28 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya9°C
  • İzmir6°C

SAĞLIK SİSTEMİNİN İÇİNDE ÖZEL SİGORTANIN AKTİF ROL OYNAYACAĞI MODEL OLMALI

Eureko Uluslararası Sağlık Direktörü Ryan Florijn, Türkiye’deki sağlık sistemi içinde özel sigortanın rolü olmadığını belirterek, “Özel hastaneler çok gelişmiş. Hollanda da bile ...

Sağlık sisteminin içinde özel sigortanın aktif rol oynayacağı model olmalı

24 Ekim 2011 Pazartesi 08:15

Eureko Uluslararası Sağlık Direktörü Ryan Florijn, Türkiye’deki sağlık sistemi içinde özel sigortanın rolü olmadığını belirterek, “Özel hastaneler çok gelişmiş. Hollanda da bile bu kadar özel hastane yok. Sağlık sisteminde mutlaka özel sigortanın aktif rol oynayacağı bir model geliştirilmeli” dedi

EUREKO Uluslararası Sağlık Direktörü Ryan Florijn, Türkiye’de sağlık sistemi içinde özel sigortanın da aktif rol oynayacağı bir model oluşturulması gerektiğini belirterek, “Tamamlayıcı sağlık sigortası bu konuda önemli bir fırsat” dedi.
Eureko Sigorta’nın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Ryan Florijn, sağlık sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Ryan Florijn, Türkiye’de sağlıkta ikili bir sistem olduğunu ifade ederek, hem devletin hem de özel sağlık sigortalarının hizmet verdiğini söyledi. Belli sebeplerden ve yaşanan memnuniyetsizlikten dolayı özel sigorta sistemine ihtiyaç olduğunu kaydeden Ryan Florijn, “İnsanlar, kuyruklar olmadan, sigorta sayesinde özel sağlık kuruluşlarından hizmet alabiliyorlar. Bir tarafta devlet yani Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer tarafta ise özel sigorta sistemi var. Çifte sistem ile bunu kastediyorum. Maalesef ortada böyle bir sorun var. Kişiler, normalde alacakları sağlık hizmeti için iki misli prim ödüyorlar. Bence, Türkiye’deki sağlık sektöründeki en majör sorun bu” dedi. Ryan Florijn, sağlık sisteminde sınırlı sayıda düzenleme yapıldığına da değinerek, bu düzenlemenin de eşit yapılmadığını vurguladı. Ryan Florijn, şunları söyledi: “Üç paydaş olduğunu düşünecek olursak hastalar, sağlık kuruluşları ve sağlık sigorta şirketleri; bunların yapısının optimize edilmesi gerekir ki, tüm paydaşların yararına bir sistem oturtulsun. Bu yapının böyle olmasından dolayı da özel hastanelerin sayısı artıyor. Üç tarafın da faydasını göreceği sistem olması gerekiyor.”

Ryan Florijn, Hollanda’daki sağlık sisteminden de örnek vererek, “Sağlık konusunda herkes eşit muamele görüyor. Zengin olsun, fakir olsun herkesin sağlık sistemine eşit erişimi var. Herkes aynı oranda katkı payı ödüyor ve o oranda sağlık hizmeti alıyor. Haliyle de ortaya iyi ve sürdürülebilir sistem çıkıyor. Hem özel hem de kamunun karışımı bir sistemden bahsediyoruz” şeklinde konuştu.

Özel sigortaya ihtiyaç var
Ryan Florijn, Türkiye’de özel sağlık sigortasına ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çekerek, sigorta şirketlerinin partner olarak devrede olduğunu söyledi. Özel sigortaya verilecek belli teşviklerle sağlık sisteminde iyileştirmeler yapılabileceğini belirten Ryan Florijn, bunun da sağlıkta maliyet etkinliği için yapılması gerektiğine işaret etti. Bu konuda Avrupa’da birçok örneği olduğunu kaydeden Ryan Florijn, “İşin içinde mutlaka özel kuruluşların da olması gerekir ki, hem maliyet etkinliği sağlansın hem de kişilere verilen sağlık hizmetinin kalitesi yüksek olsun. Tabi, devletin de müdahil olmasına ihtiyaç var. Çünkü yasal çerçeveyi oturtacak olan devlettir” dedi.

Türkiye’de özel sağlık hizmetleri çok iyi

RYAN Florijn, bu gelişimin sağlanabilmesi için tamamlayıcı sigortanın gerekliliğine de dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye’de gelişmiş bir özel sağlık kuruluşları sektörü var. Hollanda’da bu kadar özel hastane yok. Türkiye’de daha fazla aktif katılıma ihtiyaç var, özel sağlık sigortasında. Hastaneler gelişmiş ama özel sigortacılık o oranda gelişmemiş. Sağlık sigortacılığının da sistem içinde aktif rol oynayacağı bir model olması gerekiyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile bunun mutlaka sağlanması lazım.”

Yüzde 2’lik kesim sigortalı

EUREKO Uluslararası Sağlık Direktörü Ryan Florijn, Türkiye’de özel sağlık sigortası olan kesimin, nüfusun sadece yüzde 2’si olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sağlık sigortası olan sadece yüzde 2’lik kesim ve bu sayı önümüzdeki yıllarda radikal sayıda artmayacak gibi gözüküyor. Sınırlı sayıda olmayı sürdürecek. Bu da şu anlama geliyor: Sağlık sigortasında hep aynı kişiler riski paylaşıyor. Buna karşın primler de artıyor, risk de artıyor. Oysa nüfus yaşlanıyor. İleride, şimdikinden bile daha az sayıda kişinin özel sigorta sistemine girmesi olası.”
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA