22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa19°C
  • Antalya17°C
  • İzmir21°C

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN "SANDIK HİZMETLERİ" SEFERBERLİĞİ

81 ildeki Sağlık Müdürlükleri, 31 Mart yerel seçimlerinde evde sağlık hizmeti alan vatandaşların ve hastanelerdeki seçmenlerin oy kullanabilmesi için seferber oldu.

Sağlık Bakanlığından "Sandık Hizmetleri" seferberliği

01 Nisan 2019 Pazartesi 10:04

Geçtiğimiz Ocak ayında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 31 Mart seçimlerinde engelli ve yatağa bağımlı hastalar için yürütülecek “seyyar sandık” uygulamasına ilişkin genelge yayımlandı. E-rapor düzenlemesiyle toplam 50 bin kişiye yakın e-rapor verildi. 24 Haziran’da raporunu almış olan seçmenlerin de raporlarının geçerli olduğunu belirtildi.

Ayrıca, hastanelerde ve evde bakım hizmeti alan hastaların oy kullanabilmelerini düzenleyen bir diğer genelge ise geçen hafta yayımlandı. Bununla ilgili hem hastanelerde hem evde bakım hizmeti alan seçmenlerin, 112 ambulans ve hasta bakım araçlarıyla oy kullanmaları sağlandı. Bu çalışma kapsamında, 7 bin sağlık personeli aktif görevlendirildi.

Acil sağlık hizmetleri kapsamında ise seçim gününe özel 2 bin 751 olan 112 Acil istasyon sayısına, 418 istasyon ilave yapıldı.

Böylece yurt genelinde, vatandaşlık görevini yerine getirmek isteyen, hastane ve evlerinden çıkamayacak durumdaki engelli, hasta ve yaşlı vatandaşlar, sağlık ekipleri eşliğinde ambulanslar ile oylarını kullanabilmeleri için sandık başına taşındı.

Türkiye genelinde evden taşınarak oy kullanan hasta sayısı 4 bin 365, hastaneden taşınarak oy kullanan hasta sayısı 3 bin 739 oldu. Evinden çıkamayan hasta ve engelli seçmenler için ise 769 ilçede seyyar sandık kuruldu. 15 bin 301 hasta veya engelli seçmen, evlerine gelen seyyar sandıklarda oyunu kullandı.

102 yaşındaki Mustafa dede sandığa gidip oy kullandı

Kahramanmaraş’ta 102 yaşındaki Mustafa Demircan, sağlık müdürlüğünün tahsis ettiği araçla sandık başına gidip oy kullandı.

Sağlık hizmetlerinden memnun olduğunu söyleyen Mustafa Demircan, “Ben iyiliği, tatlılığı ve Müslümanları düşünüyorum. Bir iki yerden kalkamıyorum ve dizlerim ağrıyor. Verilen hizmet çok iyi. Çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Engelli vatandaş İlhami Çetinkaya’nın (70) eşi Hülya Coşkun ise duygularını şöyle dile getidi: “Eşim hastanede yatıyordu. Eve geldi ve hastaneden doktorlar gelip pansumanını yapıyorlar. Devletimizden çok faydalanıyoruz hizmetlerden dolayı teşekkür ederim. Seçim oldu eğer bu araç olmasaydı biz gelemez ve oyumuzu kullanamazdık.”
 

42484,sandikicerik2jpg.png

Siirt’te yaşayan 93 yaşındaki seçmen oyunu kullandı

Siirt’in Gökçebağ beldesinde oturan 93 yaşındaki Emine Çiçek, evde bakım hizmetleri ve torunlarının yardımıyla ambulansla evinden alınıp belde merkezinde bulunan Gökçebağ İlkokulu’na götürüldü.

Evde bakım hizmetleri personellerinin babaannesinin oy kullanmasını sağladıkları için memnun olduğunu belirten Emine Çiçek’in torunu Nuran Çiçek, “Babaannem için evde bakım hizmetlerinden geldiler. Oy kullanmaya götürecekler kimlikte 93 ama 100’ü aşmış. Sağlık Müdürlüğünü aradık. Ambulans gönderdiler. Bu hizmetten dolayı gelen evde bakım hizmetleri personellerine çok teşekkür ediyoruz. Hizmetlerinden gayet memnunuz” diye konuştu.

Hasta ve yaşlı çift, yataktan sandığa götürüldü

Balıkesir’de yaşayan 77 yaşındaki Fahriye Meşe, oyunu attıktan sonra sağlıkta şiddete dikkat çekerek, “Doktorlarımıza kalkan ellere felç insin, Allah’tan başka bir şey demiyorum. Onlar bizim canımız hayatımız. Onlar olmasa biz ölürüz. Onlara Allah uzun ömür versin başımızdan ayırmasın” dedi. Zorlukla konuşan Alzheimer hastası Orhan Meşe ise, seçimin hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Oyunu sedye üzerinde kullandı

Tekirdağ’da ayağı kırılan Serkan Çorlu isimli genç, 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlerde oy kullanmak için Kapaklı İrfan - Fatma Mandalı İlköğretim Okulu’na getirildi.

Oyunu sedye üzerinde kullanan genç, ardından sağlık görevlilerinin yardımı ile ambulansa bindirilerek yeniden evine nakledildi.

Seyyar sandık vatandaşın ayağına gitti

İstanbul Şişli'de oy kullanmaya gidemeyen hasta ve engelli 46 kişi, seçim görevlilerince evlerine götürülen seyyar sandıkta oy kullandı.

Oy kullanmaya gidemeyecek derecede hasta olan 85 yaşındaki Keriman Fenerci’ nin evine seyyar sandık götürüldü. Fenerci, oyunu kullandıktan sonra, seçimlerin hayırlı olmasını diledi. Keriman Fenerci'nin birlikte yaşadığı kızı Meral Fenerci, “Devletin bize sağlamış olduğu demokratik özgürce seçme ve seçilme hakkını kullanma imkanını bize sağladığı için teşekkür ederiz. İnşallah memleketimiz için hayırlı ve uğurlu olur” dedi.

Bingöl’de rahatsızlığı nedeniyle yatalak olan 94 yaşındaki Ayşe Bozağaç, görevlilerin evine götürdüğü seyyar sandıkta oyunu kullandı. Polis gözetiminde, kent merkezinde yaklaşık 30 yatalak hastaya seyyar sandığı evlerine götürerek, oy kullanma hizmeti sunuldu.
 

42491,sandikicerik3jpg.png
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA