25 Kasım 2024
  • Ankara-2°C
  • İstanbul3°C
  • Bursa0°C
  • Antalya5°C
  • İzmir5°C

SAĞLIK KURULUŞLARI BÜTÜN GÜN KAMERAYLA İZLENECEK

Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sağlık kuruluşlarının bütün gün kamerayla izlenmesini önereceklerini söyledi.

Sağlık kuruluşları bütün gün kamerayla izlenecek

28 Ekim 2012 Pazar 15:22

Sağlık Çalışanlarına Yönelik Artan Şiddet Olaylarını Araştırma Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Necdet Ünüvar, komisyon çalışmaları hakkında BUGÜN'e çarpıcı açıklamalar yaptı. Hastanelerde sigara içilmez yazısı yerine veya yanına 'Hastanemiz 24 saat kamera ile izlenmektedir' afişi asılmasının, şiddete meyilli kişilerin kendilerine çekidüzen vermelerini sağlayacağını söyledi. Konuyu Sağlık Bakanlığı'na da bir teklif olarak ilettiklerini vurguladı.

Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan'ın görevi başında hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, Dr. Oğuz Eroğlu'nun ise BDP Van Milletvekili Özdal Üçer tarafından darp edilmesi, gözleri bir kere daha sağlık çalışanlarına yönelik şiddete çevirdi. TBMM konuyu araştırmak için komisyon kurdu. Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar, sağlıkta şiddetin kanayan bir yara olduğunu ifade ederek, sadece ülkemizde değil bütün Dünyada yaşanan ve çözülmesi gereken bir sorun olduğunu kaydetti. Şiddetin meşru görülebilecek bir yanı bulunmadığının altını çizdi.

CAYDIRICI OLACAK

Sağlıkta şiddetin sosyolojik, psikolojik ve ekonomik nedenleri bulunduğunu belirten Ünüvar, "Ama öncelikle kabul edilmesi gereken nokta, hangi sebeple olursa olsun şiddet hoş görülemez ve engellenmesi önüne geçilmesi gerekir. Komisyonumuzun kurulma nedenlerinden biri de sorunun çözümüne katkı sağlamak ve bu doğrultuda alınması gereken önlemleri belirlemek" şeklinde konuştu.

Dr. Ersin Arslan'ın hayatını kaybettiği ve şimdi adının verildiği Devlet Hastanesi'nin hemen hemen her koridorunda, her duvarında Hastanede sigara içmenin yasak olduğuna dair uyarıcı yazılar bulunduğunu dile getiren Ünüvar, "O yazılar olmasa bile günümüzde kimse bir hastanede sigara içmeyi aklının ucundan geçirmez. Sadece o Hastanede değil bütün hastanelerimizde sigarayı yasaklayan yazıların yerine ya da en azından onların yanına hastanenin güvenlik kameralarıyla 24 saat izlendiğine dair uyarıcı yazıların asılması, hastaneye gelen herkesin düşünmesine ve şiddete meyilli şahısların ise kendilerine çeki düzen vermelerine yardımcı olacaktır diye düşünüyoruz" dedi. Öneriyi Sağlık Bakanlığı'na ilettiklerini kaydetti.

MESLEK ÖRGÜTLERİYLE BULUŞACAK

Ünüvar, konuyla ilgili tüm kişi ve kurumları dinlemeyi planladıklarını söyledi. Bayramdan sonra toplantılara bütün Sağlık sendikalarını dinleyerek başlayacaklarını belirten Ünüvar, "Sonrasında ise, Türk Hemşireleri Derneği, Sağlık Çalışanları Derneği gibi meslek örgütlerini, Dünya Sağlık Örgütünü, 112 sağlık personelini, şiddet alanında çalışmalar yapmış bu alanda temayüz etmiş hocalarımızı, akademisyenleri dinleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Konuyu her yönüyle ele aldıkları için hasta ve hasta yakınlarının da görüşlerine başvuracaklarını anlatan Ünüvar, bu anlamda hastanelere ziyaretler gerçekleştireceklerini söyledi. Ayrıca vatandaşların sağlık çalışanlarıyla ilgili şikayetlerini ilettiği Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ile sağlıkta şiddetle ilgili şikayetlerin iletildiği BEYAZ KOD birimini yerinde inceleyeceklerini vurguladı.

İSTATİSTİKLER TOPLANIYOR

Komisyonun dinlediği bütün kurum ve kişilerden kendilerinde bulunan istatistiki verileri aldığını dile getiren Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bütün verilerin toplanması ile veri analizi de yapacaklarını kaydetti. Ünüvar çalışmalarına konuyla ilgili bütün kesimlerden büyük destek geldiğini belirtti.

RAPOR YAZIMI KASIM'DA BAŞLIYOR

Komisyon Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bütün kamuoyunun merakla beklediği raporu Kasım ayı başında yazmaya başlayacaklarını açıkladı. Ünüvar, Meclis araştırma komisyonlarının çalışmalarını sürdürürken bir yandan da raporlarını yazdıklarını vurguladı ve raporu komisyon çalışma takviminin sonunda tamamlayarak TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını dile getirdi.

Raporda sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin nedenleri ve bu hususta alınması gereken önlemlerle ilgili her noktaya temas edeceklerini belirten Ünüvar, raporun son derece kapsamlı olacağını vurguladı. "Raporda sağlık çalışanlarına şiddetin nedenleri detaylı bir şekilde irdelenecek, şiddetin türleri, şiddete yol açan etkenler raporumuzda yer alacak. Ayrıca şiddetin önlenmesine yönelik çözüm önerilerine, bu konuda alınması gereken tedbirlere raporumuzda yer verilecek. Komisyonumuzun yapmış olduğu çalışmalara ilişkin bilgilere de raporda yer alacak. Kısacası sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili her bilgi raporumuzda bulanacak" ifadelerini kullandı.

KOMİSYON KİMLERİ DİNLEDİ?

Komisyon çalışmalarına, Gaziantep'te menfur bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan'ın ailesini ziyaret ederek başladı. Aileye taziyelerini bildiren ve olay hakkında bilgi alan komisyon üyeleri saldırının gerçekleştiği hastanede de incelemelerde bulundu. İlk toplantısını Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun'u dinleyerek yapan komisyon bugüne kadar; Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikasını dinledi.

HABER: ÇETİN ÇİFTÇİ / BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA