23 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa9°C
  • Antalya11°C
  • İzmir13°C

ROBOTLAR HASTANIN AYAĞINA GELİYOR

Sağlık ve bilişim dünyasının liderlerini buluşturan Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi 8-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Zirvede, sağlık bilişimi alanında dünyadaki yeni gelişmeler sağlık çalışanlarına ve halka tanıtı

Robotlar hastanın ayağına geliyor

10 Mayıs 2015 Pazar 08:00

Dijital hastane teknolojileri bu yıl; akıllı, kağıtsız ve yeşil hastane konseptlerinden oluşan üç ayrı başlıkla sunuldu. Konuyla ilgili 3. Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi'nde açıklama yapan Sağlık Bilişim Derneği Başkanı Yasin Keleş şunları söyledi:

"Çok yakın bir zamanda devrim niteliğinde teknolojiler hastaneler ile buluşacak. Hastalar bu teknolojilerden hem hastane ortamında hem de evlerinde yararlanabilecekler. Bu da hem sağlık çalışanı hem de hastaya zaman açısından tasarruf sağlayacak, tanı ve tedaviye daha hız kazandıracak."

ROBOT HASTA VİZİTİ YAPIYOR

Sağlıkta robot devrimi zirveye damgasını vurdu. Memorial Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, hasta ile doktorun ülkelerarası iletişimini sağlayan hasta vizit robotunu ilk kez denedi. "Yeni teknolojilerin önemli bir bölümünü oluşturan robotlar sayesinde artık doktor, iyi olacak hastanın ayağına gelecek" diyen Prof. Dr. Sönmez, "Hasta ile doktor arasında sürekli iletişim kurabilen, hastanın durumunu anlık takibini sağlayan ve doktora hassas teşhis ayrıcalığı sunabilen teknolojilerin, gelecekte sağlık sektöründe çok önemli bir yer tutacağını" söyledi.

İşte altyapısı hazırlanan ve çok yakında hayata geçirilecek dijital hastane teknolojilerinden bazı örnekler...

*Yüzük şeklinde ateş ölçer: Portatif termometre çocuğun ateşinin alnından ölçülmesini sağlayacak. Böylece kulağına cisim sokulmasına gerek kalmayacak.

*Sese duyarlı steteskop: Elektronik steteskop; kalbin, midenin, karaciğerin, böbreğin sesini dinleyerek, doğru ve uygun bir tedavi sağlayacak.

*Deri üzerinden anjiyo: Mobil inovatif cihaz kalbin üzerine konulduğunda, tıkalı olan kalp damarlarını tespit edebilecek.

*Elektronik çatalla zayıflama: Çatal alınan besinlerin kalorilerini anında hesaplayarak diyetisyene bir veri olarak aktaracak ve hastanın kalori sınırını aşması önlenecek.

*Tümörü bulan lazer kalem: Beyin tümörünün yerini belirleyebilen kalem şeklindeki lazer, sağlıklı ve kanserli dokuyu ayırt ederek, operasyon süresini 3 saatten 30 dakikaya indirecek.

*Giyilebilir ultrasonla bebek takibi: Giyilebilir ultrason cihazı ile anne adayları evlerinde de bu cihaz sayesinde bebeklerinin hareketlerini 24 saat izleyebilecek.

*Dijital sistemle ağrı kontrolü: Özel dijital portatif cihazlar dizdeki ağrı noktasını tespit ederek o bölgeye verdiği elektro magnetik dalgalarla ağrıları ortadan kaldıracak.

*Gerçeğe yakın el ve ayaklar: Uzuv kayıplarında kullanılacak yeni protezler dışarıdan uygulanan basıncı hissedecek ve kişi gerçek bir el ya da ayak hissi yaşayacak.

*Uzaktan hasta ziyareti: Yoğun bakımlarda hastanın yakınları ile uzaktan konuşması sağlanarak, enfeksiyon riski sıfıra indirilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA