SAAT BAŞI BİR BARDAK ILIK SU
Yaz sıcakları; bitkinlikle birlikte güneş çarpması, gıda zehirlenmesi ve ani sıvı kaybı gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Bunları önlemek için ne yapmak lazım?...
08 Haziran 2011 Çarşamba 10:45
Yaz sıcakları; bitkinlikle birlikte güneş çarpması, gıda zehirlenmesi ve ani sıvı kaybı gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Bunları önlemek için ne yapmak lazım? Diyetisyen Berna Ertuğ, “Sağlıklı beslenme formülleri ile yazın olumsuz etkilerinden korunun. Hararetinizi kesmek için işe soğuk yerine ılık su içerek başlayın” diyor.
Yüzünü göstermek için nazlanan yaz sonunda etkisini gösterdi. Havaların ısınmasıyla birlikte sıcakların vücudumuzda yarattığı olumsuzluklar da harekete geçti. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, yaz aylarında sağlıklı ve dinç kalabilmek için beslenme önerilerinde bulundu:
BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN
* Yaz aylarında antioksidanlardan zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebze ve meyve tüketimi, enerjik ve dinçlik verir. Özellikle C vitaminden zengin yeşil biber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler; kivi, çilek, erik gibi meyveler yiyin. A vitamini zengini yumurta, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler de bağışıklığı güçlendirir. Ceviz, fındık, badem da yaz aylarında tercih edilmelidir.
* Bağışıklık sistemi için çok önemli olan Omega-3 yağ asitlerinin en zengin olduğu besinlerden biri olan balık, yaz ayları boşunca haftada iki-üç kez tüketilmelidir.
* Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren; basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine tahıllı ekmek, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmeli; haftada mutlaka bir-iki kez kurubaklagil yemekleri yenmelidir.
AYRAN VE SÜT DE YARARLI
* Sıcaklarda sıvı tüketimine dikkat edin. Günde en az iki litre su tüketin. Spor yapan ve ağır işte çalışan kişiler daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Bu nedenle sıvı kaybı mutlaka dengelenmelidir.
* Sıvı alımının karşılanması için su haricinde süt, ayran, cacık, soda, limonata, bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler doğru tercihlerdir.
* Soğuk ve buzlu içecekler, anlık serinleme sağlar. 10-15 dakikalık serinlemeden sonra vücuda giren soğuk sıvı, vücut ısınını bir süre sonra daha da yükseltir. Sıcak içecekler de sanıldığı gibi hareketi önleyici bir etkiye sahip değildir.
* Yazın serinlemeye yardımcı olan içecekler, ılık olarak tüketilmelidir. Su içmesinde bir sakınca olmayanların, yaz aylarında saat başı bir bardak ılık su tüketmesi, serinlemelerine yardımcı olacaktır.
ANA ÖĞÜNDE SALATA ARA ÖĞÜNDE MEYVE
Hararetinizi önlemek için ana öğünlerde bol bol salata yiyin. Salataya, haşlanmış ve ızgara sebze koyabilirsiniz. Çiğ sebzeler de kullanılabilir. Ara öğünde ise meyve tüketimi, sıcaklık giderici bir etkiye sahiptir.
AÇIK BÜFEDEN ET YERİNE SALATA SEÇİN
Yaz aylarında özellikle tatil bölgelerinde otellerin açık büfeleri, aşırı yemeye teşvik eder. Kilo kontrolünü sağlayabilmek için açık büfeden alınacak salata miktarını iki katına çıkarıp ana yemekten yarım yarım porsiyon alınmalıdır.
ATIŞTIRMAYA SON VERİN FORMUNUZU KORUYUN
Yaz döneminde ısınan havanın etkisiyle iştah kaybı ortaya çıkar ve yağ içeriği daha az olan hafif yemeklere eğilim artar. Ancak yazla birlikte sık sık dışarıda yemek yendiği için alınan kalori miktarı da yükselir.
Formda kalabilmek için yemeğe çıkılacağı zaman düşük kalorili yemeklerin olduğu yerler tercih edilip porsiyonlar küçültülmelidir.
TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YAPIN
* Özellikle cips, kuruyemiş, alkol, dondurma gibi atıştırmalıklar kilolara davetiye çıkarır. Kilo kontrolü için su, sade mineralli su, ayran, limonata, bitki çayları gibi sağlıklı içecekler tercih edilmelidir.
* Haftada üç gün yapılan tempolu yürüyüşler, yüzme, gevşeme egzersizleri, yaz yorgunluğuna karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Vakit sorunu yaşayanlar için; yakın mesafeler için arabaya binmeme ve asansör yerine merdivenleri tercih etme gibi küçük aktiviteler yaşam tarzını değiştirir.
TATLI KRİZİNE ÇARE ÜÇ TOP DONDURMA
* Kızartılmış ve hamurlu tatlılar, kan şekerini yükselttiği için yorgunluğa neden olur. Bunların yerine sütlü ya da meyveli tatlılar ve dondurma tercih edilebilir.
* Dondurma, hem harareti hem de tatlı krizlerini önleyici bir etkiye sahiptir. Ancak her gün yerine haftada üç-dört gün yemekle yetinmelidir.
* Üç top vanilyalı ve meyveli dondurma tatlı sevenleri mutlu edebilir. Çikolatalı, karamelli ya da fıstıklı dondurma ise kalorisi yüksek olduğu için daha az yenmelidir.
YEMEKTEN HEMEN SONRA YÜZMEYİN
* Ana öğünlerin hemen sonrasında tok karına denize girmeyin. Yemekten en az 30-45 dakika sonrası denize girmek için uygundur.
* Plajda, bol bol sıvı tüketin ve çantanızda kuru veya taze meyve, grisini, fındık, ceviz gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.
* Gün içinde peynirli sandviç ve ayran, ızgara ve salata veya tost-ayran ile sıcaktan fazla etkilenmeden karnınızı doyurabilirsiniz.
TUZ KAYBINA KARŞI SADE MİNERALLİ SU
Lezzet verici özelliği nedeniyle vazgeçemediğimiz tuz, yüksek miktarda sodyum içerdiği için kan basıncının yükselmesine, idrarla kalsiyum atımının artmasına neden olur. Bu durum da kemiklerden kalsiyum kaybına yol açarak osteoporoz riskini artırır.
Günlük bir silme tatlı kaşığı tuz kullanımı sağlık için uygundur. Yaz aylarında aşırı terleme nedeniyle oluşacak mineral kaybını önlemek için de sade mineralli su içilmelidir.
AÇIKTA SATILAN GIDALARI ALMAYIN
Yazın artan sıcaklarla birlikte besinlerin taze kalma süreleri de kısalır. Özellikle; et, yumurta, süt, balık gibi yiyecekler, saklama ve pişirilmelerine dikkat edilmediği zaman zehirleyici olabilir. Zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler, hastalığın ölümcül sonuçlara varabilmesine yol açabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden de kaçınmak gerekir.
BU YİYECEKLER YAZIN YASAK
* Yağda kızartmalar, et, sebze, hamur işi kavurmaları, yağlı ve sos eklenmiş besinler.
* Aşırı tuz ve turşu gibi tuzlu besinler.
* Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri.
* Karaciğer, böbrek, dalak, beyin gibi sakatatlar.
* Yağlı etler, kaymak, krema, mayonez, tahin, yağlı soslar.
* Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin.
* Şekerli meyve suları ve bol miktarda şeker içeren asitli içecekler.
* İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar.
* Sıcaklarda alkollü içki tüketimine de dikkat edin. Tercihinizi bira gibi hafif alkollü içkilerden yana kullanın ve deniz kenarında kesinlikle aç karına içki içmeyin.
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci ile bir araya geldi.21 Kasım 2024 Perşembe 18:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine ilişkin, "Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" ifadesini kullandı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:53KONGRE VE KONFERANSLAR
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendiDünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. Uluslararası Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 17:38DİYABET
- Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladıEdirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, 112 Acil Sağlık Merkezinin 10 ayda 54 bin çağrı cevapladığını belirtti.21 Kasım 2024 Perşembe 17:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sanık savunmalarıyla sürüyor.21 Kasım 2024 Perşembe 17:18BASIN HABERLERİ
- Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendiBeypazarı'nda "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla "Ağız ve Diş Sağlığı Semineri" gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldüMuğla'nın Seydikemer ilçesinde ambulansın çarptığı kişi hayatını kaybetti.21 Kasım 2024 Perşembe 16:43BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetindeVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulan Tüp Bebek Merkezinde ilk aşılama çalışması yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:33SAĞLIK BAKANLIĞI
- Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendiMedipol Sağlık Grubunca düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Festivali'nde, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulandı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:23AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel