19 Kasım 2024
  • Ankara7°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa9°C
  • Antalya12°C
  • İzmir12°C

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN VATANDAŞA UYARI!

İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Ahmet Bal, içinde bulunduğumuz kış mevsimi ve buna bağlı olarak ilimizi de etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle bazı önerilerde bulundu.

Sağlık Müdürlüğünden vatandaşa uyarı!

14 Aralık 2013 Cumartesi 09:43

İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Ahmet Bal, içinde bulunduğumuz kış mevsimi ve buna bağlı olarak ilimizi de etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle bazı önerilerde bulundu.

Soğuk havanın vücudu olumsuz yönde etkilediğini belirten, soğuk ve karlı havalarda beslenme ve giyinmenin büyük önem taşıdığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Ahmet Bal, “Soğuk hava damarlarda daralma meydana getirmektedir. Özellikle, kalp ve damar hastaları mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalılar” dedi.

Soğuğa karşı göğüs ve yüz kısmının kalın giysilerle korunması gerektiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Ahmet Bal, “Kalp hastaları sıkı giyinerek sokağa çıkmalı, kesinlikle soğukta tok karnına yürüyüş yapmamalılar. Kışın soğuk günlerde, sıcak günlere oranla damarlar daha da daralmaktadır. “Sıcak havada damarlar genişler. Soğuk havada ise daralır. Dolayısıyla kalp, damar ve şeker hastaları soğuktan çok fazla etkilenir. Damarlarında tıkınma ve daralma olan hastaların, soğuk havada damarları daha da daralır. Bu da kalp hastalarında krizi tetikleyebilir. Kalp damar hastası olanlar ve özellikle yaşlılar mümkün olduğunca soğukta dışarı çıkmamalı” ifadelerine yer verdi.

Soğuk havanın kalp düzeninin bozulmasına (ritim bozukluğuna) ve ani ölümlere yol açabileceğini de kaydeden İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Ahmet Bal, kış mevsiminde sık görülen grip ve diğer solunum yolu hastalıklarının da kalp hastalıklarını tetiklediğini, gribin, gerek kalp gerekse akciğer hastaları için ciddi tehlike oluşturduğunu söyledi.

“By-pass’lı hastalar, kalp yetersizliği ve şeker hastalığı olanlar gribe karşı konmalıdır” diyen İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Ahmet Bal, kış mevsiminde kalp romatizmalarına yol açan üst solunum yolu enfeksiyonlarının da sık görüldüğünü ifade etti.

Kalp şikayeti olmayan kişilerin bile soğuğa karşı kendilerini koruması gerektiğini hatırlatan İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Ahmet Bal, şöyle dedi:

“Kalp ile ilgili şikayeti olmayan insanlar bile, soğuk havalarda göğüslerine kalp ağrılarının geldiğini fark edeceklerdir. Bunun için kalp hastası olan kişilerin soğuk havada sokağa çıkarken, yanlarında dilaltı tableti bulundurmaları çok önemlidir. Çünkü soğuklarda vücut ısısının düşmesi nedeniyle spazm oluşuyor. Bu spazm nedeniyle de kalbe yeterince kan gitmiyor ve göğüs ağrısı ortaya çıkabiliyor. Bunun için kalp hastaları sıkı giyinerek sokağa çıkmalılar ve kesinlikle soğukta tok karnına yürüyüş yapmamalılar. Soğukta odun ve kömür taşımak, odun kırmak, odun kesmek, kar küremek, rüzgara karşı yürümek ve özellikle kalp bölgesinin soğuk ve rüzgara maruz kalması kalp krizi riskini arttırmaktadır.”

Soğukta beslenmenin önemine de işaret eden İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Ahmet Bal, bu konuda kontrollü olarak bal ve pekmez tüketilmesini, sabah kahvaltısında diyabetik olmayan hastaların bir kaşık bal ve bir kaşık pekmez yemelerini, çok ağır, yağlı yemeklerden kaçınılmasını, özellikle kırmızı et ve hayvansal ağırlıklı yemeklerin tercih edilmemesini, bunların yerine bol sebze ve meyve yenmesini, özellikle C vitamini içeren sebzelerin çiğ olarak tüketilmesini önerdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA