24 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa8°C
  • Antalya11°C
  • İzmir12°C

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 86'SI BANKAYA BORÇLU

Hükümetin taleplerine duyarsız kaldığı için bugün grev kararı alan sağlık çalışanlarının yüzde 86'sının banka borcu var. Yüzde 97'si, "gelirim azalmasın" diye emekli olmuyor. Yüzde 39'u soruşturmadan korkuyor.

Sağlık çalışanlarının yüzde 86'sı bankaya borçlu

13 Mart 2015 Cuma 08:49

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU

Sağlık çalışanları maaşlarının artırılması, performans ücretlerinin emekliliğe sayılması, yıprama düzenlemesi yapılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi taleplerine duyarsız kalan sağlık Bakanlığı'na seslerini duyurmak için bugün iş bırakıyor.

Gün boyu hastanelerde acil durumlar, gebe, bebek ve onkoloji hastaları hariç hizmet verilmeyecek.

Sağlıkçılar seslerini duyurmaya çalışırken Türk Sağlık-Sen'in 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla sağlık çalışanlarına "memnuniyet anketi" yaptı. 4 bin 940 sağlık çalışanının katıldığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Anketin sonuçları özetle şöyle:

"Hizmet yılı dolduğu halde, emekliye ayrılmama nedeni sizce nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 97 "gelirindeki büyük düşüş sebebiyle geçim endişesi" yanıtını verdi.

Maaşı yeten yüzde 2.2

Aldığı maaşın ve döner sermaye ek ödemesinin yeterli olduğunu düşünenlerin oranı sadece 2.2. Hiç yeterli bulmayanlar 84.3.

Yüzde 89.1'i performansa dayalı döner sermaye uygulamasının adil olmadığını düşünüyor.

Elinde para kalmıyor

Yüzde 46.7'si hanede en çok harcamayı, "kira-ev" için yapıyor. Bunu yüzde 30 ile gıda harcamaları takip ediyor.

Yüzde 49.5'i aylık ödeme ve harcamalarını yaptıktan sonra elinde "hiç para kalmadığını" söylüyor. Yüzde 15'i ise 200 TL'den az parasının kaldığını ifade ediyor.

Banka borcu yüzde 86

Sağlık çalışanları borç içinde yaşıyor. Katılımcıların yüzde 86'sı, aylık düzenli olarak bankaya ödemek zorunda olduğu borcunun bulunduğunu söylüyor. Borçların nedenlerine bakıldığında, yüzde 34.7 ile bireysel kredi birinci sırada geliyor. .

Yüzde 44'ü son 3 yıl içinde borcunu ödeyememe durumu ile karşılaştığını söylüyor.

Şiddete karşı önlem alınmıyor

Yönetimin, sağlık çalışanının dile getirdiği sorunlarla ilgilendiğini düşünenlerin oranı yüzde 10.7.

Sağlıkçıların yüzde 39.9'u, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için hiçbir güvenlik önleminin alınmadığını söylüyor.

Yüzde 39'u soruşturmaya maruz kalmaktan korkuyor

Katılımcıların yüzde 39'unun mesleğini icra ederken duyduğu en büyük endişe, "baskı, dayatma, sürgün ve soruşturmaya" maruz kalmak. Bu endişeyi yüzde 24.2 ile, "çocuklarıma iyi bir gelecek hazırlayamamak"; yüzde 17.6 ile, "aileme vakit ayıramamak"; yüzde 12.4 ile, "amirlerle sorun yaşamak" ve yüzde 6.8 ile "işimi kaybetmek" yanıtları takip ediyor.

Çalışanların yüzde 49'u bazen, yüzde 21.3'ü sık sık çalıştığı kurumdan ayrılmayı düşünüyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA