SAĞLIĞINIZA SAĞLIK KATIN
Gün içinde size birkaç dakika kazandırdığını düşündüğünüz sağlıksız alışkanlıklarınız uzun vadede telafisi zor, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cosmopolitan dergisi dikkat etmeniz gereken ufak...
05 Eylül 2010 Pazar 21:42
Gün içinde size birkaç dakika kazandırdığını düşündüğünüz sağlıksız alışkanlıklarınız uzun vadede telafisi zor, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cosmopolitan dergisi dikkat etmeniz gereken ufak sağlık önerilerine yer verdi.
DİŞ FIRÇANIZI DEĞİŞTİRİN
Sorun: Manchester Üniversitesi'nin araştırmasına göre ortalama bir diş fırçası, candida gibi mantar türlerini ve mikropları barındırır. Dahası, bu mikroplar, diş etlerinizden girerek kan dolaşımınıza katılırlar.
Çözüm: En azından üç ayda bir diş fırçanızı değiştirin. Asla ve asla diş fırçanızı başkasıyla paylaşmayın ve kendi kabında muhafaza edin.
ÇARŞAFINIZI HAVALANDIRIN
Sorun: Çarşafınızın bakteriler için harika bir üreme yuvası olmasının sebebi her gece salgıladığımız nemdir. Buna ek olarak, insanlar haftada 5-10 gram arasında ölü deri döker ve bu da bakterilerin artmasına sebep olur.
Çözüm: Nevresim takımınızı, her altı ayda bir yıkayın ve ütüleyin. Sık sık kuru temizlemeye de gönderebilirsiniz.
ESKİ JİLETLERİ ATIN
Sorun: Jileti düzenli olarak suya tutmak ve ıslak bırakmak keskinliğini azaltır. Kör jiletler, ölü deriyle tıkanırlar ve bu, kolayca enfeksiyon kapabilen sıyrıklara, batıklara ve diğer deri tahrişlerine sebep olabilir. Çözüm: İşlevini kaybetmeye başladığı an jiletinizi hemen yenisiyle değiştirin. Ancak asla ve asla başkasınınkini ödünç almayın.
NEMLİ ORTAMLARA DİKKAT
Sorun: Soyunma odalarının nemli ortamları bakterilerin üremeleri için idealdir. Eğer siz de soyunup giyinme sırasında ayağınıza terlik giymeye üşeniyorsanız mikroplara açık hale gelirsiniz.
Çözüm: Parmak arası terliğinizi yanınızda taşımaya üşenmeyin. Spor yaptıktan sonra duştan çıkarken ayağınızı ve terliğinizi iyice yıkamayı ihmal etmeyin. Bu arada spor yaparken ayakkabınızın içine giydiğiniz çorapları her seferinde değiştirmeyi unutmayın. Aksi halde ayağınızda mantar oluşabilir.
TEMİZLİK LİFİ KİŞİSELDİR
Sorun: Lifler ve özellikle de köpük şeklindeki temizlik süngerleri yeterince temizlenmediğinde milyonlarca bakteriye ev sahipliği yapabilir. Bu bakteriler cilde kolaylıkla yayılabilir ve çeşitli enfeksiyonlara yol açar. Yayılan bakteriler türlü hastalıklara neden olur.
Çözüm: Bu enfeksiyonları engellemek için lifinizi en yakın arkadaşınız veya ailenizden kimseyle paylaşmayın. Vücut lifinizi en az haftada kaynar suda şampuanla yıkayın. Altı ayda bir vücut lifinizi yenisiyle değiştirmeyi unutmayın.
AYAKTA YEMEK YEMEYİN
Sorun: Özellikle hızlı olması için öğle yemeklerinizi ayakta hızlı atıştırmalarla geçiriyorsanız bu alışkanlığınızdan hemen vazgeçmelisiniz. Çünkü ayakta hızlı yemek stres oluşumuna sebep oluyor ve sindirim sürecini zorlaştırıyor. Sindirim sürecinin zorlaşması midede çeşitli rahatsızlıklara neden oluyor. Ayrıca Amerikan Diyet Merkezi'nin araştırmasına göre hızlı yemek yeme kilo alımını da artırıyor. Çünkü hızlı yediğinizde ne yediğinizin farkına varamıyorsunuz.
Çözüm: Ne kadar yoğun olursanız olun yemek yemeye zaman ayırın. Eğer zaman sorun olursa yemeğinizi önceden hazırlayın ve lokmalarınızı iyice çiğnemeyi unutmayın. Bu durum doygunluk hissine ulaşmanızı sağlayacaktır.
DİŞLERİNİZİ FIRÇALAYIN
Sorun: Her sabah düzenli olarak dişlerinizi önce fırçalamalı sonra da diş aralarınızı diş ipiyle temizlemelisiniz. Yoksa çürükle ve kötü ağız kokusuyla karşı karşıya kalırsınız.
Çözüm: Ağınızla ve dişlerinizle ilgili problemleri engellemek için günde en az iki kez düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalısınız. Ayrıca ağız gargarası yapmayı da unutmayın.
SIK SIK TUVALETE GİRİN
Sorun: Tuvalete gitmeyi sürekli ertelemeyi alışkanlık haline getirmiş olabilirsiniz. Ancak bu son derece zararlı. Çünkü tuvalete gitmemek için vücudunuza yeterince sıvı almamayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu da susuz kalmanıza sebep olabilir.
Çözüm: Tuvalet ihtiyacınızı hiçbir zaman ertelemeyin. Sağlığınız için günde 2 litre su içmeyi unutmayın.
TAMPONUNUZU YENİLEYİN
Sorun: Tampon seçiminden, takılmasına tüm süreçte son derece basit kurallara uyulması gerekir. Tamponların uzun süreli kullanımı, 'toksik şok' denilen ve yaşamı tehdit edebilecek olaylara sebep olabilir.
Çözüm: Çantanızda mutlaka yedek tamponlar bulundurun. Sağlığınızı tehdit etmemesi için tamponunuzu üç saatte bir değiştirin.
MAKYAJINIZI ÇIKARIN
Sorun: Ne kadar yorgun olursanız olun, makyajınızı çıkarmaya üşenmeyin. Eğer çıkarmazsanız, cildiniz gece boyunca hava alamaz ve yüzünüzde sivilceler olabilir.
Çözüm: Cildinizi özel yüz temizleyicisiyle yatmadan önce yıkamayı ihmal etmeyin.
- Sudan'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 1000'i aştıSudan'da kolera salgınında yaşamını yitirenlerin sayısının 1000'i geçtiği bildirildi.19 Kasım 2024 Salı 18:38DÜNYADA SAĞLIK
- UNRWA Komiseri Lazzarini'den Gazze'deki açlık ve kıtlığın önlenmesi için "siyasi irade" vurgusuBirleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini,18 Kasım 2024 Pazartesi 19:38BASIN HABERLERİ
- İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında iki sağlık görevlisi daha hayatını kaybettiİsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinde bir bölgeye düzenlediği saldırılarda 2 sağlık görevlisi daha yaşamını yitirdi.18 Kasım 2024 Pazartesi 18:48BASIN HABERLERİ
- Muğla'da, geleneksel Hint tıbbı Ayurveda'nın meraklılarının buluştuğu AYURFEST gerçekleştirildiMuğla'nın Bodrum ilçesinde, geleneksel Hint tıbbında sağlıklı ve dengede yaşam sistemi olarak ifade edilen Ayurveda'nın tanıtıldığı 2. Uluslararası Ayurveda Festivali (AYURFEST) düzenlendi.18 Kasım 2024 Pazartesi 18:08GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP
- Samsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" başladıSamsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" Karadeniz bölgesindeki 18 ilden çocukların katılımıyla başladı.18 Kasım 2024 Pazartesi 17:48AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
- Fas'ta doktorlar zam talebiyle üç gün grev yapma kararı aldıFas'ta devlet hastanelerinde çalışan doktorlar, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin artırılması talebiyle üç gün grev yapma kararı aldı.18 Kasım 2024 Pazartesi 17:03DÜNYADA SAĞLIK
- Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisiKanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonataloji Uzmanı Doç. Dr. Berna Hekimoğlu, prematüre bebeklerin taburcu olduktan sonra da özel ve yakından takip edilmeleri gerektiğini bildirdi.18 Kasım 2024 Pazartesi 15:23ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
- İstanbul Dişhekimleri Odasınca Hataylı 10 bin öğrenciye sağlık taraması yapılacakİstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Sedat Küçükay, Hatay Dişhekimleri Odası ve Samandağ Belediyesiyle hazırladıkları projeyle 10 bin öğrencinin ağız ve diş sağlığı durumunun saptanacağını bildirdi.18 Kasım 2024 Pazartesi 15:13AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Antalya'da 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi yapıldıAcil tıp alanındaki en önemli buluşma noktalarından biri olarak nitelenen 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi "Acil Servisler Değişiyor" temasıyla Antalya'da düzenlendi.18 Kasım 2024 Pazartesi 15:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- "Yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması sürüyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davada ilk duruşma devam ediyor.18 Kasım 2024 Pazartesi 15:03BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel