23 Aralık 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa3°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

ROTA VİRÜSÜ BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİR

Özellikle çocukluk çağındaki ishalin ortaya çıkmasındaki en büyük etken olarak bilinen rota virüsü dünyada milyonlarca çocuğu etkiliyor.

Rota virüsü böbrek yetmezliğine götürebilir

23 Kasım 2010 Salı 10:23

Uzm. Dr. Saime Aksın, rota virüsünün güçsüz çocuklarda böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek rahatsızlıklara sebep olduğunu vurgulayarak, “Şu anda bize başvuran çocuk vakalarının yüzde 80’i rota virüsü enfeksiyonu” dedi.

İnce bağırsağa yerleşerek, rahatsızlıklara sebep olan, çok şiddetli ishal ve kusmayla ortaya çıkan rota virüsü enfeksiyonları, vücutta sıvı kaybına neden olurken, ileri derece sıvı kaybı, böbrek yetmezliğine hatta ölümlere bile götürebiliyor.

Mersin Özel IMC Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Saime Aksın, rota virüsü hakkında ANKA’ya yaptığı açıklamada, rota virüsü enfeksiyonun özellikle dirençsiz çocuklarda görüldüğünü söyledi. Bu virüsün vücudu zayıf insanları seven bir virüs olduğunun altını çizen Aksın, halk arasında ‘zehirli ishal’ olarak da bilinen virüsün, ‘bağırsakların gribi’ gibi nitelendirilebileceğini belirtti.

Aksın, “Nasıl gribal enfeksiyon insanların kiminde ağır kiminde de hafif seyrederse rota virüsü enfeksiyonu da eğer bağışıklık sistemi güçlü ise ayakta da atlatılabilir, hasta biraz ishal olur, biraz bulantısı olur. Özellikle virüse yakalanan dirençsiz bir çocuksa virüs, bu çocukları daha çok etkiler. Güçsüz çocuklarda ishal ve kusma gibi belirtileri vardır. Çocukları bazen günde 15, 20, 25 kere ishal yaptırıp böbrek yetmezliğine kadar götürebilir. Halk arasında da zehirli ishal denmesinin sebebi budur” dedi.

-İLK ALTI AYDA AŞI YAPTIRILMALI-
Uzm.Dr.Aksın, Rota virüsü enfeksiyonundan korunma metotlarına ilişkin olarak şunları söyledi:
“Bu işin aşısı var. Yalnız rota virüsünün aşısı çocukluk çağında ilk altı ay içinde yapılması gereken bir aşı. Bu aşıyı ilk altı ay içinde yaptınız yaptınız yapmadıysanız yapmamanız gerekli. Çünkü altı aydan sonraya kalırsa yan etkileri ortaya çıkıyor. Ama ilk altı ay içinde aşı yapıldığı zaman çocuğun çok kazancı var. Çünkü bu hastalığı geçirmiyor, geçirirse de çok hafif geçiriyor. Hastalığın tedavisinde bol sıvı, biraz ishal durdurmak için hafif birtakım ilaçlar, kaybedilen sıvı kadar vücuda sıvı yüklenmesi tarzında tedavisi oluyor. Rota virüsünden korunmada genel hijyen kurallarına uymanın çok önemli olurkenn, ellerin sık sık yıkanması, okullarda ortam temizliğine dikkat edilmesi de gerekiyor.”

-ÇOCUK VAKALARININ YÜZDE 80’İNDE VAR-
Hastalığa yakalanan bir çocuğun bir başka çocuk ile kesinlikle temas etmemesi gerektiğini ifade eden Aksın, “Hastalığa yakalandıktan sonra, hiçbir kimse ile temas etmemek gerekiyor. Çünkü çok bulaşıcı. Temas eden diğer çocukların hepsine bulaşabilir. O nedenle belli bir odada, bol sıvı ile beslenecek, ateşi düşürülecek ama kimse ile temas etmeyecek. Rota virüsü enfeksiyonları çok salgın. Şu anda bize başvuran çocuk vakalarının yüzde 80’i rota virüsü enfeksiyonu. Genelde yazın olur ama şu anda da var” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA