23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİ ONAYLANDI!

Sağlık Bakanı Gülle: “Genel Sağlık Sigortası, Sağlık Bütçesini Artırmanın Ta Kendisi... Bu Sistemi Oluşturmak Şart”

Sağlık Bakanlığı bütçesi onaylandı!

19 Aralık 2013 Perşembe 08:36

Sağlık Bakanı Gülle: “Genel Sağlık Sigortası, Sağlık Bütçesini Artırmanın Ta Kendisi. Bu Sistemi Oluşturmak Şart”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, önceki akşam Sağlık Bakanlığı’nın 250 milyon 670 bin 860 TL’lik 2014 bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

Sağlıktaki sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu Sağlık Bakanlığı bütçesinde, çok sayıda tıp doktoru milletvekili söz aldı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçmenin şart olduğunu vurgulayarak, bunun sağlık bütçesini artırmayı sağlayacağını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının eğitimli ve kültürlü insanlardan oluştuğunu belirten Bakan Gülle, doğru vizyon konulursa başarılı olunabileceğini ifade eden Gülle, sağlıkta atılacak adımları kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceklerini belirtti.

SERDAROĞLU: “17 DOKTOR VEKİLİZ ANCAK SAĞLIK YASASI’NI HENÜZ GEÇİREMEDİK”

Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerinde ilk konuşmayı yapan DP/UG Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu, Meclis’te 17 doktor bulunduğunu ancak Sağlık Yasası’nın henüz geçemediğini belirterek, sağlıkta hizmet alan ve verenin mutluluğunu sağlayacak uygulamaların hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.

Serdaroğlu, daha önce hazırlanan yasa tasarısının ele alınarak artık geçirilmesini istedi.

İnsan sağlığını etkileyen olumsuz unsurların başında “tarımsal ilaçlar, filtresiz elektrik santralları, petrol dolum tesisleri” geldiğini kaydeden Ergün Serdaroğlu, baz istasyonlarının ölçümlerinin yapılmasını ve sağlığa zararlı olup olmadıklarının açıklanmasını istedi. Kanser hastalığının arttığına işaret eden Serdaroğlu, asbest boruların da değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Serdaroğlu, CMC atıkları, Mağusa Limanı’nın kirliliği gibi konulara da bölge milletvekillerinin değineceğini belirterek, kanser yapıcı etkenlerin ortadan kaldırılmasının, hastalığın tedavisinden daha az masraf gerektirdiğini söyledi.

Ergün Serdaroğlu, Onkoloji Servisi’ni ziyaret ettiğini, koltuk üzerinde kemoterapi alan hastaları görmeyi yadırgadığını belirterek, acil servis uzmanlarının sayısının artması için burs verilmesini önerdi.

Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın mutlaka yürürlüğe girmesi gerektiğini vurgulayan Serdaroğlu, yakın geçmişte düzenlenen Sağlık Çalıştayı’nda bu konudaki görüşlerini sunduğunu belirtti ve genel sağlık sigortasının devlet politikası olduğunu ifade etti.

Serdaroğlu, Girne Hastanesi’nde hayatını kaybeden bir kişinin cenazesine katıldığını, yakınlarının Girne milletvekillerini de suçladığını belirterek, yeni bölümler açılışı yapılan bu hastanede yeterli personel bulunmadığını söyledi. “Girne’den 5 doktor milletvekiliyiz ama Girne Hastanesi’ne 5 hemşire aldıramadık” diyen Serdaroğlu, Girne Hastanesi’ndeki eksiklikleri, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı.

Sağlık Bakanlığı’nın tarım ve çevreyle ilgili bakanlıkların da sağlıkla ilgili önlemler almasında katalizör olması gerektiğini belirten Serdaroğlu, Lapta Huzurevi’nin özelleştirilmesine kesinlikle karşı olduklarını, oranın tarihi bir yer olduğunu da söyledi.

PİLLİ: “GÜZELYURT’A TAM DONANIMLI MODERN BİR HASTANE ŞART”

UBP Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli, 1988’den beri doktor olarak sağlık sisteminde yer aldığını belirterek, sağlık sistemindeki hekimlerin de halkın da sistemden memnun olmadığını, reform istediğini söyledi.

Sağlığın masaya yatırılarak öncelikli sorun olarak ele alıp kısa ve uzun vadede çözüm yolları aramak gerektiğini kaydeden Pilli, sağlığın anayasal bir hak olduğunu vurguladı.

Sağlık Çalıştayı’ndan çıkan sonuçların kağıt üzerinde kalmamasını isteyen Ali Pilli, halkın menfaati için yapılacak her türlü çalışmaya katkıda bulunmaya hazır olduklarını kaydetti.

Pilli, acil servislerin daha iyi çalışması ve iyi hizmet vermesi için acil servislere süratle yeni doktor istihdamı yapılması gerektiğini söyledi. İyi çalışan acil servislerle ülkenin sağlık problemlerinin büyük ölçüde çözümlenmiş olacağını belirtti.

Güzelyurt’un her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da çok ihmal edildiğini; Bölgedeki doktorların büyük fedakarlıkla ihtiyacı karşılamaya çalıştığını anlatan Ali Pilli, bölgede Güzelyurt ve Lefke Sağlık Merkezleri ile Cengiz Topel Hastanesi’nin hizmet verdiğini ancak halkın acil vakalarda başvurabileceği bir yer olmadığını; Güzelyurt’taki acil ambulansı bir vakaya gittiğinde başka taleplere karşılık verilemediğini anlattı.

Pilli, Güzelyurt’a tam donanımlı bir hastane yapılmasını istediklerini vurguladı. Yer konusundaki kısır tartışmalara son verilerek yeni ve modern bir hastane yapılmasının elzem olduğunu ifade eden Ali Pilli, ayrıca özel bir hastane yapımının da teşvik edilmesini önerdi.

Ali Pilli, bölgedeki sağlık merkezlerinin ve hastanenin yapısı ve verebildiği hizmetler hakkında bilgi aktardı ve daha fazla hizmet verebilmeleri için önerilerini sıraladı.

SUCUOĞLU: “SAĞLIK DEVLET POLİTİKASI OLMALI”

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, sağlığın, eğitim gibi devlet politikası olması gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı’nın hükümet değişmesiyle değişmeyecek, süreklilik arz eden politikalar uygulaması gerektiğini kaydeden Sucuoğlu, Sağlık Çalıştayı nedeniyle bakanlığa teşekkür etti.

KKTC’de Sağlık Bakanlığı’na genel bütçenin 6,64’ünün ayrıldığını, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 11 ve üzerinde oranlar ayrıldığını kaydeden Sucuoğlu, bütçe kalemleri ve sevk edilen hastalarla ilgili rakamsal bilgi verdi.

1960 Cumhuriyeti’nde Sağlık Bakanı’nın bir Kıbrıslı Türk olduğunu hatırlatan Sucuoğlu, tarihsel süreçte Kıbrıs Türk halkının sağlık hizmetlerini ve kurulan hastaneleri anlattı.

Sucuoğlu, devletin sağlık hizmetlerinde 979 yatak, 263 doktor ve 647 hemşire bulunduğunu ifade etti. 0-18 yaşı kapsayacak bir aşı kartı sisteminin yaşama geçirilmesini öneren Faiz Sucuoğlu, ayrıca her bireye doğumuyla başlayan süreçten itibaren tüm sağlık verilerinin içinde olacağı bir kitapçık hazırlanmasının yararlı olacağını anlattı.

Ülkede uyuşturucu kullanımı ve satışının arttığını; çok üzücü bir durum yaşandığını ve yeterli denetim yapılamadığını kaydeden Faiz Sucuoğlu, okullardan çıkış saatlerinde okul kapılarında bekleyen, çocukları zehirleyen mafyaların oluştuğunu, bunun çocuklara çok büyük zarar verdiğini vurguladı.

Sucuoğlu, birçok ülkede sigara, alkol ve uyuşturucu için büyük cezalar uygulandığını belirterek, ülkede birçok parkta kötü olaylar yaşandığını, geceleri acil servislerin alkol vakalarıyla dolduğunu söyledi.

Gıda ve su güvenliğindeki sorunlar, elektrik santralarından kaynaklanan kükürt dioksitin akciğerler için zehir oluşturması, taşocaklarından kaynaklanan toz kirliliği, denetimsiz satılan ve kullanılan veteriner ve zirai ilaçları, reçetesiz vücut geliştirme ilaçları gibi konulara da değinen Faiz Sucuoğlu, tüm bunların ciddi sağlık sorunları yarattığını anlattı.

Yasal düzenleme ve tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Sucuoğlu, el altından veya açık açık bu tür ilaçlar satan firmalara caydırıcı cezalar uygulanmasını istedi.

Sucuoğlu, sigara yasağına son dönemde uyulmadığını, çünkü yeteri kadar denetleme yapılmadığını kaydederek, gece kulüplerinde de yeterli denetim olmadığını söyledi.

Reçetesiz ilaç satılmasının ve eczanelerin belli bölgelerde yoğunlaşmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Faiz Sucuoğlu, ilaç sarfiyatını ve milli servetin heba edilmesini önlemek için ilaçta otomasyon sistemine geçilmesini önerdi.

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, bu yıl nisan-ekim arasında 4 büyük hastaneye 431 bin 855 müracaat olduğunu; bunun 116 bin 526’ünün acil servislere gittiğini belirterek, aylık ortalama hasta başvurusunun ise 61 bin 663 olduğunu bildirdi.

Hastanede ara yoğun bakım ünitesinin şart olduğunu ifade eden Sucuoğlu, hastanelerdeki fiziksel yapıda engellilerin de göz ardı edildiğini belirtti. Asansörlerde hem hasta, hem çöp, hem ölen kişilerin taşındığını; hijyen için bu gibi konulara dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Sucuoğlu, devlet hastanelerinin özel rakipleriyle yarışabilmesi için birçok düzenleme gerektiğini anlattı.

Sucuoğlu, küçük bir ülkede, hastanelerde randevu sisteminin kurulmamasının zor olmaması gerektiğini belirtti.

“Sağlık hata kabul etmez. Hata ölüm ve sakatlık demektir. Sağlıkta denetlemelerin ciddi yapılması lazım” diyen Faiz Sucuoğlu, hastanelerde kullanılan tüm cihazlarda bakım, onarım ve yedek parça sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Ülkedeki devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde 8 MR cihazı bulunduğunu; oysa dünya standartlarına göre 3 cihazın yeterli olması gerektiğini belirten Sucuoğlu, dar bütçenin gerekli-gereksiz harcandığını kaydetti.

Tıp alanında çok sayıda fakülte bulunduğunu ve mezun gençlerin işsizlik kaygısı yaşadığını belirten Faiz Sucuoğlu, ülkedeki 14 özel hastanede toplam 298 yatak bulunduğunu söyledi. Sucuoğlu, 160 doktorun özel sektörde, 312 doktorun hem özelde hem devlette çalıştığını,;özel hastanelerin yüzde 66 oranında kamu doktorlarınca desteklendiğini bildirdi.

Yoğun bakım ünitesi olmayan bir hastanenin hastane sayılamayacağını belirten Sucuoğlu, fakülte hastanesini bunun dışında tuttuğunu belirtti ve sağlık reformunda bu konunun ciddi sorun yaratacağını; organ naklinin de çok ciddi bir konu olduğunu, organ mafyaları oluşmaması ve organ naklinin suiistimal edilmemesi için bu konuda sağlıklı bir yapılanma ve ağır müeyyideler öngörülmesi gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu, 1998-2012 arasında 965 Kıbrıslı Türk hastanın onkoloji servisine başvurduğunu bildirdi ve ülkede halen 7 bin 500 kanser vakası olduğu yönünde bilgiler bulunduğunu söyledi. “Her ay ortalama 30 civarı yeni kanser vakası çıktığı da maalesef bir gerçek” diyen Sucuoğlu, aylarca, yıllarca Güney Kıbrıs’tan sağlık hizmeti alan kanser hastalarına ücretsiz hizmetin sınırlandırılmasıyla KKTC’de onkoloji servisinin daha çok tartışılmaya başlandığını; Güney Kıbrıs’ın Kıbrıslı Türklere verdiği tüm tedavileri rapor edip parasını AB fonlarından fazlasıyla aldığını ifade etti.

Faiz Sucuoğlu, şu anda 5 bin kanser hastasının Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde tedavi gördüğünü, uzman doktor ve hemşire eksikliği yaşandığını, Onkoloji binasının bir buçuk yıl kadar sonra tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Acil servislere değinirken ülkede acil durum planı olmadığını belirten Sucuoğlu, günde 220 vakanın yüzde 55’inin saat 15.00-24.00 arası acil servise başvurduğunu; acil serviste bu saatlerde sadece 2 doktor çalıştığını; o yoğunlukta hata yapmalarının normal olduğunu söyledi. Hastaların yüzde 70’inin poliklinikte sıra beklememek için acil servise başvurduğunu kaydeden Sucuoğlu, bölgelere dispanserler kurularak polikliniklerin yükünün azaltılmasıyla acil servislerin de rahatlayacağını anlattı.

Acil serviste sadece bir acil uzmanı olduğunu ifade eden Sucuoğlu, bu uzmanın bir dahiliye uzmanı ve bir pratisyen doktorun acil serviste çalıştığını söyledi. Sucuoğlu açılacak yedi kişilik münhalle alınacak kişilerin acil serviste görevlendirilmesi gerektiğini de kaydetti.

Yeni sağlık sistemiyle ilgili görüşlerini de paylaşan Sucuoğlu, aile hekimlerinin hem özel hem devlet hastanelerine sevk hakkı olması gerektiğini belirtti.

Genel sağlık sigortası sisteminin uygulanmaya başlaması gerektiğini kaydeden Sucuoğlu sağlıkta otomasyona geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Genel sağlık sigortasının tek başına anlam taşımadığını dile getiren Sucuoğlu, hastaya doktor seçme hakkı verecek yasanın da geçmesine ihtiyaç olduğunu anlattı.

Sucuoğlu, hastane doktorlarının sadece hastanede hizmet vermeleri gerektiğini, ancak bunu sağlamak için maaş sorununu çözmenin şart olduğunu belirtti. “Hekim maaşı eşittir hakim maaşı” diyen Sucuoğlu, doktor maaşlarının kabul edilebilir bir düzeye getirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Devlet hastaneleriyle özel hastaneler arasındaki “uçurumun” ortadan kaldırılması gerektiğini de kaydeden Sucuoğlu, Türkiye’nin bu anlamda reform yaptığını söyledi.

“Sağlık bir karadeliktir” diyen Sucuoğlu sistemin iyi işlemesi için denetimin önemine değindi.

Bu sırada Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Sucuoğlu’na yerinden “Bu bıraktığınız sizin mirasınız” dedi.

ERÇAL: “SİSTEMSİZLİK SORUNLARIN EN BÜYÜK NEDENİ”

Sucuoğlu’ndan sonra söz alan CTP/BG Güzelyurt Milletvekili Hüseyin Erçal, KKTC’nin kuruluşundan bugüne sağlık alanında önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Öte yandan günümüzde sağlık hizmeti alan çok sayıda vatandaşın mağduriyet yaşadığını belirten Erçal, sağlık konusunda alınan kararların uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Devletteki sistemsizliğin sağlıktaki sorunların en önemli nedeni olduğunu kaydeden Erçal, hesap soran ve hesap veren bir devlet yapısı oluşturulmasının önemine değindi.

Sağlıkta otomasyon sisteminin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini anlatan Erçal, Türkiye’de bu sistemin başarılı şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Sağlık hizmetlerinde pahalı malzemeler kullanıldığını, bunların kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden Erçal, servislerin koordinasyonlu şekilde çalışmasının önemli olduğunu söyledi. Ülkedeki sağlık hizmetlerini iyileştirmek için gerekli maliyetin sağlık sigortası ile sağlanabileceğini anlatan Erçal, kullanıcılardan hizmetler karşılığında alınacak ücretlerin de katkı sağlayacağını anlattı.

Sağlıkta tam gün çalışma sisteminin başlatılması için makul bir geçiş süreci ve belirli düzenlemelere ihtiyaç olduğunu kaydeden Erçal, ülkede tam gün çalışma için ciddi bir mali kaynağa ihtiyaç olacağını söyledi.

Sağlık personelinin uzun eğitim süreleri nedeniyle ileri yaşlarda çalışmaya başladığına değinen Erçal, çalışma arzusu olan sağlık personelinin 60 yaşından sonra da istihdam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Emeklilik yaşının uzatılmasının gençlerin önünü kapatmayacağını anlatan Erçal, “verimli insanların” emekli olduktan sonra da gençlerin çalışabileceği yerlerde çalışmaya devam edebileceklerine işaret etti.

Güzelyurt Lefke bölgesindeki sağlık hizmetlerine de değinen Erçal, Cengiz Topel Hastanesi’nin gerekli doktor sayısına hiçbir dönem ulaşamadığını ifade etti.

Hastane alt yapısı ve laboratuar hizmetlerinin iyileştirildiğini ancak hekim sayısının istenen noktaya getirilmediğini söyleyen Erçal, bu nedenle hastanenin hastalara gereken hizmeti veremediğini belirtti.

Cengiz Topel’e başvuran hastaların büyük çoğunluğunun Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne sevk edildiğini belirten Erçal, bu durumun acil vakalarda ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti.

Güzelyurt-Lefke bölgesine yeni ve modern bir hastane yapılmasının 30 bin insanın acil ihtiyacı ve talebi olduğunu vurguladı. Yeni hastanenin nereye yapılacağına, bölge halkının talepleri ve etkili, verimli hastanenin nerede nasıl olacağı konusunda uzman kişilerin görüşleriyle karar verilmesi gerektiğini belirten Hüseyin Erçal, bunun bölgenin kalkınmasına da katkısı olacağını söyledi.

ÖZCENK: “SİSTEM BÖYLE SÜRERSE HİZMETİ VEREN DE ALAN DA MEMNUN OLMAZ”

UBP Gazimağusa Milletvekili Ercal Özcenk, sağlığın en temel ve en önemli insan hakkı olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, 35 yıldır sektörde olduğunu ancak özlenen noktaya gelinemediğini söyledi.

“Sağlık bütçesini istediğiniz kadar artırın, bugünkü sistem devam ettikçe sağlık hizmeti vereni de, alanı da memnun edemezsiniz” diyen Özcenk, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin iyi niyetine inandığını ancak 2013 faaliyet kitapçığını yetersiz bulduğunu ve eline geç ulaştığını belirtti.

İleri ülkelerde sağlığa ayrılan payın bütçelerin yüzde 10’unun üzerinde olduğunu, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verildiğini kaydeden Özcenk, diyabet gibi hastalıkların halkı eğiterek engellenebileceğini; böylece hem halk sağlığının hem de bütçenin korunmuş olacağını anlattı.

Erdal Özcenk, yasal eksikliklerin giderilmesi, hizmet içi eğitime önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, otomasyonun bazı hastanelerde hayata geçse de tam randıman vermediğini, personelin de buna direnç gösterdiğini belirtti. Otomasyona geçilirse ilaçta tasarruf sağlanacağını kaydeden Özcenk, sağlıkta performans değerlendirmesinin gerekli olduğunu; finansın genel sağlık sigortasından karşılanmasının çok tartışıldığını; halkın artık sağlıkta reform istediğini söyledi.

Genel sağlık sigortası ve döner sermaye getirilirse sağlıktaki birçok sorunun giderileceğini kaydeden Özenk, Sağlık ve Çalışma Bakanlıklarının bu yasalar konusunda farklı görüşler taşıdığını savundu.

İşine zamanında gelmeyen ve erken ayrılanlar hakkında hastane yöneticilerinin ceza verme yetkisi bulunmadığını; 24 yılık gözlemlerine göre, popülizm illetinin gereğini yapmaya müsaade etmediğini; gelecek nesillere iyi bir şey bırakmak için gereğinin yapılması gerektiğini söyledi.

Erdal Özcenk, küçük ülke olmanın dezavantajıyla sigara yasağına uymayanlara ceza kesilemediğini belirtti.

Özcenk, özveriyle çalışan sağlık personeline, performansa dayalı tatmin edici ücret verilmesi gerektiğini söyledi.

ÇAKICI: “YÜZDE 6,64 BÜTÇEYLE SAĞLIK SİSTEMİ YÜRÜTÜLEMEZ”

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, hastanelerdeki altyapı, personel ve ilaç yetersizliklerinden örnekler verdiği konuşmasında, “Afrika standardında bir bütçeyle Avrupa standardında hizmet beklemenin mümkün olamayacağını” söyledi.

Çakıcı, bir vatandaş olarak hastanelerde yeterli doktor, randevulu hizmet, yeterli hemşire, iyi teknoloji, iyi bir altyapı, personelin kendini geliştirmesini ve bilimsel çalışmaların özendirildiği bir ortam istediğini anlattı.

Bugünkü yapıda vatandaşın memnun ve mutlu olamayacağını kaydeden Çakıcı, sistemi kuranın bugüne kadarki hükümetler olduğunu belirtti.

Hiçbir başbakanın “savunma bütçesini keselim, sağlığa yatıralım” diyemediğini kaydeden Mehmet Çakıcı, yıllardır sağlık bütçesinin yüzde 5-6’nın üzerine çıkarılamadığını; bu yapıyla sağlıktaki sorunların çözümlenemeyeceğini söyledi.

Çakıcı, para bulmak için halka ücretli sağlık hizmeti getirildiğini; bütçe açıklarının kapatılması için de akaryakıta, tüp gaza, elektriğe zam yapıldığını; oysa lüks tüketime zam getirilebileceğini; tarımda çok zenginlere teşviklerin kesilebileceğini, süpermarket zinciri, benzin istasyonu zinciri olanlara mazot desteği verilmesinin yanlış olduğunu anlattı.

Vergi reformu ve kayıt dışı ekonominin üzerine gidilerek elde edilecek gelirle sağlık, eğitim ve diğer alanlarda düzelme sağlanabileceğini ifade eden TDP Milletvekili Çakıcı, gelmiş geçmiş hükümetlerin bütçeleri aynı olduğuna göre sağlıkta fark yaratılamayacağını savundu.

Çakıcı, yüzde 6,64’lük bütçeyle sağlık sisteminin yürütülemeyeceğini; sağlıkta tasarruf olamayacağını söyleyerek, “Olmaz böyle şey. Dışarıdan bize bakanlar güler” dedi.

Doktor, hemşire ve altyapı eksikleri varken kurultayda avantaj sağlamak için başka alanlara istihdam yaptığı gerekçesiyle UBP’yi eleştiren Mehmet Çakıcı, ülkede adli tıp uzmanının yetersiz olduğunu, sağlık ocaklarının içler acısı durumda bulunduğunu, kumar ve uyuşturucuyu önleme adına bir program duymadığını söyledi.

Mehmet Çakıcı, tüm Avrupa’nın en yüksek kumar bağımlısı sayısına sahip olunduğunu belirterek, “Rekora doğru gidiyoruz ama hiç kumarı önleme ve tedavi diye bir şey duymuyoruz” dedi.

“Esas problem politika problemidir” diyen Çakıcı, bu sistemde hekimlerin saldırıya uğrayabildiğini; günde 80 hasta bakan doktorun yanlış yapabileceğini; sağlık politikası ve bütçesinin düzenlenerek tüm bunların gözden geçirilmesi gerektiğini; bunun için de radikal bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurguladı.

BEROVA: “SAĞLIK HİZMETİ ALANIN DA VERENİN DE MUTLU OLACAĞI BİR SİSTEM”

DP/UG Girne Milletvekili Özdemir Berova, vatandaşın ihtiyaç duyduğu sağlık sistemine bugüne dek ulaşılamadığını belirtti.

Berova, Sağlık Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinin henüz ellerine ulaşmadığını; bu bildirgeyle sağlıkta atılacak adımların belirleneceğini; sürdürülebilir bir sağlık sistemi kurulabileceğini söyledi. Sağlık hizmeti verenin de alanın da mutlu olacağı bir sağlık sistemine ulaşılması dileğinde bunan Berova, Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nin tam anlamıyla ilgi görmediği duygusunun sürdüğünü ifade etti.

Gelecek yıl bu hastanenin hemşire eksikliğinin giderilmesinin takipçisi olacağını belirten Berova, yapım aşamasındaki diyaliz servisinin çok yakın zamanda tamamlanacağını; 100 diyaliz hastasına hizmet verecek bu servisin personelinin bir an önce istihdam edilerek gerekli eğitimlere gönderilmesini istedi.

Berova, Annan Planı sonrasında nüfusu oldukça artan Girne bölgesinde sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinin şart olduğunu kaydederek, merkez hastanelere çok uzak olan Çamlıbel bölgesinin de sağlık merkezine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Lapta Sağlık merkezinin hemşire eksiğinin giderilmesi gerektiğini; Esentepe’deki sağlık merkezinin sadece mesai saatlerinde hizmet verdiğini belirten Özdemir Berova, yetersiz bütçe ayrılan Sağlık Bakanlığı’nın atacağı adımlara Maliye Bakanlığı’nın destek vermesini istedi.

TATAR: “HERKES ALDIĞI HİZMETİN BEDELİNİ ÖDEMELİ”

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, sağlık bütçesinin bütçenin yüzde 6’sına tekabül ettiğini ancak sağlık hizmetlerinde fiyatlandırmaların da doğru yapılması gerektiğini söyledi.

30 bin Sigortalının 8 bin devlet çalışanının hastanelerden hizmet aldığını ancak bedelini kimsenin ödemediğini belirten Tatar, üretilen hizmetin belki de birçok ülkenin GSMH’sina göre daha yüksek olduğunu söyledi. "Herkes günün sonunda aldığı hizmetin bedelini ödemesi lazım. Ödemezse bu işi düzeltmek mümkün değil” diyen Tatar, Sosyal Sigortalar’ın sağlık için bugüne dek ne kadar ödediğini sordu.

“Hastanelerden alınan hizmetin bedeli hastanelere ödenmiyor, bu mağduriyet giderilmeli” diyen Ersin Tatar, doktorların da hak ettiği maaşı alamadığını söyledi.

Tatar, yurt içi tedavilere 8 milyon TL ayrıldığını ancak en az 30 milyon TL harcanacağını bildiğini belirterek, bile bile 8 milyon TL yazılmasının hata olduğunu kaydetti.

Bakanlığı döneminde ek mesaileri azaltmak için bir çalışma yaptıklarını, vardiya için sendikaların vardiya ödeneği istediğini ve rakamın çok yüksek çıkması üzerine bundan vazgeçildiğini anlatan Ersin Tatar, her şeye rağmen ek mesailerin arttığını, 2014 bütçesinde de 58 milyon TL ek mesai ücreti ayrıldığını, bunun yarısının sağlığa gideceğini; haksız ödemelerin önlenmesi için denetimin de şart olduğunu söyledi.

GÜLLE: “GENEL SAĞLIK SİGORTASI BÜTÇEYİ ARTIRMANIN TA KENDİSİ”

Konuşmaları yanıtlayan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlıkla ilgili konuşmanın sorumluluk istediğini; sağlıktaki sorunların öncelikli olduğunu söyledi.

“Sağlıkta tasarruf olmaz, bir bedel vardır ve bu bedel ödenir” diyen Gülle, yüzde 6,64’lük bütçenin ülkenin eğitim, kültür seviyesi ve sağlık beklentilerine bakıldığında yeterli olmadığını vurguladı.

Gülle, genel sağlık sigortasının, sağlık bütçesini artırmanın ta kendisi olduğunu ifade ederek, bu sistemin oluşturulmasının şart olduğunu dile getirdi.

Bakan Gülle, herkes cebinden ödediği için sağlık bütçesiyle bugüne dek sistemin sürdüğünü; oysa halka anlatılarak özel sağlık hizmetlerine harcadığı parayı genel sağlık sigortasına yatırırsa daha iyi bir sistem kurulabileceğini; böylece kontrolsüz fiyat artışlarının da önleneceğini belirtti.

“DOĞRU VİZYON KONULURSA BAŞARILI OLUNUR”

“İnsanımıza, toplumumuza güvenmemiz lazım” diyen Gülle, eğitimli, kültürlü bir halk bulunduğunu; doğru vizyon konulursa başarılı olunabileceğini söyledi. Bu nedenle Sağlık Çalıştayı düzenlediklerini ifade eden Ahmet Gülle, raporu kamuoyuna sunacaklarını, stratejik plan hazırlamak için de yine paydaşlarla adım atacaklarını söyledi.

Yasa ve kararlarda ortak hareket etmenin de önemli olduğunu kaydeden Bakan Gülle, sağlık yasalarını 2014’te ele alıp düzenleyeceklerini belirtti.

Acil servislerin sağlığın aynası olduğunu, sorunlarının ötelenemeyeceğini bildiklerini ifade eden Ahmet Gülle, Kamu Hizmeti Komisyonu’na, 8 acil servis hekimi istihdam etmek istediklerini bildirdiklerini açıkladı.

Sağlık Bakanı Gülle, acil serviste çocuk bölümünü ayırarak yükü azalttıklarını bildirdi.

Hastalıkları önlemenin önemine işaret ederek, koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem vererek gerçek anlamda fonksiyonlarını yerine getirmek için çalışacaklarını anlatan Gülle, yaşlı bakım hizmetlerinin bütün ülkeye yayılması için proje hazırlandığını söyledi.

Yenierenköy’e 24 saat hekim bulunacak sağlık merkezi; Çamlıbel’e de sağlık merkezi yapılacağını ifade eden Bakan Gülle, acil servislerde özellikle gece saatlerindeki yoğunluğu dikkate alarak, Lefkoşa’da Trenyolu Polikliniği’ni güçlendirerek ve Gönyeli’ye de bir poliklinik açarak yükü azaltmaya çalışacaklarını bildirdi.

Gıda ve çevre denetimleri yanında sigarayla ciddi şekilde mücadele gerektiğini vurgulayan Ahmet Gülle, Onkoloji Hastanesi bitene kadar onkoloji servisinin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Şimdiye kadar kanserle ilgili ciddi bir kayıt sistemi olmadığını, bu yönde ciddi adımlar attıklarını, bazı personeli eğitime gönderdiklerini; DAÜ’yle birlikte kanser tarama araştırma projesi başlatacaklarını açıklayan Sağlık Bakanı Gülle, tüm hastanelerde erken zamanda randevulu sisteme geçmeyi ve otomasyona geçmeyi planladıklarını söyledi.

Bakan Gülle, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde oto park için ciddi bir proje üzerinde çalıştıklarını; park yerini rahatlatacaklarını ifade etti.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, diyabetle mücadele için de çalışmaları olduğunu kaydetti.

Bakan Gülle’nin konuşmasının ardından Sağlık Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi ve Meclis saat 22.00’de çalışmalarını tamamladı.

Meclis dün Bayındırlık ve Ulaştırma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçelerini ele aldı. Bütçe görüşmeleri yarın tamamlanacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA