23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa21°C
  • Antalya15°C
  • İzmir19°C

SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ MERKEZİ ŞİLE

Güneşi, kumu, denizi ve bezi ile ünlü İstanbul'un şirin ilçesi, birbiri ardına yapılan projelerle sağlık turizminde söz sahibi olmaya hazırlanıyor.

Sağlık turizminin yeni merkezi Şile

04 Haziran 2015 Perşembe 16:07

ZİYNETİ KOCABIYIK

Sağlık Turizmi, AK Parti Hükümeti'nin 2023 hedefleri arasında öncelikli olarak yer alıyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şu anda 2.5 milyar dolar civarında seyreden sağlık turizmi gelirlerinin 2023 yılında 25 milyar dolara ulaştırılacağını ifade ediyor. Bu kapsamda sağlık turizmi için Türkiye genelinde belirli bölgeler öne alındı ve başta şehir hastaneleri projeleri olmak üzere, dev sağlık projeleri Türkiye'nin dört bir yanında büyük bir hızla yükselmeye başladı. "İstanbul'un akciğerleri" olarak bilinen Şile de, sağlık turizminde öncelikli bölgelerden biri. Sabiha Gökçen Havalimanı, 3. köprü ve 3. havalimanına olan bağlantısı sayesinde dünyanın her noktasından kolayca ulaşılabilen Şile, daha çok eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin yapılacağı sağlık köyleri projeleriyle ön plana çıkıyor. Şile'nin sağlık turizmi hedeflerindeki rolünü Ak Partili Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ile konuştuk. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gibi mimar olan Tabakoğlu, 12 yıldır Şile Belediye Başkanlığı görevini sürdürüyor. Başta Almanya, Avusturya, Dubai ve Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere, Dünyada bir çok ülkenin sağlık turizminde birbiri ile yarıştığına dikkat çeken Tabakoğlu, Türkiye'nin de sağlık altyapısı ve yakın dönemde gerçekleştirilen sağlık yatırımları ile bu yarışta yerini aldığını söylüyor. İstanbul'un şirin ilçesi Şile'nin de özellikle eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile Türkiye'nin sağlık turizmi atılımının bir parçası olduğunu belirterek, "İstanbul'un Karadeniz kıyısında yer alan şile doğal güzellikleri, ormanları, sahilleri, nehirleri ve birbirinden değişik doğal güzellikleri ile insanları kendine çeken turtistik bir ilçe. Turizm demek sadece deniz ve güneş demek değildir. İstanbul'a çok yakın olmasına karşın hala bozulmamış doğası ile artık Türkiye'nin bir sağlık, eğitim ve rehabilitasyon merkezi olarak adından söz ettirecek" diyor.

SAĞLIK TURİZMİ TEŞVİK BÖLGESİ

Şile'nin bakanlığın sağlık turizmi teşvik kapsamında yer aldığını belirten Can Tabakoğlu, bu anlamda yerli ve yabancı sağlık yatırımcısı için de cazibe merkezi haline geldiğini söyleyerek, "Özellikle arazi tahsisinde, sağlık yatırımı yapacak olanlara, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde önemli avantajlar sağlanıyor. Yapacağı yatırımı 2 yıl içinde tamamlayarak, belirli sayıda insan çalıştırmayı taahhüt eden sağlık yatırımcısı vergiye esas değerden arsa satın alabiliyor. Bu da piyasa değerinin neredeyse beşte bir fiyatına geliyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar özellikle huzurevi, geriatrik bakım merkezi adı verilen yaşlılara yönelik uzun süreli sağlık ve konaklama hizmetinin verildiği merkezler ve rehabilitasyon merkezleri kurmak için ciddi oranda talepte bulunuyorlar. Hatta bunların içerisinde uluslararası potansiyeli olanlar da var" dedi.

DİYABETLİ ÇOCUKLAR İÇİN

Diyabetle ilgili "Diyabeti Durduralım" toplumsal farkındalık projesinin Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde ilerlediğini belirten Can Tabakoğlu, Avrupa'nın en büyük diyabet eğitim merkezinin yakında Şile'de açılacağını belirterek, "Bu hastalıkla ilgili böylesine büyük ve diyabetli çocuklar ve yetişkinlerin hastalıklarını bilinçli şekilde yönetebilme becerilerinin kazandırılacağı Avrupa çapında bir merkeze sahip olmak hem Şile hem de ülkemiz adına önemli bir kazançtır" dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ENGELLİ EĞİTİM VE YAZ KAMPI

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile protokolü imzalanan ve dünyanın en büyük engelli eğitim ve yaz kampının inşaatı da yakında Şile sahilinde başlayacak. Yaklaşık 25 milyon liraya mal olması planlanan yaz kampının 120 bin metrekarelik bir alanda kurulacağını söyleyen Tabakoğlu, "Engelli vatandaşlarımızın faydalanacağı yaz kampı, içerisinde atlı terapiden tutun, tenise, yüzmeye kadar bir çok aktivite ve eğitsel mekanın yar aldığı konaklamalı bir tesis. Bu da kendi branşında çok iddialı bir proje. Burada engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine hem tatil hem de rehabilitasyon imkanı sunulacak" dedi. "Sağlığın zekatı, sağlığı olmayanlara sahip çıkmaktan geçiyor" diyen Tabakoğlu, "Engelli vatandaşlara yapılan destek ve öncelikleri, özellikle son 10 yıldır yapılan tüm hizmetlerin en önemlisi olarak görüyorum. Engellilere 400 TL aylık maaş veriliyor. Fizyoterapi merkezleriyle destek sağlanıyor. Birçok sağlık merkezinde ve hastanede öncelik tanınıyor. İlçemizde yapılacak olan Engelli Eğitim ve Yaz Kampı da, engellilere sosyal anlamda büyük bir destek sağlayacak" dedi.

ŞİLE'DE İKİNCİ BAHAR

İlçenin değişen çehresinde, yaşlıların sosyal hayattan kopmadan yaşamlarının geri kalan yıllarını geçirebilecekleri tesisler yapılacağını söyleyen Can Tabakoğlu, bunların içerisinde tıbbi bakım verilen geriatri merkezlerinin de önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti. Özel teşebbüs girişimleriyle 200 yataklı bir geriatri merkezinin kurulması için çalışmaların başladığını bildiren Tabakoğlu, "Çayırbaşı Köyü'nde kurulacak olan merkez içerisinde nöroloji ve kardiyoloji alanlarında hizmet verilen ciddi tıbbi bakım üniteleri, rehabilitasyon alanları, köyle entegre bir yaşam servisi, spor alanları bulunan bir proje. Bunu yaşlı nüfusun yaşamak isteyeceği çok ciddi bir proje olarak görüyoruz. Hollandalı bir sağlık grubunun yapmak istediği bir başka yatırım ise Türkiye'de benzeri olmayan bir proje. Onlar da hem yataklı bakım gerektiren hem de camiye giden, köye gidip kahvede oturan ve köylülerle okey oynayabilen, gazete okuyabilen tarzda bilumum her çeşit kategoriden yaşlı nüfusu barındırabilecekleri bir geriatrik huzurevi kurmayı hedefliyorlar. Yurt dışından yaşlıların da gelip bu merkezde kalması planlanıyor" dedi.

Avrupa'nın en büyük diyabet merkezi

Yılda 5 bin diyabetli çocuğa kamp ve eğitim imkanı sağlayacak olan Türkiye'nin tek ve Avrupa'nın en büyük diyabet eğitim merkezi çok yakında Şile'nin Alacalı Sahili'nde hizmete girecek. Kilometrelerce uzunluktaki dünyanın en güzel kumsallarından birinin kenarında 50 bin metre karelik bir arazi üzerine kurulan Şile Diyabet Eğitim Kampı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şile Belediyesi ve sponsorların desteği ile Türkiye Diyabet Vakfı tarafından yapılıyor. Merkezde kapalı spor salonları, konferans salonları, konaklama, mekanları, yemek salonları, eğitim salonları gibi mekanlar yer alıyor. İnşaatı tamamlanan ve çevre düzenlemesi yapılmaya başlanan merkez, bu alandaki önemli bir ihtiyacı karşılayacak. Yaklaşık 15 milyon liraya mal olan kampta kış aylarında ise erişkin diyabetlilere eğitim imkanı sunulacak. Avrupa ülkelerinden diyabetle ilgili kuruluşların da kamp ve eğitim faaliyeti düzenleyebilecekleri merkeze şimdiden önemli oranda talep var.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA