22 Aralık 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya13°C
  • İzmir10°C

ROBOTİK DİZ PROTEZ AMELİYATI ORDU’DA UYGULANMAYA BAŞLADI

Robotik diz protezi ameliyatları hakkında bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr.

Robotik Diz Protez Ameliyatı Ordu’da Uygulanmaya Başladı

12 Ocak 2024 Cuma 12:08

Robotik diz protezi ameliyatları hakkında bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Koray Ay, "Robotik diz protezi ameliyatında hastaların dizlerine en uygun olan protezi bilgisayar belirler. Bilgisayarın kontrol ettiği robotla diz eklem yüzeyleri hazırlanır. Ameliyatta hastanın kendi vücuduna uygun bir protez takılır. Böylece hastaya daha konforlu bir hayat ve daha fazla hareketlilik sağlanmış olunur" dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Koray Ay, dünyadaki protez ameliyatlarındaki son teknoloji olan robotik diz protezi cerrahisi hakkında bilgilendirmede bulundu. Robotik diz protez ameliyatlarının artık Medical Park Ordu Hastanesi'nde uygulanabildiğini belirten Opr. Dr. Ay, "Robotik diz protezi ameliyatı bu alandaki son teknolojik çözümlerden biridir. Hastaların dizlerine en uygun olan protezi bilgisayar belirler. Bilgisayarın kontrol ettiği robotla diz eklem yüzeyleri hazırlanır. Ameliyatta hastanın kendi vücuduna uygun bir protez takıldığından, hasta ameliyat sonrası daha konforlu bir hayata sahip olarak daha fazla hareket etme imkanına kavuşur. Oldukça avantaj sağlayan bu yöntem, hasta için en iyi tedavi seçeneğidir" diye konuştu.

"Hata payı ortadan kaldırılıyor"

Dünyadaki teknolojik ilerlemenin sonucu olarak artık ortopedik ameliyatlarda da robot kullanılmaya başlandığını dile getiren Opr. Dr. Ay, "Protez ameliyatlarında robotun kullanılmasıyla ameliyatta hata payı ortadan kaldırılmaktadır. Robotik diz protez ameliyatı, yapılan dizde ameliyat sonrası doğal dizin hareket yeteneğine sahip olmaktır. Dünyadaki son teknoloji olan robotik diz cerrahisi ile hastanemizde hastalarımıza hizmet vermeye başladık" ifadelerine yer verdi.

Operasyon öncesi hastaları nasıl değerlendirdiklerini anlatan Opr. Dr. Ay, şunları söyledi:

"Öncelikle hastanın dizine uygun protezin (unikondiler veya total) belirlenmesi için hasta değerlendirilir. Ameliyat planlandıktan sonra ameliyat öncesi tahlil ve tetkikleri yapılır. Ameliyat anında büyük olmayan kesi yapılarak eklem ortaya konur. Eklem yüzeylerinin haritası çıkartılarak bilgisayara dizin yapısı tanıtılır. Bilgisayar programı dize uygun olan protez parçalarını belirler ve nasıl yerleştireceğine karar verir. Bilgisayara bağlı robot diz yüzeylerini keserek hazırlar. Deneme protezleri takılarak bilgisayar tarafından normal diz yapısına uygun mu doğal mı hareket elde edildiği kontrol edilir. Çift kontrol yapılarak hata payı ortadan kaldırılır. Kalıcı protez parçaları kemik yüzeylere takılır ve ameliyat bölgesi kapatılır."

Rutin hayata kısa sürede dönüş sağlar

Opr. Dr. Osman Koray Ay, robotik diz cerrahisinin en büyük avantajının hastanın dizindeki doğal hareketi taklit eden protezlerin yerleştirilmesinin sağlanması olduğuna değinerek, "Eklem hareket açıklığı fazlalığı, hastanın ameliyatla ilgili tedirginliklerinin az olması ameliyat sonrası rehabilitasyonu çok hızlandırır. Böylelikle ameliyat sonrası hastanın yeni yaşamına adaptasyonu kısalır. Ayrıca ameliyat sırasında hatasız yerleştirilen protez parçaları tedavinin daha uzun ömürlü olmasına ve komplikasyon oranlarının az olmasına yol açmaktadır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA