22 Kasım 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya17°C
  • İzmir19°C

RAHİM AĞZI KANSERİ 60-65 YAŞ ARALIĞINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, rahim ağzı kanserinin 60-65 yaş aralığında daha sık görüldüğünü belirterek, kadınları 30 yaşından itibaren düzenli olarak 5 yılda bir HPV taraması ve smear testi yaptırmaları konusunda uyardı.

Rahim ağzı kanseri 60-65 yaş aralığında daha sık görülüyor

10 Aralık 2015 Perşembe 12:40

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, yaptığı yazılı açıklamada, rahim ağzı (serviks) kanseri ve Mersin’deki kanser taramalarına ilişkin bilgi verdi. Kadınlarda, rahim ağzı kanserine Human Papilloma (HPV) virüsünün neden olduğunu ifade eden Kemik, bu virüsün cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğunun altını çizdi. Rahim ağzındaki normal hücrelerin anormal hale gelip kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla tümör oluştuğuna dikkat çeken Dr. Kemik, rahim ağzı kanserinin dünyada kadınlarda en sık görülen 4’üncü kanser türü olduğunu kaydetti.
 
"30'UNDAN SONRA HPV TARAMASI VE SMEAR TESTİ YAPTIRIN"
Kadınları rahim ağzı kanseri konusunda uyarak Dr. Kemik, bu kanser türünün kadınlarda her yaşta görülmekle birlikte 60-65 yaş aralığında daha sık görüldüğünün altını çizdi. HPV ve smear tarama testlerinin düzenli yaptırılması ile rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilebildiğine işaret eden Kemik, kadınların 30 yaşından itibaren düzenli olarak HPV taraması ve smear testi yaptırmaları gerektiğini dile getirdi.
 
Rahim ağzı kanserinin en sık rastlanan belirtilerini, adet dönemleri dışında ve cinsel temas sonrası görülen kanamalar, menopoz sonrası olan kanamalar, kötü kokulu akıntılar ve cinsel temas sonrasında meydana gelen ağrılar olarak sıralayan Dr. Kemik, rahim ağzı kanserinden korunmak için alınması gereken önlemler hakkında da bilgi verdi. Kadınlardan, düzenli HPV taraması ve smear testi yaptırmalarını isteyen Dr. Kemik, diğer önlemleri de şöyle sıraladı: “Sigara ve alkol kullanmamak, tek eşlilik ya da bariyer yöntem (condom) kullanmak, düzenli beslenmek, ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durmak, bitkisel gıdalara ağırlık vermek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan korumak, çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakınmak.”
 
Kanserde erken teşhisin tedavi başarısını artırdığını vurgulayan Kemik, Mersin’de Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) ve Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapıldığı bilgisini verdi. Dr. Kemik, “30-65 yaş aralığındaki kadınlarımızın 5 yılda bir test yaptırmaları önerilmektedir. Kadınlarımızın rahim ağzı kanserine yönelik taramalarını sevdikleriyle geçirecekleri güzel, huzurlu ve sağlıklı günler adına aile hekimlerinden talep etmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA