20 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa11°C
  • Antalya19°C
  • İzmir16°C

RAMAZANDA MİDEYE DİKKAT!

Ramazan ayı oruç tutanlar için mide ve bağırsak rahatsızlıklarının en sık görüldüğü aylar. Ramazan’da tuttukları oruç boyunca dikkatli beslenmeleri konusunda uyarıyor...

Ramazanda mideye dikkat!

06 Ağustos 2010 Cuma 12:36

Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, Ramazan ayı boyunca, acil durumlar dışında Medline Çağrı Merkezi’ne telefonla en sık gelen tıbbi danışmanlık talebinin sindirim sistemine bağlı sıkıntılar olduğunu kaydediyor. Mutluer’e göre bu durum, 11 ay boyunca süren yemek düzeninin birden bire değişmesinden kaynaklanıyor.

Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, 11 ay boyunca belli bir yemek düzenine alışmış kişileri, Ramazan’da tuttukları oruç boyunca dikkatli beslenmeleri konusunda uyarıyor. Ramazan aylarında acil durumlar dışında Medline Çağrı Merkezi’ne telefonla en sık gelen tıbbi danışmanlık talebinin sindirim sistemine bağlı sıkıntılardan kaynaklandığını söyleyen Mutluer, yaşanabilecek rahatsızlıkları, sebepleri ve önleme yöntemlerini açıkladı…

Çağın hastalığı reflü
Yemek borusunun alt ucunda yer alan kapağın fonksiyonunu yitirmesiyle mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması anlamına gelen ve her beş kişiden birinde görüldüğü kaydedilen reflü, özellikle Ramazan ayında kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Dr. Barış Mutluer, reflüden korunma yöntemlerini ve özel beslenme önerilerini şöyle sıralıyor: “Bütün gün boş kalan mideye bir anda yüklenmemeli, az miktarlarda aralıklı olarak yenmeli. Kızartma, kavurma, çok sıcak ya da soğuk besinler yerine, hazmı kolay yiyecekler tercih edilmeli. Koyu çay, kahve, asitli içecekler, domates ve acı baharatlar gibi gıdalar tüketilmemeli. Kapak basıncını artırmak için proteince zengin, yağlı besinler tercih edilmeli. Midedeki yemek miktarını azaltmak için yemek esnasında sıvı alımı en aza indirilmeli; hatta öğün sonrasına bırakmalı. Karın içi basıncı artırmaya sebep olabilecek kemer, korse gibi mideyi sıkıştırıcı aksesuarlar kullanılmamalı. Yemek yedikten en az 1 saat sonra yatılmalı; gece boyunca, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmaması için yatarken baş kısım yüksek tutulmalı.”

Yemek sonrası hazımsızlığı önlemek için…
“Özellikle Ramazan ayı boyunca bütün gün hiçbir şey yemeyen kişiler iftar vaktinde hızlı ve yeterince çiğnemeden yemek yediklerinde hazımsızlık yaşamaları kaçınılmaz oluyor. Yemek yerken hava yutma ve stres gibi sebeplere de bağlı olan hazımsızlığı önlemek için iyi pişirilmiş az baharatlı besinleri, çok çiğneyerek yavaş yemek en doğrusu…”

“Gastrit veya ülserim var; Ramazan’da nasıl daha rahat oruç tutarım?”
Ramazan ayında yanlış beslenme sonucu gastrit ve ülser şikayetlerinin de arttığını söyleyen Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, bu iki rahatsızlıktan birine sahip olan ve Ramazan’da daha rahat oruç tutmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Eğer gastritiniz varsa, yemekleri azar azar, sık aralıklarla, bol çiğneyerek, yavaş ve düzenli yemelisiniz… Yüksek miktarda koyu çay, kahve, kızartma, baharat gibi gıdalar tüketmemeye; sigara içmemeye özen gösterin. Vücutta C vitamini alımını desteklemek için iftarda ve sonrasında mutlaka taze sebze ve meyve tüketin. Ülser şikayetiniz varsa bütün gün boş kalan midenize aniden yüklenmeden, az miktarlarda, aralıklı olarak yiyin. Rafine karbonhidratlar, bazı hastalarda midede yanmaya neden olduğu için şeker tüketimi de azaltılmalıdır. Doku onarımı için proteince zengin besinler tüketilmeli, tercihen yemekler bitkisel sıvı yağla yapılmalıdır.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA