupresif tedavi ile başarısız olmuş ve semptom kontrolü için kronik plazma değişimi veya IVIg gerektirmiş (Önceki 12 ay içerisinde en az 3 ayda bir kas güçsüzlüğü kontrolü için düzenli plazma değişimi veya IVIg tedavisi almış).”                   ■

a) (PPP) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan “ve sonrasında” ibaresi “veya en az bir sıra tedavi sonrası” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- Aynı Tebliğin 4.2.16 numaralı maddesinin üçüncü ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Protein metabolizması bozukluklarında (aminoasit metabolizması bozuklukları, üre siklus bozuklukları, organik asidemiler) yukarıda belirtilen uzman hekim raporuna dayanılarak hastaların kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formül içeren mamul ürünler (makama, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb.) için bir aylık;

a) 0-12 ay için 203,42 (iki yüz üç virgül kırk iki) TL, ■

b) 1-5 yaş için 393,73 (üç yüz doksan üç virgül yetmiş üç) TL,

c) 5-15 yaş için 508,56 (beş yüz sekiz virgül elli altı) TL,

ç) 15 yaş üstü için 525 (beş yüz yirmi beş) TL,

tutar ödenir.”

“(6) Çölyak hastalığında; gastroenteroloji uzman hekimi tarafından, bu uzman hekimlerin bulunmadığı hastanelerde çocuk sağlığı ve hastalıkları veya iç hastalıkları uzman hekimlerince 3 yıl süreli rapor düzenlenir. Bu hastalann kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formüllü un içeren mamul ürünler (makama, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb.); gastroenteroloji uzman hekimi tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak bir aylık;

a) 0-5 yaş için 344,48 (üç yüz kırk dört virgül kırk sekiz) TL,

b) 5-15 yaş için 525 (beş yüz yirmi beş) TL,

c) 15 yaş üstü için 475,74 (dört yüz yetmiş beş virgül yetmiş dört) TL,

tutar ödenir.”

MADDE 6- Aynı Tebliğin 4.2.34 numaralı maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(7) Kladribin;

a) EDSS 5,5 ve altında olan relaps ve remisyonla seyreden MS hastalarında, aşağıda belirtilen yüksek hastalık aktivitesi özelliklerinden en az ikisini taşıyan hastalarda kullanılması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.

1) Son 1 yıl içinde en az bir atak geçirmiş olmak,

2) MRGTerde lezyon yükünde artış (yeni T2 lezyon veya aktif lezyon veya mevcut lezyonda büyüme),

3) Doğrulanmış (6 ay içinde geri dönüşümsüz) EDSS ölçeğinde en az 0,5 puan artışı.

b) EDSS 7 ve altında olan, relaps ve remisyonla seyreden MS hastalarında, beta interferonlar, glatiramer asetat, teriflunomid veya dimetilfumarat tedavilerinden birini veya birkaçını toplamda en az bir yıl süre ile kullanmış ve bu tedavilere yeterli yanıt vermeyen ve aşağıda belirtilen yüksek hastalık aktivitesi özelliklerinden en az ikisini taşıyan hastalarda kullanılması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.

1) Son 1 yıl içinde en az bir atak geçirmiş olmak,

2) Birbirini takip eden MRG’lerde lezyon yükünde (yeni T2 lezyon, aktif lezyon veya mevcut lezyonda büyüme)

artış,

3) Doğrulanmış (6 ay içinde geri dönüşümsüz) EDSS ölçeğinde en az 0,5 puan artışı.

c) Üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında nöroloji uzman hekimi tarafından düzenlenen en fazla 1 yıl süreli raporda bu durumun belirtilmesi ve nöroloji uzman hekimleri tarafından reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.

ç) Kladribin tedavisi başlanmasından itibaren 4 (dört) yıllık süre zarfında beta interferon, glatiramer asetat, teriflunomid, dimetilfumarat, fingolimod, alemtuzumab, okrelizumab veya natalizumab etken maddelerini içeren ilaçlardan herhangi birinin kullanımı Sağlık Bakanlığından hasta bazında alınacak endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile mümkündür.

d) Kladribin tedavisi başlanmasından itibaren 4 (dört) yıllık süre zarfı içerisinde 2 kürün tamamlanmasını takiben hekim tarafından gerekli görülmesi halinde ilave edilecek her bir kür kladribin için Sağlık Bakanlığından hasta bazmda alınacak endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile bedeli Kurumca karşılanır.

e) Tedavi altında iken EDSS 7 ve üzerinde olan MS hastalarında kladribin tedavisi sonlandırılır.

f) Her raporda hastanın güncel vücut ağırlığı belirtilmelidir.”

MADDE 7- Aynı Tebliğin 4.2.35.A numaralı maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında düzenlenen” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 8- Aynı Tebliğin 4.2.39 numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “162 (yüzaltmışiki) TL’yi” ibaresi “226,80 (iki yüz yirmi altı virgül seksen) TL’yi” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Tebliğin 4.2.57 numaralı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“4.2.57- Dupilumab kullanım ilkeleri

(1) Dupilumab orta/şiddetli atopik dermatitli hastalarda;

a) Abrositinib veya upadasitinib tedavilerinden en az birini 12 hafta süre ile kullanmış olmasına rağmen yanıt vermeyen veya bu tedavileri tolere edemeyen veya bu ilaçların kontrendike olduğu 18 yaş ve üzeri orta ve şiddetli atopik dermatitli hastalarda, bu durumların sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla tedaviye başlanması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.

b) Ancak iki aydan uzun süreli sistemik kortikosteroid ve siklosporin kullanımından yarar görmeyen veya bu ilaçları tolere edemeyen veya bu ilaçların kontrendike olduğu ve aşağıda belirtilen risk faktörlerinden en az birine sahip olan 18 yaş ve üzeri orta ve şiddetli atopik dermatitli hastalarda bu durumların sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla tedaviye Dupilumab ile başlanması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.

1) Aktif veya latent tüberküloz enfeksiyonu,

2) Hepatit B veya C enfeksiyonu,

3) Son 5 yılda malignite hikayesi (non melanom deri kanseri hariç), veya artmış kanser riski

4) HIV enfeksiyonu,

5) Karaciğer yetmezliği (Child Pugh C) veya böbrek yetmezliği (GFR <30),

6) Arteriyel veya venöz tromboemboli öyküsü,

7) Tromboza eğilim ya da trombofıli varlığı,

8) 65 yaş ve üzeri kişiler.

(2) 16 haftalık ilaç kullanım süresi sonunda tedavi başlangıcına göre aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması durumunda tedaviye devam edilebilir;

1) EASI skorunda en az %50 azalma,

2) Dermatoloji Yaşam Kalite İndeksinde en az 4 puanlık azalma,

3) Pruritus NRS skorunda en az 3 puanlık düşüş.

Yukarıdaki kriterlerin hiçbirinin sağlanamaması durumu tedavide yanıtsızlık olarak değerlendirilir ve tedaviye son

verilir.

(3) Üçüncü basamak resmi sağlık hizmet sunucularında, üç deri ve zührevi hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı 4 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak deri ve zührevi hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır. Upadasitinib, abrositinib ve dupilumab birlikte kullanılamaz.

(4) Dupilumab tedavisine yanıtsızlık durumunda dupilumab öncesinde kullanılmamış olması şartıyla abrositinib veya upadasitinib tedavilerinden herhangi birine geçilebilir.”

MADDE 10- Aynı Tebliğ eki “Hizmet Başı İşlem Puan Listesi (EK-2/B)” nde yer alan “Al grubu”, “A2 grubu”, “A3 grubu”, “B grubu”, “C grubu”, “D grubu” ve “E grubu” işlem satırları ile “550200”, “550210”, “550220”, “550230”’ “550240”, “550250”, “550260”, “550339”, “550341”, “550342”, “550343”, “550344”, “550345”, “550346”, “617170” ve “700510” SUT kodlu işlem satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

Al grubu

32561 ve üzeri

 

 

A2 grubu

15401-32560

 

 

A3 grubu

7584-15400

 

 

B grubu

5001-7583

 

 

C grubu

2501-5000

 

 

D grubu

943-2500

 

 

E grubu

0-942

 

550200

Birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların

yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 32561 ve üzeri

 

10.281,69

550210

Birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 15401-32560

 

5.588,64

550220

Birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 7584-15400

 

3.353,73

550230

Birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 5001-7583

 

1.553,28

550240

Birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 2501-5000

 

895,99

550250

Birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 943-2500

 

558,90

550260

Birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 0-942

 

372,60

550339

Yeni doğan/geriatrik (75 yaş üstü ve ASA 3-4) hastalara birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 32561 ve üzeri

 

15.422,55

550341

Yeni doğan/geriatrik (75 yaş üstü ve ASA 3-4) hastalara birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 15401-32560

 

8.382,96

550342

Yeni doğan/geriatrik (75 yaş üstü ve ASA 3-4) hastalara birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 7584-15400

 

5.030,64

550343

Yeni doğan/geriatrik (75 yaş üstü ve ASA 3-4) hastalara birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler.Toplam cerrahi puan 5001-7583

 

2.329,92

550344

Yeni doğan/geriatrik (75 yaş üstü ve ASA 3-4) hastalara birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler.Toplam cerrahi puan 2501-5000

 

1.343,98

550345

Yeni doğan/geriatrik (75 yaş üstü ve ASA 3-4) hastalara birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 943-2500

 

838,39

550346

Yeni doğan/geriatrik (75 yaş üstü ve ASA 3-4) hastalara birden fazla ameliyatın veya ameliyathane dışı uygulamaların yapıldığı anesteziler. Toplam cerrahi puan 0-942

 

558,90

617170

Limbal kök hücre transplantasyonu

Üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularınca yapılması halinde faturalandırılır.

1.922,22

700510

Telemetrik kardiyak monitorizasyon (24 saat)

Herhangi bir sarf malzemesi faturalandırılmaz. En az 22 saatlik kaydın olması durumunda faturalandırılır. 530330 ile birlikte faturalandırılmaz.

429,66

MADDE 11- Aynı Tebliğ eki “Tanıya Dayalı işlem Puan Listesi (EK-2/C)” nde yer alan “P617170” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

P617170

Limbal kök hücre transplantasyonu

Üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularınca yapılması halinde faturalandırılır.

5.766,00

MADDE 12- Aynı Tebliğ eki “Birden Fazla Branşta Kullanılan Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/A)” nde yer alan “OR2120” ve “OR2130” SUT kodlu tıbbi malzeme satırları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 13- Aynı Tebliğ eki;

a) “Ekstemal Alt ve Üst Ekstremite/Gövde Protez Ortezler Listesi (EK-3/C-2)” Ek-l’deki şekilde,

b) “Diğer Protez Ortezler Listesi (EK-3/C-3)” Ek-2’deki şekilde,

c) “Tıbbi Sarf Malzemeler Listesi (EK-3/C-4)” Ek-3’teki şekilde,

ç) “Özel Hallerde Karşılanan Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/C-5)” Ek-4’teki şekilde,

değiştirilmiştir.

MADDE 14- Aynı Tebliğ eki “Omurga Cerrahisi Alan Grubuna Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/E-1)” nde yer alan “102.685” SUT kodlu tıbbi malzeme satırı yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 15- Aynı Tebliğ eki “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi (EK-4/A)” Ek-5’teki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 16- Aynı Tebliğ eki “Ayakta Tedavide Sağlık Raporu (Uzman Hekim Raporu/Sağlık Kurulu Raporu) ile Verilebilecek İlaçlar Listesi (EK-4/F)” nin 80 numaralı maddesinde yer alan “dayanılarak çocuk metabolizma veya çocuk endokrin ve metabolizma” ibaresi “dayanılarak bu hekimlerce veya çocuk sağlığı ve hastalıkları veya iç hastalıkları” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17-Bu Tebliğin;

a) 1 inci, 2 nci, 10 uncu ve 11 inci maddeleri yayımı tarihinden 1 iş günü sonra,

b) 3 ilâ 9 uncu maddeleri, 12 ilâ 14 üncü maddeleri ve 16 ncı maddesi yayımı tarihinden 5 iş günü sonra,

c) 15 inci maddesinde düzenlenen ekli listede; listeye giriş tarihi, aktiflenme tarihi veya pasiflenme tarihi bulunan ilaçlar belirtilen tarihlerde, listeye giriş tarihi, aktiflenme tarihi veya pasiflenme tarihi bulunmayan ilaçlar yayımları tarihlerinde, listeye giriş tarihinde (*) işareti bulunan ilaçlar yayımı tarihinden 5 iş günü sonra,

ç) Diğer hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.

MADDE 18- Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

Tebliğin aslı ve ekleri için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA