09 Ocak 2025
  • Ankara5°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa10°C
  • Antalya12°C
  • İzmir14°C

SAĞLIK KENTLERİ YABANCIYA KONGREYLE TANITILACAK

Sağlık Bakanlığı, hastanelerin özel sektör tarafından yapılıp kamu tarafından kiralanmasını öngören Kamu-Özel Sektör Ortaklığı (PPP) modelini hayata geçirmeye çalışıyor. Yıl içinde 3 sağlık kenti için ihaleye çıkılacağı açıklanırken, bu projeleri tanıtmak

Sağlık kentleri yabancıya kongreyle tanıtılacak

03 Haziran 2008 09:44

Sağlık Bakanlığı, hastanelerin özel sektör tarafından yapılıp kamu tarafından kiralanmasını öngören Kamu-Özel Sektör Ortaklığı (PPP) modelini hayata geçirmeye çalışıyor. Yıl içinde 3 sağlık kenti için ihaleye çıkılacağı açıklanırken, bu projeleri tanıtmak, ilgili firmalarla bir araya gelmek ve ülke örneklerini incelemek için bir kongre düzenleniyor.

İlki 5-6 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak Sağlık Kentleri Kongresi'ne, aralarında Dubaili Emaar ile ABD'li NBBJ firmalarının da bulunduğu yatırımcılar katılacak. Kongrede ağırlıklı olarak Dubai ile İtalya'daki sağlık kenti modelleri incelenecek.

Bakanlığın sağlık kentleri projesinde Ankara (Bilkent ile Etlik), İstanbul (İkitelli) ve Kayseri'nin yanı sıra Adana ve Erzurum'da da tespit edilmiş alanlar üzerinde bu yapıların kurulması için çalışmalar yürüttüğü ve çalışmalarda da sona gelindiği belirtiliyor. Sağlık kentlerinde farklı alanlardan ihtisas hastaneleri, laboratuvar ve araştırma merkezlerinin yanı sıra sağlık teknoparklarının da yer alması planlanıyor.

 

Ülke örnekleri incelenecek

Kamu-Özel Ortaklığı Derneği ile birlikte düzenlenecek kongrede, sağlık kentleri, sağlık kentleri ve kamu-özel ortaklığı uygulamaları, sağlık kentleri yönetim modelleri, sağlık kentleri tasarım ve uygulamaları, sağlık kentleri ve yönetim oturumları düzenlenecek. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin Türkiye'deki sağlık kentleri projesi ile kurulması öngörülen PPP modeli hakkında bilgi vereceği toplantılarda, Dubai ile İtalya'nın Bercia kentinin sağlık merkezi yöneticilerinden de tecrübeleri dinlenecek. Kongreye kamu kurumları ile şirketlerden yetkililerin yanısıra banka ve finans kuruluşları, uluslararası yatırımcı kuruluşlar ve yerli ile yabancı inşaat şirketleri katılacak.

Yap-kirala-devret şeklinde özetlenen PPP modelinde, sağlık tesisleri içerisinde veya dışarısında yer alan klinik alanlar dışındaki tüm hizmet ve ticari alanların özel sektör konsorsiyumları tarafından işletilmesi öngörülüyor. Devlet de bu tesislerde en fazla 49 yıllığına kiracı oluyor.

3 sağlık kenti projesinde ise devlet 25-30 yıllığına kiracı olacak. Bu yapılarda yaklaşık 2 bin yataklı dev sağlık kompleksleri bulunacak. Bu yapıların kamuya bağlı hastanelerdeki koğuş sisteminin terk edildiği tek ya da 2 kişilik odalarıyla modern yapılar olması planlanıyor. Dünyada bu modelle sağlık alanında 100 adet bitmiş ve devam eden projesiyle İngiltere öne çıkarken; İspanya, İtalya, Avusturya ve Kanada da bu modeli sıkça tercih eden ülkeler arasında gösteriliyor.

 

Yorumlar
SON DAKİKA

Yükleniyor...