30 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa8°C
  • Antalya8°C
  • İzmir13°C

RAMAZAN AYI SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN FIRSAT OLABİLİR

Oruç tutup, 16 – 17 saat sigara içmeden günü geçirebilen kişilerin sigarayı bırakabileceklerine olan inançları ve özgüvenleri artıyor.

Ramazan ayı sigarayı bırakmak için fırsat olabilir

09 Ağustos 2012 Perşembe 12:03

Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirten  Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, birçok hastalığın nedeni olarak sıralanan sigarayı Ramazan ayında bırakmak isteyenlere önerilerde bulunuyor.

Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Akciğer kanserine yol açtığı, akciğer dokusuna ve havayollarına zarar verdiği bilimsel bir gerçek. Ayrıca kalp hastalıkları ve inme gibi çok ciddi birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Tütün kullanımının zararlarını ispatlayan birçok bilimsel araştırmayı göz ardı ederek, tüm kötü senaryolardan kaçmak mümkün görünmüyor. Ancak Ramazan ayında sigarayı bırakmak iyi bir fırsat olabilir.

 

Sigarayı birden bire kesmenin güç olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, Ramazan ayının sigara bırakmayı kolaylaştıracağının da altını çiziyor.  

 

Kişinin nikotin bağımlılık derecesine göre değişmekle birlikte genellikle ilk 6-8 saat içinde sigara arayışına girişileceğini belirten Dr. Duman,  bu isteğin sigarasız kalındığı süre uzadıkça giderek artacağına ve nikotin yoksunluk semptomlarının kendini göstermeye başlayacağına dikkat çekiyor.

 

İftarda hızla sigaraya sarılmak tehlikeli

Tiryakilerin, günü sigaradan uzak geçirdikten sonra iftarla birlikte tüm açlığına rağmen yemekten önce bağımlı olduğu nikotini alabilmek için sigaraya sarılabildiğini, hatta üst üste sigara yakabildiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, bu durumun sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ise şöyle açıklıyor:

“Sigara kişinin kan basıncında ve kalp hızında ani yükselmeye neden olur, kalp krizi ve beyin kanaması riski ciddi oranda artar. Beyin hızla uyarılır; baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı, gözlerde yaşarma, mide asiditesinde artış gibi semptomlar görülebilir.”

 

Sigarayı bırakmak için sosyal destek gerekli

Dr. Esra Sönmez Duman, “eğer Ramazan ile hayatınızdan sigarayı çıkarma kararı alıyorsanız bunu çevrenize açıklayarak, sosyal destek alın” diyor. Sigarayı hatırlatıcı faktörlerden uzak durulmasının da bu sürece katkısının olacağını vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişilerin, kahve yerine ıhlamur, meyve çayını tercih etmelerini öneriyor. Dr. Duman, iftardan sonra, ciddi sigara arayışı içindeki kişilere ise hekim kontrolünde medikal tedavi öneriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA