15 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya14°C
  • İzmir12°C

SAĞLIK İÇİN SATEN PERDE İPEK HALI

Sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı bir çevre şart! Sağlıklı bir çevre için de işe evinizden başlayarak, basit ama etkili önlemler alabilirsiniz: Perdelerinizi saten, halılarınızı ipekten seçin. Su bazlı boya kullanın,..

Sağlık için saten perde ipek halı

12 Haziran 2012 Salı 08:46

Sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı bir çevre şart! Sağlıklı bir çevre için de işe evinizden başlayarak, basit ama etkili önlemler alabilirsiniz: Perdelerinizi saten, halılarınızı ipekten seçin. Su bazlı boya kullanın, yatak odasında ise dinlendirici renkler tercih edin!

Sağlıklı bir yaşama sahip olabilmeniz için, çevrenizi de daha sağlıklı bir hale getirmeniz gerekiyor. Evlerinizi dekore ederken ve temizlerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini de artık tıp dünyası belirliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen; bu konuda alınabilecek basit ama etkili önlemleri anlattı...

ÇEVRESEL FAKTÖRLER
İnsanın sağlıklı olmasında çevresel ve genetik faktörlerin önemi çok büyüktür. İnsan genetik bir şifre ile doğar. Bu genetik şifre içinde, bazı hastalıklar gizlidir. Çevre şartları ise bu hastalıkların ortaya çıkmasını tetikler. Yani bu faktörler olmadıkça söz konusu hastalıklar ortaya çıkmaz. Bu, biraz anahtar-kilit ilişkisine benzer. Kilidin göbek kısmı genetik hastalıklardır, çevresel faktörler de anahtardır. Her anahtarı soktuğunuzda kilidi açmaz, uygun bir anahtar gerekir. İşte o uygun anahtar, uygun çevre şartlarıdır.
Ev ortamı ve mobilyalar, sağlığımızı etkileyen çevresel faktörlerdendir. Mobilyalar genellikle üç kısımdan oluşur; Salon, yatak odası ve oturma odası. Bu nedenle evin sadece şıklığına değil; mobilya, boya, halı, perde ya da yer kaplamalarının sağlık şartlarına uygun olup olmadığını da dikkat edilmeli.

ORTOPEDİK VE ANTİBAKTERİYEL
Yatak odasında sağlığınız için en çok dikkat edilmesi gereken konu, yatağın ortopedik olmasıdır. Bütün günün yorgunluğunu alacak, güne dinç başlamanızı sağlayacak bir yatak seçilmeli. Bu yatağın ortopedik olmasına ek olarak; anti-bakteriyel özellikte olması, yani mikrop barındırmaması da gerekir. Ayrıca polen tutmayan bir kumaşla kaplı olması da önemli bir detay.
Yatak odasındaki önemli bir diğer konu da perdelerdir. Normalde perde kullanılmasını önermiyoruz ama illa perde kullanılacaksa; saten perdeler tercih edilmelidir. Mikrop ve polen tutan kadife ya da benzeri kumaşlardan kaçınılmalıdır.
tüylü halı almayın
Yatak odasına kesinlikle halı konulmamalı! Konulacaksa da toz tutmayan ipek halılar tercih edilmelidir. Yani halıda biraz maddi şartları zorlayıp pahalı da olsa ipek halı alınmalıdır. Moda diye serilen tüylü halılar sağlığımızı tehlikeye atabilir.

YATAK ODASI İÇİN LİLA GİBİ DİNLENDİRİCİ RENKLERİ SEÇİN
Yatak odasında kişiyi yormayacak, onu dinlendirecek renkler tercih edilmelidir. Bu nedenle kahverengi ya da başka koyu renklerdeki mobilyalar seçilmemeli. Lila rengi gibi huzur veren renkler kullanılmalı.
Yatak odalarında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da; havalandırma. Pencereleri yatarken açmak; sert esen bir rüzgarda cereyana maruz kalmamıza ve bu yüzden sabahları boyun ya da sırt ağrısıyla uyanmamıza neden olabilir. Bunun için yatak odaları sabah saatlerinde havalandırılmalı.
Kış aylarında pencereleri açmak mümkün olmadığı için genellikle hava temizleyici filtreler kullanılır. Filtreler de yine pencereler gibi sabah saatlerinde açılmalı, gece yatmadan önce mutlaka kapatılmalıdır.

DUVARLARDA SU BAZLI BOYALAR KULLANIN!
Sağlıklı bir yaşama sahip olmanızda; evdeki duvarlarınızın hava alması çok önemlidir. Çünkü betonarme bir yapı olan duvarı; yağlı boya ile boyamak, nefes almasını engeller. Sonunda ev; bir nevi akvaryuma ya da konserveye döner, her tarafını rutubet kaplar. Dolayısıyla duvarlarda su bazlı, hava alan ve terlemeyen boyaların kullanılmasını öneriyoruz.
Duvar kağıtlarının gözeneklerinin arasında böceklerin yuva yapma riski vardır. Bu nedenle mutfak gibi hijyenik şartlara sahip olması gereken alanlarda, duvar kağıdı kullanılmasını önermiyoruz.

KANSERE YOL AÇABİLİR

Şehirlerde görülmemekle birlikte özellikle köylerde ve kırsal alanlarda; kireç ve asbest kullanılmaktadır. Akciğerlere çok zararlı bir madde olduğu için, asbestin kullanılmasını da önermiyoruz.
Sağlıklı olmayan boyalarla ve maddelerle boyanan duvarlara çıplak elle temas etmek, tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu zararlı ürünler; alerji, kanser, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir.

AYAKABI İLE GİRİLİYORSA HALI ASTIMA NEDEN OLABİLİR
Oturma odasında ve salonda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur koltuklardır. Koltukların sert ve rahat olması gerekir. Ayrıca deriden yapılmamasına da dikkat edilmeli. Çünkü deri; kış aylarında üşütür, yazın ise terletir. Ter lekeleri ise koltukta bakteri oluşuma neden olacağı gibi koku da yapar.
Salonda istenirse halı kullanılabilir ancak eve zaman zaman ayakkabı ile giriliyorsa, halı veya halıfleksten vazgeçilmelidir. Çünkü halı ve halıfleks; üzerinde bakteri ve mikrop barındırdığı için, astım ve bronşit gibi hastalıklara davetiye çıkarır.
Yer döşemelerinde ise parke veya seramik gibi kolay temizlenebilir malzemeler tercih edilmelidir.

BUNLARI YAPMAYIN!
Yatak odasına kesinlikle çiçek koymayın.
Odayı gözü yormayacak loş bir ışıkla aydınlatın.
Televizyon bulundurmayın. Televizyonun yaydığı radyasyona ve ışığa uyurken maruz kalmayın.

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA