23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

SAĞLIK ÇALIŞANLARINI UMUTLANDIRAN HABER

Sağlık çalışanlarının en önemli taleplerinden fiili hizmet süresi zammı, tekrar gündeme geldi

Sağlık çalışanlarını umutlandıran haber

18 Şubat 2014 Salı 13:51

Sağlık çalışanlarının en önemli taleplerinden fiili hizmet süresi zammı, tekrar gündeme geldi. Sağlık-Sen’in hafta sonu gerçekleştirdiği toplantıda gündeme gelen fiili hizmet süresi zammı talebine, Bakan Yardımcısı Agah Kafkas’ın, ‘Sağlık çalışanları da yıpranma payını hak ediyor’ açıklaması sağlık çalışanlarının umudunu artırdı.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının bir çok sorunu bulunduğunu, ancak fiili hizmet süresi zammıyla, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasının acilen çözülmesi gereken bir sorun olduğunu söyledi.

Bu yöndeki taleplerini toplu sözleşme, kamu personeli danışma kurulu, kurum idari kurul toplantılarının yanı sıra TBMM’de ilgili platformlarda dile getirdiklerini hatırlatan Memiş, “Sağlık çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı verilmesiyle ilgili talebimizi şu örnekle daha somut hale getiriyoruz: Bir kaza sonrası olay yerine güvenliği sağlamak için polis veya asker geliyor. Kurtarma çalışması yapmak ve olay yerini temizlemek için itfaiye geliyor. Kazayı haber yapmak için gazeteci geliyor. Kazaya karışan vatandaşlara müdahale etmek ve can kurtarmak için sağlık görevlileri geliyor. Kaza yerine gelen herkes yıpranma payı alırken, sadece sağlık görevlileri yıpranma payı alamıyor. Çalışanların büyük bir kısmı (yüzde 86,8) şiddet görmüş, büyük bir kesimi (yüzde 81,9) şiddet görme endişesiyle görevini yapıyor. Bu zor şartlarda çalışan sağlık çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı acilen verilmelidir” şeklinde konuştu.

Hafta sonu gerçekleştirdikleri Türkiye Buluşması’nda konuyu tekrar dile getirdiklerini söyleyen Memiş, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas’ın taleplerine olumlu cevap vermesinin kendilerini memnun ettiğini söyledi. Sağlık çalışanlarının, en kısa zamanda fiili hizmet süresi zammına yönelik adım atılmasını beklediklerini belirten Metin Memiş, TBMM’ye sevk edilecek torba kanun tasarılarına bu değişikliğin eklenmesi gerektiğini ifade etti. Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını da aynı derecede önemsediklerini dile getiren Memiş, sağlıkta vatandaş memnuniyetini artıran sağlık çalışanlarının memnuniyetinin de aynı derecede artması gerektiğini kaydetti.

KAFKAS: SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA YIPRANMA PAYI ALIR

Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas Sağlık-Sen’in toplantısında, Genel Başkan Metin Memiş’in verdiği örnekten fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) alan meslek gruplarını duyunca, ’Bu saydığınız meslek grupları yıpranma payı alıyorsa sağlık çalışanları da alır. Herkes yıpranma payı alırken, sağlık çalışanlarının da alması gerekir. Almaması gereken de alıyorsa, bunun kavgasını veririz" şeklinde konuşmuştu.

SAĞLIK-SEN’İN YIPRANMA PAYI TALEPLERİ

Sağlık-Sen, radyoloji çalışanlarına ek olarak, riskli birimlerde görev yapan sağlık çalışanlarına 90 gün, nöbetli hizmetlerde görev yapan sağlık çalışanlarına 60 gün, diğer sağlık çalışanlarına da 30 günlük fiili hizmet süresi zammı talep ediyor.

Fiili hizmet süresi zammı alan işler ve verilen zam süreleri şu şekilde:

"- Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60 - 90 gün.

- Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün.

- Civa üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün.

- Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

- Kok fabrikalarıyla Termik santrallerde çalışanlar 60 gün.

- Alüminyum fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

- Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün.

- Döküm fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

- Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün.

- Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün.

- Radyoaktif ve Doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar 90 gün.

- Su altında çalışanlar 60 gün.

- Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün.

- Emniyet ve MİT mensupları 90 gün.

- İtfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlar 60 gün.

- Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışan gazeteciler 90 gün.

- TRT’de Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışanlar 90 gün.

- Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar 90 gün".

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA