26 Ocak 2025
  • Ankara5°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir9°C

SAĞLIK SİGORTASI OLMAYAN AMERİKALILARIN HAYATI ÇOK ZOR / VİDEO

Amerika’da sağlık sistemi çok karmaşık görünebilir. Ülkede 30 milyon kişinin sağlık sigortası yok. Sigortasız hastalar ödeyemeyecekleri sağlık faturalarıyla karşılaşıyor.

Sağlık sigortası olmayan Amerikalıların hayatı çok zor / Video

08 Temmuz 2013 Pazartesi 07:03

Amerika’nın Sesi’nden Carla Babb’ın haberine göre, Amerika’da 30 milyon kişinin sağlık sigortası yok. Sigortasız hastalar ödeyemeyecekleri sağlık faturalarıyla karşılaşıyor.

Tatyana Schum, vücudunda bir yanma hissettiğinde köpekleriyle evdeymiş: “Daha önce hiç hissetmediğim, inanılmaz bir acıydı.”

Schum’um acısı, hemen alınması gereken iltihaplı safra kesesinden kaynaklanmış.

90 dakikalık ameliyatın maliyeti 18.000 dolar tutmuş: “18.000 dolar çılgın bir miktar. Ama tahmin edemezdim.”

Johns Hopkins Hastanesi Finans Bölümü Yöneticisi Doktor Gerard Anderson’a göre, maliyet hastaya önceden söylenmiyor: “Eğer Amerika’da bir hastaneye gider ve bir MR çekimi ya da hastanede bir gece yatmanın maliyetini sorarsanız size cevap vermezler. Bunu zorunlu kılan bir yasa da mevcut değil.”

Schum’un faturasını hemşire ve sağlık hizmetleri danışmanı Michelle Katz’a götürdük. Katz hastane masraflarını düşürmenin yollarını anlatan iki kitap yazmış. Hastaların fatura hatalarına dikkat etmesi gerektiğini söylüyor: “Bilgisayar klavyesinde yanlışlıkla P yerine O harfine basılması mümkün. Hastane faturası yazılırken de böyle kodlama hataları yapılıyor ve faturaya 50 yerine 1000 dolar işlenebiliyor.”

Schum’un faturasına göre, safra kesesi ameliyatı orta ciddiyette, yani 3’ncü seviye bir sorun sayılıyor. Ancak Schum’un ameliyatı faturaya daha ciddi, yani 4’üncü seviye bir sorun olarak yansımış.

Katz bazen hastanenin aynı hizmetleri farklı kodlarla iki kez faturaya yansıttığını söylüyor: “Örneğin bir yerde yemek siparişi veriyorsunuz ve ısmarlamadığınız halde faturaya iki hamburger fazla yazılıyor.”

Yüksek faturalar hastanelerde ilaçların pahalı fiyatlandırılmasından da kaynaklanıyor. Örneğin tuzlu su torbaları hastanede 60 dolar. Hastane dışındaysa tanesini iki buçuk dolara almak mümkün.

Schum faturasını hastaneye götürmüş ve doktorlar toplam tutarı 18,000 dolardan 10,000 dolara indirmişler.

Hastane Schum’a gelirine göre bir ödeme planı da sunmuş. Schum hastanelerin maliyet konusunda daha şeffaf olmasını ve herkese daha adil fiyatlarla tedavi imkanı sağlamasını istiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA