26 Aralık 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa13°C
  • Antalya10°C
  • İzmir13°C

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİ VE TURİZM ODAKLI YATIRIMLAR ATAĞA KALKTI

Sağlık sektöründe teknoloji ve turizm odaklı yatırımlar atağa kalktı. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi teknolojiye 40 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. ASM, tedaviyi hastaların ayağına getirdi. Kadıköy Şifa da sürece dahil oldu, 2 yıl içerisinde 6 hastaneli

Sağlık sektöründe teknoloji ve turizm odaklı yatırımlar atağa kalktı

30 Temmuz 2009 Perşembe 11:00

Sağlık sektöründe teknoloji ve turizm odaklı yatırımlar atağa kalktı. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi teknolojiye 40 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. ASM, tedaviyi hastaların ayağına getirdi. Kadıköy Şifa da sürece dahil oldu, 2 yıl içerisinde 6 hastaneli bir sağlık grubuna dönüşecek. Hedefte sağlık turizminde büyümek de var.

‘ASM Türkiye’yle tedavinin organizasyonunu da yapacak 

Anadolu Sağlık Merkezi, geliştirdiği ‘ASM Türkiye’  projesiyle tedavide hasta ve yakınlarının yükünü hafifletiyor. Proje  çerçevesinde şehirdışı ve yurtdışından gelen hastaların tedavi süreci organize ediliyor.

Hasta ve yakınının ulaşım, konaklama, transfer ve randevu süreçleri de ASM Türkiye yetkilisi tarafından planlanıyor. Proje  çerçevesinde yer alan ‘Tıbbi İkinci Görüş’ hizmetiyle hasta ASM’ye gelmeden, daha önce yaptırdığı tüm tetkiklerini ASM Türkiye yetkililerine gönderiyor. Ulaşan dokümanlar ASM hekimi tarafından değerlendiriliyor.

İstenildiğinde, stratejik ortağı olan Johns Hopkins Medicine’den tıbbi görüş alınabiliyor. Şehirdışı ve yurtdışından gelen hastaların konaklama ihtiyaçlarını göz önüne alarak otel projesinin temelini attıklarını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Genel Direktörü Dr. Hasan Kuş, başlangıçta 40 oda, 75 yatakla hizmet verecek olan oteli 2010 yılı ocak ayında açacaklarını ifade etti.  

Yabancı hastada yüzde 100 artış
Yabancı hastaların tedavisi konusunda başarılı bir yılı arkada bıraktıklarını kaydeden Kuş, konuya ilişkin şunları söyledi: “2007’de 570 hasta ağırlarken, 2008’de neredeyse yüzde 100’lük artışla bin 102 yabancı hastaya tedavi olanağı sağladık. Daha çok kardiyovasküler cerrahi, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi, Cyberknife ve beyin cerrahisi başta olmak üzere tüp bebek ve plastik cerrahi bölümüne başvurular geliyor. Bunun yanı sıra ortopedi ve check-up için gelen konuklarımız da oluyor.  

Kemik iliği nakli de yapacak
Bu yıl içerisinde, Kemik İliği Nakli Merkezi’nin hayata geçireceklerini belirten Kuş, merkez hakkında şu bilgileri verdi:

“ASM’nin ana kampüsünde kurulan merkez, gelişmiş bir teknolojik alt yapıya sahip. Ana hastaneye ek, 3 bin 200 metrekare büyüklüğünde ayrı bir blok olarak inşaa edilen merkezde, kemik iliği yapılacak hastalarda enfeksiyon riskini minimuma indirebilmek için her oda, ameliyathane şartlarına uygun bir şekilde tasarlandı. Hizmete girdiğinde aynı anda 22 hastaya kemik iliği nakli yapılabilecek.”

Teknolojiye 40 milyon dolar 
Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi hedeflediği 70 milyon dolarlık yatırım planlamasının 40 milyon dolarlık kısmını tamamladı. Böbrek Nakil Merkezi, Diyaliz Merkezi, Tüp Bebek Merkezi üniteleriyle toplam 196 yataklı bir hastaneye dönüşen hastane, ek bina yatırımıyla ameliyathane sayısını 10’a çıkardı. Hastanenin acil servisi ise son teknolojilerle donatıldı.

700 çalışanıyla Kalp ve Damar Cerrahisi Ünitesi, Böbrek Nakil Merkezi, Diyaliz Merkezi, Tüp Bebek Merkezi üniteleriyle toplam hizmet alanını genişleten Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi, yeni teknolojileriyle 10 saniyede  kalp anjiyografisi ve 1 dakikadan daha kısa bir zamanda tüm vücut tomografisi yapabiliyor.

Hastanenin Radyoloji ünitesinde bulunan MR çok komplike beyin incelemelerine yönelik hizmet verirken, Gama Camere ile tüm vücut sintigrafisi yapılabiliyor. 

Yatırım atağı
Aynı zamanda guatr gibi hastalıkların tedavisininde yapılmaya başlandığı hastanede Sosyal Güvenlik Kurumu’yla anlaşması bulunan  Periferik Anjiyo ile  damarların görüntülenmesi, stent gibi damarlara yönelik girişimler de yapılabiliyor.

Hastanenin geleceğe yönelik 70 milyon dolarlık yatırım planının yarısından fazlasının şimdiden hayata geçirdiklerini, 40 milyon dolarlık yatırımın 20 milyon dolarını  her türlü acil müdahale için teknolojiye yatırım olarak  gerçekleştirdiklerini belirten Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hayta, şunları söyledi:

1 milyon hasta
“1992’den bu yana 1 milyondan fazla hastaya hizmet verdik. Tüm branşlarda her türlü operasyonu gerçekleştirebilen kurumda yeni doğan bebeklere ve çocuklara kalp ameliyatı yapmaya imkan veren çok özel tıbbi donanım  bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptıkları anlaşmalar neticesinde tüm sigortalıların hastanelerinden faydalanabiliyor. Yarın da bu yatırımlara devam ededeğiz” dedi. 

Hedef, sağlık turizminde 6 hastaneli bir grup olmak
Kadiköy Şifa, sağlık turizminde büyümek için kolları sıvadı. Bu yılın sonunda kuracağı Ataşehir hastanesinin ardından 2 yıl içerisinde 6 hastaneli bir sağlık grubuna dönüşecek. Sağlık turizmi için özel departmanlar oluşturan hastane, özel ilgi alanı olan reflü, diş ve tüp bebek tedavileriyle yabancı hastaları ağırlamayı planlıyor. Hedefte  sağlık turizminde büyümek var.

‘Sektör, büyümeye açık’
Ataşehir hastanesinin açılmasıyla birlikte hız verecekleri sağlık turizmi için departman oluşturduklarını söyleyen Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Buket Pilavcı, “Hastalar yurtdışından Türkiye’ye daha çok göz, diş, estetik, tüp bebek için bize de  diş, tüp bebek ve özel alanımız olan reflü tedavileri için geliyorlar” dedi.

Türkiye’de özel hastane ve tıp merkezlerinin toplam sağlık sektörü içinde yüzde 26 pay sahibi olduğunu söyleyen  Buket Pilavcı, sektörün büyümeye açık bir sektör olduğunu, yabancıların da seltörü sıkı takip ettiklerini belirtti.

Sektörde birçok ülkede şubeleri olan bir yapıyla hareket etmenin avantaj sağladığının altını çizen Pilavcı, şöyle konuştu:

“Türkiye’de yıllık kişi başı sağlık harcaması 702 dolar. Aynı oran OECD ülkeleri ortalamasında 2 bin 500 dolar. Türkiye’de bu oran her geçen gün gittikçe yükseliyor. Süren yatırımların yüzde 70’i özel sektör tarafından yapılıyor.” 

Avrupa Kalite Büyük Ödülü
Hastanın hastane seçiminde büyüklük değil, hizmet kalitesinin rol oynadığını ifade eden Pilavcı, “Laparoskopik cerrahi arttıkça yatak çevrim hızınız artar. Geleceğin tıp uygulamaları da bu yönde olacak. Hastanın ve cerrahın tercihi bu yönde. Teknolojiler geliştikçe bu hız artar. Genelde 2.5 gün iyi bir oran olarak kabul edilir” dedi.

Kadıköy Şifa Hastanesi’nin Kalder Ulusal Kalite Büyük Ödülü’nü alan ilk ve tek özel hastane olduğunu belirten Pilavcı, şöyle devam etti:

“Kalite sürekli çıtanızı yükseltmeniz gereken bir süreç. Sürekli kendinizle yarışıyorsunuz. 360 derece değerlendirme içerisindesiniz. Yönetim mekanizmasının aksamadan yürümesi gerekiyor. Çalışanlardan, paydaşlara kadar pek çok konu inceleme altına alınıyor. Bir çalışanınızın bile misyon ve vizyonunuzu bilmemesi puanınızı etkiliyor. Hedefimiz Avrupa Kalite Büyük Ödülü” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA