15 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa7°C
  • Antalya14°C
  • İzmir13°C

RUHSAT MAĞDURU DAL VE TIP MERKEZLERİNE BAKAN MÜJDESİ

15 şubattan çok önce başvurduğu ve ruhsatlandırma prosedürünü karşıladığı halde ruhsatları verilmeyen 217 dal ve tıp merkezinin mağduriyeti giderilecek.

Ruhsat mağduru dal ve tıp merkezlerine Bakan müjdesi

17 Nisan 2008 11:31

15 şubattan çok önce başvurduğu ve ruhsatlandırma prosedürünü karşıladığı halde ruhsatları verilmeyen 217 dal ve tıp merkezinin mağduriyeti giderilecek.

Türkiye Sağlık İşletmecileri Birliği Derneği (SABİR) Genel Başkanı Dr. Tekin Yılmaz ve beraberindeki 30 kişilik heyeti kabul eden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, ruhsat bekleyen 217 dal ve tıp merkezinin mağduriyetinin giderileceğini bildirdi. Mağduriyet konusunu oluşturan durumu bir genelgeyle düzelteceklerini belirten Bakan Akdağ, heyeti TBMM İçişleri Komisyonu toplantı odasında kabul etti. Bakanın çözüm önerisini mutlulukla karşıladıklarını belirten Yılmaz şöyle konuştu:

“Bu bizim için geçici bir çözüm elbette, ama zaten bunu talep etmiştik. Mevcut merkezlerle aynı klasmanda varlık göstermek istiyorduk ki, şu halde istediğimizi almış gözüküyoruz. Biz ruhsatımızı alalım ve 4 yıl içinde kendimizi yeni sisteme adapte edelim istedik, isteğimiz gerçekleşecek. En azından mağduriyetimiz olmayacak, en azından yatırımlarımızı çıkartabiliriz, kimimiz istifa etti görevinden, ki ben mesela devlet sektöründen istifa ettim, kimimiz banka kredisi çekti. Bakanla görüşmemizde tek gündem maddemiz buydu, bunun mücadelesini verdik ve umut ediyoruz ki kazandık.”

Görüşmede tek gündem 217 merkezin durumu oldu
Bakanın yönetmelikte geçen 3 Ek Madde’nin yumuşatılacağını belirttiğini ifade eden Yılmaz, çabalarının karşılığını aldıklarını söyledi. Yılmaz şunları söyledi:

“Biz, eski yönetmeliğe tabiyiz, yeni yönetmeliğe göre zaten tıp merkezi kuramıyorsunuz; çünkü bu planlama dahilinde yapılacak. Bizim girişimimiz, 6 Kasım ile 15 Şubat arasında ruhsat başvurusu yapmış, eski yönetmeliğe tabi tıp ve dal merkezlerinin sorununu çözmek içindir. Tıp merkezlerinin kendilerini yenilemesi, yeni yönetmeliğe uyum sağlaması için zaten 4 yıllık bir süre tanınıyor.”

Yatırımlar titizlikle incelendi
Ruhsat bekleyen 217 dal ve tıp merkezlerini bir araya toplamak için gayret sarf ettiklerini belirten Yılmaz, İstanbul’daki 54 merkezin tamamına, Türkiye’nin çeşitli illerindeki merkezlerin de bazılarına ulaşabildiklerini kaydetti. Geçen hafta başında Ankara’ya gelerek çalışmalarına başladıklarını belirten SABİR Başkanı, oluşturdukları heyetlerle TBMM’deki tüm partilerle görüştüklerini belirtti.

“Dal – tıp merkezi kurmak yönündeki yatırımlarımızın tamamı müdürlerin gözetiminde tamamlandı, en ince ayrıntısına kadar kontrol edildik. Tabelalardaki yazı boyutuna varana kadar titizlikle hareket etmemizi sağladılar” diye konuşan Yılmaz, eksikliklerinin olmamasına karşın yeni yönetmelik ek maddelerine tabi tutulmalarının haksızlık olduğunu dile getirdi.

3 Ek Maddede neler var?
15 Şubat 2008 tarihinden önce başvurusunu yaptığı halde, eski yönetmelik hükümlerine tabi olan 217 tıp ve dal Merkezini mağdur eden maddeler şöyle:

EK-1: Belediyelerden talep edilen “Sağlık kuruluşu olabileceğine dair” belge ve “Yapı izin kullanım belgesi”. Bugüne kadar ruhsatlandırılan hiçbir tıp/dal merkezinden bu belgelerin talep edilmediğini belirten SABİR, ilk inceleme birimleri tarafından da bunun talep edilmediğini bildirdi. Dernekten yapılan açıklamada, “Müdürlükler bu belgeleri şart koşmadıkları için yatırımcılarımız yatırımını yaparken bu belgelere haiz olacak bina seçimine gitmedi. Bu belgelerin talep edilmesi aynı yönetmelikle ruhsatlandırılmış olan diğer tıp/dal merkezlerinin durumunu tartışmalı hale getirmiştir” denildi.

EK-2 : Tapu Müdürlüklerinden talep edilen “Sağlık kuruluşu olabileceğine dair” belge. SABİR, 1965’de yürürlüğe giren 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereği Tapu Müdürlüklerinden “Sağlık kuruluşu olabilir” belgesinin talep edildiğini belirterek, “Bu belge de bugüne kadar aynı yönetmelik hükümlerine tabi ruhsatlandırılan hiçbir tıp/dal merkezinden talep edilmemiştir. Aynı maddeye göre kat maliklerinin oy birliği ile bar, pavyon, gece kulübü gibi işletmeler açılabilmektedir” denildi.

EK-3 : İl Sağlık Müdürlüklerinden talep edilen aynı binada optik/eczane olup olmadığına dair belge.

Yorumlar
SON DAKİKA