SAĞLIK BAKANLIĞI TÜTÜNLE MÜCADELEDE YENİ YOL HARİTASI BELİRLİYOR
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede daha yeni ve daha güçlü bir anlayışla sahaya çıkmayı planladıklarını belirterek, "Tütünle mücadeledeki yaklaşımlarımızı revize etmek durumundayız." dedi.

18 Şubat 2025 Salı 11:18
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci: "Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun aldığı kararlar çerçevesinde, teknik çalışmaları yürüteceğiz. Daha yeni ve daha güçlü bir anlayışla sahaya çıkmayı planlıyoruz. Tütünle mücadeledeki yaklaşımlarımızı revize etmek durumundayız"
"Toplumun bütün katmanlarının tütün ve tütün ürünlerini zihinlerinden silmesini ve ona daha farklı gözle bakmasını sağlamamız lazım"
Birinci, AA muhabirine Bakanlığın tütünle mücadeledeki yeni yol haritasına ilişkin, açıklamada bulundu.
Türkiye'de tütüne başlama yaşının 13-15'e kadar düştüğüne dikkati çeken Birinci, sektörün bu ürünlerin kullanım sıklığını artırmak amacıyla özellikle gençleri özendirmeye yönelik çalışmalar yaptığına işaret etti.
Birinci, geçmişte tütün kullanımının önlenebilmesi için büyük mücadele verildiğini ancak şu anda tütün ve tütün ürünlerini kullandırmaya yönelik politikalarda ciddi değişiklikler yapıldığını söyledi.
Bu konuda adeta bir inovasyon yapıldığını belirten Birinci, "Zararsız gibi gösterdikleri dumansız tütün gibi kavramlar, bazı cihazlar, elektronik sigara gibi her gün farklı bir metotla ya daha az zararlı ya da zararsız gibi algılar oluşturarak gençlerin kullanmasını sağlamaya çalışıyorlar." değerlendirmesini yaptı.
Dünyada birçok alanda yöntem değişikliği yapıldığını dile getiren Birinci, tütünle mücadelede de politika değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
Sektörün, teknolojinin getirdiği avantajlardan ticari olarak faydalanmaya çalıştığını belirten Birinci, "Olağanüstü dezenformasyon var. Pasif içicilik konusunda ciddi problemlerle karşı karşıyayız. Türkiye'nin yüzde 77'si şehirlerde ve çok yoğun ortamlarda yaşıyor. Tütün ürünlerinde pasif içicilerin daha çok zarar gördüğünü düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Tütün kullanımından kaynaklı kronik hastalıkların yükü çok fazla"
Bakan Yardımcısı Birinci, Türkiye'nin sadece tütün değil obezite ve benzeri hastalıklara bağlı ciddi kronik hastalık yüküne sahip olduğunun altını çizerek, "Şu anda tütün kullanımından kaynaklı kronik hastalıkların yükü çok fazla." dedi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasına bakıldığında, Türkiye'nin tütün kullanımında iyi bir yerde olmadığına dikkati çeken Birinci, şöyle devam etti:
"Bu kadar başarılı olmamıza ve ciddi mücadele vermemize rağmen politikalarımızı revize etmeliyiz. Tütünle mücadelede paydaşlarımızla ilişkilerimizi yürütmek, aynı hedefe farklı metotlarla erişmek ve bu metotların birbirleriyle iletişimini doğru kurmak en önemli amaçlarımızdan biri.
Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun aldığı kararlar çerçevesinde, teknik çalışmalarını yürüteceğiz. Daha yeni ve daha güçlü bir anlayışla sahaya çıkmayı planlıyoruz. Tütünle mücadeledeki yaklaşımlarımızı revize etmek ve mücadelede başarılı olmak durumundayız. Bizim ülkemize yakışmıyor. Sağlıkta bu kadar iyi noktaya gelmiş bir ülkede tütünün hala bu kadar büyük bir sorun olması bizi inanılmaz rahatsız ediyor. Beslenme ile ilgili de ciddi problemlerimiz var ama tütün ve tütün ürünleri ciddi problem."
- "Ülkemize özgü politikalar geliştirme peşindeyiz"
Bakan Yardımcısı Birinci, tütünle mücadeleye yönelik yasal düzenlemelerin olduğunu ancak beklenen hedeflere ulaşmakta zorlanıldığını dile getirerek, "Bunun için toplumun bütün katmanlarının tütün ve tütün ürünlerini zihinlerinden silmesini ve ona daha farklı gözle bakmasını sağlamamız lazım. Çünkü, toplumun buna bağlı zararların farkında olmadığını düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi.
Farkındalık çalışmalarıyla gençlerin tütün kullanımından kaçınmasını istediklerini belirten Birinci, sözlerini şöyle tamamladı:
"Gençlerimizin, gelecekte ne kadar büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını hesapladıkları zaman, bu meseleden uzak duracaklarını düşünüyoruz. Bu sebeple, buna yönelik yöntemler geliştirilmesi için iletişim ve sektör uzmanlarıyla görüşüyoruz. Sigarayı bırakmış ve bu deneyime sahip insanlarımız da var. Tütünle mücadelede başarılar ortaya koymuş ülkelerin raporları da var. Bunların hepsini bir araya getirip, ülkemize özgü politikalar geliştirme peşindeyiz."

İstanbul'da "Ulusal Marmara Depremi Tatbikatı" yapıldıİstanbul'da, olası Marmara depremine yönelik hazırlanan İstanbul Sağlık Afet Eylem Planı kapsamında "Ulusal Marmara Depremi Tatbikatı" yapıldı.27 Nisan 2025 Pazar 19:08SAĞLIK BAKANLIĞI
Edirne'de, Balkan Ülkeleri Sağlık İş Forumu kapanış paneliyle sona erdiSağlık Bakanlığının himayesinde, Edirne Valiliğinin ev sahipliğinde Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'nin (USHAŞ) desteğiyle gerçekleştirilen Balkan Ülkeleri Sağlık İş Forumu, üniversite rektörlerinin katılımıyla düzenlenen panelle sona erdi.27 Nisan 2025 Pazar 17:38SAĞLIK TURİZMİ
İsrail'in bir UNRWA personelini sınır dışı ettiği ortaya çıktıİsrail'in Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin vatandaşı olan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) personelini cuma günü sınır dışı ettiği ortaya çıktı.27 Nisan 2025 Pazar 17:23BASIN HABERLERİ
Türkiye, dental turizmde Avrupa'nın en çok tercih edilen destinasyonlarından biriSağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Dairesi Başkanı Mustafa Yenilmez, Türkiye'nin, güçlü ve kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmetleriyle sağlık turizminde Avrupa'nın en çok tercih edilen...27 Nisan 2025 Pazar 17:08AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Sudan Doktorlar Ağı, HDK'nin Hartum'da 31 sivili öldürdüğünü bildirdiSudan Doktorlar Ağı, Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) başkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki Salha Mahallesi'nde 31 sivili öldürdüğünü belirtti.27 Nisan 2025 Pazar 16:48BASIN HABERLERİ
CTE'den "Tutuklu öğrenci bilincini kaybederek hastaneye kaldırıldı" iddiasıyla ilgili açıklamaCeza ve Tevkifevleri (CTE) Genel Müdürlüğü, "Tutuklu öğrenci kronik kalp ve böbrek hastası Esila Ayık, bilincini kaybederek hastaneye kaldırıldı." iddiasının asılsız olduğunu bildirdi.27 Nisan 2025 Pazar 15:53BASIN HABERLERİ
Eskişehir'de LÖSEV gönüllülerince "İyilikler Çarşısı" kurulduEskişehir'de, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfınca (LÖSEV) "İyilikler Çarşısı" etkinliği gerçekleştirildi.27 Nisan 2025 Pazar 13:53KANSER
Türk ilaç sanayi sektörü kutu bazında ülkede kullanılan ilaçların yüzde 90'ını üretiyorSağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, Türk ilaç sanayi sektörünün kutu bazında Türkiye'de kullanılan ilaçların yüzde 90'ını ürettiğini söyledi.27 Nisan 2025 Pazar 12:33TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
Sağlık turizminde "dijital kimlik" dönemi başlıyorSağlık Bakanlığı, sağlık turizminde kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmek amacıyla, kişilerin sağlık hizmetine başvurduğu andan itibaren tüm süreçlerinin izleneceği "dijital kimlik" uygulamasını hayata geçirecek.27 Nisan 2025 Pazar 12:18SAĞLIK TURİZMİ
Antalya'da 12. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi düzenlendiTürk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından düzenlenen "12. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi" Antalya'da, 1500 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirildi.27 Nisan 2025 Pazar 11:28KONGRE VE KONFERANSLAR
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel