23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

SAĞLIK BAKANLIĞI DENETİMLERİNDE SABUN BİLE KİRLİ ÇIKTI

Sağlık Bakanlığı’nın denetimlerinde, 707 ürünün 575 tanesinin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi

Sağlık Bakanlığı denetimlerinde sabun bile kirli çıktı

17 Kasım 2016 Perşembe 09:14

Islak mendillerin ardından el ve vücut temizliği için kullanılan sabun da kirli çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın bu yılın ilk 9 ayında yaptığı denetimlerde, 707 ürünün 575’inin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, bu yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdikleri denetimlerin sonuçlarını açıkladı. 707 kozmetik ürün denetlendi, sadece 132’si düzenlemeye “uygun” bulundu. Ürünlerin 407’sinin teknik düzenlemeye aykırı, 168’inin güvensiz olduğu belirlendi. 168 güvensiz ürünün 156’sının sahte/kaçak/taklit olduğu saptandı. Firmalara ve satıcılara, 632 bin 175 TL idari para cezası uygulandı.

DİŞ PROTEZİ DE ‘UYGUNSUZ’ BULUNDU

Ceza verilen ürünler arasında sabunların da yer alması dikkat çekti. Maske, masaj kremi ve sütü, meyveli krem, salyangoz özlü krem ve gül suyu da güvensiz ve düzenlemeye aykırı bulunan ürünler arasında yer aldı. Bakanlık, hastanelerde kullanılan birçok tıbbi cihazı da denetledi. 2016 yılının ilk 9 aylık döneminde bin 825 üründe denetim yapıldı. 930’u uygunsuz, 92’si güvensiz bulundu. Bu ürünleri üreten ve satan firmalara, 1 milyon 628 bin 400 TL para cezası uygulandı. Güvensiz ürünlerin çoğuna mevzuata aykırılık gerekçesiyle işlem yapıldı. Bu ürünler arasında ameliyathane lambası, oksijen cihazı, ultrason jeli, diş dolgu materyalleri, diş protezleri, soğuk terapi jelleri de bulunuyor.

Uzmanlar, belirlenen şartlara uygun üretilmeyen kozmetik ürünlerde zararlı kimyasalların tespit edildiğini belirtilerek şu uyarılarda bulundu:

- Tüketici, ürünün etiketini ve ambalajını incelemeli, kullanma talimatlarını dikkate almalı.

- “Sağlık Bakanlığı’na bildirimi yapılmıştır”, “Sağlık Bakanlığı’ndan onaylıdır” gibi ifadelere itibar edilmemeli.

- Kozmetik ürünlerin ambalajında hastalıkla ilgili tedavi ya da teşhis içerecek beyanı kullanılamaz.

- Rengi, kokusu, kıvamı değişmiş ürünleri kullanmayın.
 

Lütfi ERDOĞAN - ANKARA
HABERTÜRK

Yorumlar
SON DAKİKA