23 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa3°C
  • Antalya17°C
  • İzmir8°C

SAĞLIK KOMPLEKSİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI!

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "Akılcı İlaç Kullanımı Etkinliklerine Yönelik Alt Yapı Oluşturma ve Geliştirme Projesi" kapsamında düzenlenen kapanış toplantısına katıldı.

Sağlık kompleksi için düğmeye basıldı!

13 Aralık 2013 Cuma 16:06

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "Akılcı İlaç Kullanımı Etkinliklerine Yönelik Alt Yapı Oluşturma ve Geliştirme Projesi" kapsamında düzenlenen kapanış toplantısına katıldı. Ülkemizde 2004 yılından itibaren sağlık hizmetlerindeki gelişim ve hakkaniyet sıkıntılarının çözümü için önemli reformların gerçekleştirildiğini söyleyen İlhan, "Bu çerçevede ortak noktası genel sağlık sigortası olan sağlıklı dönüşüm programı ve sosyal güvenlik reformu eş zamanlı olarak başlatılmıştır. Genel sağlık sigortası yapılandırılırken tüm nüfusu kapsaması, ödenecek sağlık hizmetleri yelpazesinin geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin kalite standardının geliştirilmesi ve de kaynakların etkin kullanımının sağlanması amaçlanmıştır. Reformlarla beraber genel sağlık sigortasının kapsamı son derece genişletilmiş oldu. Son olarak 9 milyon civarındaki yeşil kartlı vatandaşlarımızda sistem içerisine alınarak, sağlık hizmetlerine ilişkin sosyal güvenlik kuruluşları arasında var olan kullanım farklılıkları giderilmiş ve tüm nüfusun sağlık hizmetleri konusunda eşit haklara sahip olması sağlanmıştır" diye konuştu.

AÇIK 20 MİLYAR LİRA

Sigortalıların özel sağlık alanından hizmet alınmasının da yaygınlaştırıldığına dikkati çeken İlhan şöyle konuştu;

"SGK tarafından 76 milyon kişiye SGK şemsiyesi altında sağlık hizmeti sağlamaktadır. Dünyanın neredeyse hiçbir ülkesinde bu kadar yer azemi geniş olduğu ve tüm sağlık giderlerinin karşılandığı bir sağlık sigorta sistemi bulunmamaktadır. SGK'nın 2013 yılı sonu itibariyle gelirlerinin 162 milyar 188 milyon TL ve giderlerinin 182 milyar 557 milyon TL, açık finansmanın ise 20 milyar 269 milyon TL olacağı tahmin edilmektedir. 2002 yılında 66 milyon 439 bin olan ülkemiz nüfusunun yüzde 70.8 oranında, yani 47 milyon 66 bininin SGK kapsamında iken geldiğimiz tarih itibariyle nüfusun yüzde 98.9'una tekamül eden 74 milyon 773 bini SGK kapsamına alınmış bulunmaktadır. 2012 yılı toplam sağlık harcamalarına baktığımızda ülkemizde 48 milyar 252 milyon TL, SGK sağlık harcaması ise 44 milyar 151 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamın yıl sonu itibariyle 54 milyar 474 milyon TL olacağı beklenmektedir."

İlaç giderlerini de değerlendiren İlhan, "2013 yılı sonu tahmini gideri 15 milyarın üstünde olacaktır. Dünyada sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik pek çok ulusal ve uluslararası programlar yürütülmektedir. Ülkemizde de benzer programlar uygulanmakta ve kurum olarak sağlık hizmetlerinde kalitenin de arttırılması konusunda büyük gayretler sarf etmekteyiz. Ülkemizde kurumsal alanda sağlıkta tek geri ödeme kurumu olarak hedefimiz, sadece maddi finansmanı sağlamak değil, maddi anlamda tüm beklentileri karşılamanın yanı sıra daha kaliteli, daha sürdürülebilir, güvenli ve kontrol edilebilir bir sağlık sistemini sorumlu olduğumuz vatandaşlarımıza sunabilmektir. Geri ödemenin sürdürülebilir olması açısından bugünden bir takım tedbirleri almak zorundayız tüm ülke olarak. Bu kadar büyük bir bütçeyi kaliteli yönetebilmek için kurumsal olarak, geleceğe yönelik politikalarımızı geliştirecek köklü projelere destek vermekteyiz. Yani sadece körü körüne geri ödemeyi gerçekleştiren bir kurum olmak istemiyoruz. Harcadığımız bu rakamların ne kadar etkili, ne kadar kaliteli bir şekilde harcandığını da izlemek istiyoruz. Bir takım projelerde AR-GE çalışmalarıyla geleceğe yönelik hedeflerimizi de daha etkin bir şekilde belirlemeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen çalışmalardan bir diğeri olan SGK'nın "Akılcı İlaç Kullanımı Etkinliklerine Yönelik Alt Yapı oluşturma ve Geliştirme Projesi"nin üniversitelerden değerli hocaların da katkılarıyla ve çalışmalarıyla tamamlanmış olduğunu ifade eden İlhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün burada başarılı bir projenin sonuçlarını, çıktılarını paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Günümüzde ilaçlar insan sağlığının korunmasında ve hastalıkların tedavisinde yaşam kalitesini arttıran vazgeçilmez sağlık ürünleri haline gelmiştir. Öte yandan ilaçlar uygunsuz ve yanlış kullanıldığında aynı zamanda yaşamımızı tehdit eden bir risk unsuru haline de gelebilmektedir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı olarak nitelendirilen bu sorun son yıllarda tüm dünyanın mücadele etmeye çalıştığı yaygın sağlık sorunlarından bir tanesidir. Günümüzde insan sağlığında ve ilaç sektöründe baş döndürücü bir hızla teknolojik gelişmeler yaşanırken, diğer taraftan akılcı olmayan kullanım kaynaklı kontrol edilemeyen ilaca bağlı sorunlarda baş göstermektedir. Bu tür sorunlar sürdürülebilir kaliteli sağlık hizmetlerini ve geri ödeme sistemlerinin işleyişlerini maalesef tehdit etmektedirler. Akılcı olmayan ilaç kullanımı sorunu gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin ortak sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, reçete edilen ilaçların yarıdan fazlasının israf edildiğini, dağıtımının uygunsuz yapıldığını, hastaların yarısının ilaçlarının doğru olarak kullanma konusunda başarısız olduklarını bildirmişlerdir. Nitekim bizim başka bir çalışma kapsamında bu konuda yaptığımız hane halkı anket çalışmalarında da bu sonuçlara yakın sonuçlar çıktığını görmekteyiz. İlaçların akılcı olmayan biçimde kullanımı yeterli eğitim ve alt yapı iyileştirmeleriyle önlenebilir bir durum iken, bizler bugün bu soruna karşı gereken tedbirleri almaz isek gelecekte bu bakımından çok ağır sorunlar ile yüzleşmek zorunda kalabileceğiz.

Bu tür sorunları tümden engellemenin en etkin yolu ilaç kullanımının tüm paydaşların bilinçlendirilmesinden geçmektedir. Bilhassa geleceğimize emanet edeceğimiz çocuklarımızın, sağlık çalışanı adayı gençlerimizin en erken safhalarda eğitilmesi ve bilgilendirilmesi son derece önem arz etmektedir. Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılmasında geri ödeme kurumu olarak sorumluluklarımızın farkındayız. Kurum olarak sosyal sorumluluk yönü de ağır olan bu ve benzeri projeleri daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Ülke genelinde halkın ve ilgili meslek mensuplarının akılcı ilaç kullanımında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik eğitim materyalleri geliştirmek, bu konuda ihtiyaç duyulan sürdürülebilir alt yapı desteğinde bulunmak ve bu faaliyetlerin halkın ilaç kullanımına etkisini kapsamlı bir şekilde araştırmak amacıyla Marmara Üniversitesi ile imzaladığımız protokol çerçevesinde bu çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında yazılı, işitsel ve elektronik eğitim materyalleri, veri tabanlı akılcı ilaç kullanımının bilgi sayfası, SGK çalışanlarına yönelik eğitimler ve akılcı ilaç kullanımı araştırmaları gerçekleştirilmiştir. Okul öncesi dönemden başlamak üzere lise çağına kadar eğitim kurumları, ilgili meslek kurumları ile tıp, eczacılık fakültesi, hemşirelik öğrencilerine yönelik eğitim materyalleri ve ayrıca 65 yaş üstü bireyler ve emeklilerimize yönelik broşür ve mektuplar hazırlanmış bulunmaktadır. Tüm bu materyaller elektronik ortamda web sitemiz aracılığıyla sunulmuştur. Böylece kurumumuz tarafından ülkemizde bir ilk gerçekleştirilerek büyük bir hedef kitleye akılcı ilaç kullanımı konusunda belli bir hizmetin götürülmesi sağlanmış ve ülkemizde tüm tarafların kullanımına sunulmuş büyük bir elektronik kütüphane oluşturulmuş ve bilgilendirilme kaynakları hazırlanmıştır."

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, akılcı ilaç kullanımında yazılı, işitsel ve elektronik eğitim materyalleri hazırlandığını ve materyallerin elektronik ortamda sunularak, ülkemizde bir ilk gerçekleştirildiğini ve tüm tarafların kullanımına sunulmuş büyük bir elektronik kütüphane oluşturularak, bilgilendirilme kaynakları hazırlandığını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA