24 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa3°C
  • Antalya9°C
  • İzmir6°C

RAMAZAN'DA SAFRA KESESİ TAŞINA DİKKAT

Genel cerrah Doç. Dr. Ahmet Dağ: "Ramazan ayında su tüketiminin az olmasından dolayı safra kesesi taşına çok rastlıyoruz."

Ramazan'da safra kesesi taşına dikkat

30 Haziran 2014 Pazartesi 12:14

MEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ, safra kesesi taşı hastalığının Ramazan ayında sık görüldüğünü ifade ederek, "Safra kesesi taşının tek tedavisi ameliyattır. O yüzden safra kesesi taşı olmamaya çalışmak gerekir. Özellikle oruç tutan vatandaşlarımız iftardan sonra bol sıvı tüketmeli ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalı" dedi. 
Safra kesesi hastalıklarıyla ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ahmet Dağ, safra kesesinin görülen en sık rahatsızlığının safra kesesi taşı olduğunu söyledi. Safra kesesi taşlarının böbrek taşlarından farklı olduğunu belirten Dağ, toplumda bu hastalığı fazla kimsenin bilmediğini kaydetti. Böbrek taşlarıyla ilgili ise insanların bilinçli olduğunu vurgulayan Dağ, "Böbrek taşının düşürme yada kırmayla kontrol etmek gerekiyor yani almadan tedavi edilebilir ancak safra kesesinde böyle bir yöntem yok. Yani taşı kırma, taşı düşürme gibi tedavi yöntemi yok. Tek tedavi ameliyat. O yüzden safra kesesi taşı olmamaya çalışmak gerekiyor. Bununla ilgili beslenme alışkanlıkları önemli" diye konuştu.

"RAMAZAN AYINDA SAFRA KESESİ HASTALIKLARINA OLDUKÇA SIK RASTLIYORUZ"
Ramazan ayında safra kesesi hastalıklarına oldukça sık rastladıklarının altını çizen Dağ, "Çünkü safra kesesinin oluşma nedeni burada safranın su, tuz ve yağ oranı bir denge halindedir. Yani su eğer fazla ise burada taş oluşma ihtimali daha düşük oluyor. Ama ne zaman ki su azalıyor safrada ki yağ oranı artıkça taşlaşma oluyor. O yüzden Ramazan ayında oruç tutulduğu için su içilmiyor, akşam ağır yağlı yemekler yenildiği için safra kesesindeki safranın suyu azalıyor, yağı artıyor. Buda taş yada safra kesesinde iltihaba neden olabiliyor. Bu nedenle Ramazan ayında acil servislere safra kesesi hastalıkları oldukça sık gelmeye başlıyor. Her yıl aynı döngüyü yaşıyoruz. Bunun için önerimiz tabi ki bol su tüketmek ve yağdan kaçınmak. Çünkü safra kesesinin yağ oranının artmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"YUMURTA SAFRA KESESİ HASTALIKLARININ 2. SORUMLUSUDUR"
Safra kesesi hastalıklarında ikinci suçladıkları yiyeceğin yumurta olduğuna vurgu yapan Dağ, "Özellikle kızarmış yumurta safra kesesini kastığı için sıvılaşmayı azaltıp, taşa ve iltihaba yol açabiliyor. Safra kesesi iltihabı olunca önce yangını söndürmek dediğimiz antibiyotikle ve yumurtayı, yağı kesip sıvı gıdalarla iltihabı azaltıyoruz. Ondan sonra kapalı yöntemle safra kesesini alıyoruz. Eğer bir safra kesesi taş üretiyorsa bizim için hastalıklı demektir ve onu almak gerekiyor. Özellikle 40’lı yaşlarda, beyaz tenli, şişman bayanlarda safra kesesi taşı olma ihtimali yüksektir. O yüzden genelde hastalarımız bayan ağırlı oluyor. Erkeklerde şöyle bir sıkıntımız var. Bayanlar hem gebelikte hem de menopoz için ultrason yaptırdıkları için safra kesesi duvarı çok kalınlaşmıyor ama erkekler biraz ağrıya da dayanıklı olduğu için geç geliyor ve iltihaplı geliyorlar. O yüzden kapalı yöntem kadınlarda daha rahat yapılıyor. Erkeklerde bazen sıkıntı yaşayabiliyoruz. Semptom olarak hazımsızlık, şişkinlik yapabilir. Ama ağırlaşırsa bulantı, kusma, sağ omuz ağrısı yapabilir. Kusma tabi tehlikeli. Bundan dolayı Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlarımız bol su tüketmeli ve sağ tarafta bir ağrı yada buna benzer semptomlar yaşadığında bir ultrasonla safra kesesine baktırmalı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA