28 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa6°C
  • Antalya9°C
  • İzmir6°C

'SAĞLIK DEĞİL TAŞERON BAKANLIĞI'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Eriş Bilaloğlu, Sağlık Bakanlığı'ndaki kadrolaşmanın devam ettiğini, AKP';nin sağlık alanında da 'yandaş faaliyeti' yürüttüğünü söyledi.

'Sağlık değil taşeron bakanlığı'

28 Kasım 2010 Pazar 12:00

Bilaloğlu, bakanlığın “taşeron bakanlığı” haline geldiğine, sağlık alanındaki yolsuzlukların arttığına işaret etti. Bilaloğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın bütçe görüşmelerindeki açıklamalarına tek tek yanıt verdi. Bilaloğlu’nun değerlendirmeleri şöyle:

Kadrolaşma: Bakanlık kendisine bağlı şef ve şef yardımcılığı alanları başta olmak üzere kadrolaşma faaliyeti yürütmüştür, yürütmektedir. AKP sağlık alanında yandaş faaliyeti yürütmektedir.

Sözleşmeli memuriyet: Bakan ‘Ben memuriyete karşıyım, sözleşmeli çalışma olmalıdır’ diyor. Yani ‘Ben güvenceli çalışmaya karşıyım’ diyor. Eğer insanlar güvenceli çalıştırılırlarsa çalışmazlar anlayışına sahip. Bu anlayışın dayanağı: İnsanlar çalışmazlar, tembeldirler, kamu kötüdür, özel iyidir diyen bir mantık. Bugün ve gelecek güvencesi olmayan bir çalışma yaşamının kapitalizmin ilk dönemlerine özgü olduğunu biliyoruz.

Tamgün Yasası: Hekimlerin, sağlık çalışanlarının “tam süre” çalışmasından yanayız. Tam süre çalışmanın da günde 8 saat olması ve insanların özlük hakları içerisinde çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Bakan ise çok daha uzun süre ve güvencesiz çalıştırmayı öngören bir düzenleme yapıyor. Şu anda mesai 9 saat... Hekimler astronomik ücretler de almıyor.

‘Hekimleri hedef gösteriyorlar’

Taşeronlaşma:
Taşeron çalışma kapitalizmin ilk döneminin, vahşi ortamının çalışma rejimidir. Sağlık Bakanı da bu çalışma rejimini Türkiye’deki çalışanlara, özel olarak da sağlık çalışanlarına uygun görmektedir. Hastanelerde çıkan yangınlardan bebek ölümlerine kadar taşeron çalışmanın aslında sağlık için iyi olmadığını biliyoruz.

Yolsuzluklar:
Sağlık en fazla yolsuzluk olan alan... Bunu Sağlık Bakanlığı’nın sağlığın ticarileştirilmesi, piyasalaştırılması programı ile açıklamak lazım, yoksa bakanın yaptığı gibi “bıçak parası” örneği ile açıklamak hiç akılcı değil.

Cepten harcamalar arttı: Türkiye’de yurttaşın cepten sağlık harcamaları artmıştır... 2.57 milyar dolardan 9.76 milyar dolara çıkmıştır.

Hekime yönelik şiddet: Sağlıkta şiddet artmış durumda... Nedeni ise politikalardır. Bakanlığın hekimleri hedef gösteren tarzıdır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA