29 Mart 2025
  • Ankara17°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa13°C
  • Antalya15°C
  • İzmir16°C

RADYOLOJİ DERNEKLERİ ORTAK KANSER AÇIKLAMASI YAPTI

Türk Radyoloji Derneği (TÜRKRAD) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşanan kanser vakaları üzerine ortak basın açıklaması yayımladı.

Radyoloji Dernekleri ortak kanser açıklaması yaptı

11 Haziran 2016 Cumartesi 12:32

Türk Radyoloji Derneği (TÜRKRAD) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), radyoloji departmanlarındaki iş yükü, çalışma esnasında kişisel koruyucu ekipmanların uygun olmaması veya uygun kullanılmamasının, radyasyon uygulamalarında gerekli hassasiyetin gösterilmemesinin olumsuz sonuçlar doğurduğunu bildirdi.

TÜRKDAD ve TÜMRAD-DER'in ortak açıklamasında, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan radyoloji teknisyenlerinin rutin muayenelerinde 12 kişide tiroid nodülü tespit edildiği, biyopsi sonrası ikisinin kanser teşhisiyle ameliyat edildiği, 10 kişinin de tiroid nodülü tanısıyla tıbbi takiplerinin yapıldığı kaydedildi.

Radyasyon güvenliğinde radyoloji departmanlarının standartlara uygun ve kurumlarca onaylanmasının tek başına yeterli bir kriter olmadığı aktarılan açıklamada, "Departmandaki iş yükü, çalışma esnasında kişisel koruyucu ekipmanların uygun olmaması veya uygun kullanılmaması, radyasyon uygulamalarında gerekli hassasiyetin gösterilmemiş olması bu ve buna benzer sonuçların ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Çalışanların radyasyon maruziyetini arttıran diğer durumlar, personel sayısının yetersizliği ve ehliyetsiz, eğitimsiz kişilerin radyasyon alanında çalıştırılması, çalışma süresinin fazla olması gibi durumlardır." bilgisine yer verildi.

Açıklamada, bir ihmal söz konusuysa bunun gereğinin yapılmasının beklendiği, konunun takipçisi olup meslek mensuplarının ve kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesinin sağlanacağını kaydedildi.

- Hastaların aldığı radyasyon miktarı artıyor"

Tanıya hiçbir katkı sağlamayan gereksiz radyolojik incelemelerin de çalışanların yanı sıra hastaların aldığı radyasyon miktarını arttırdığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Radyasyon güvenliği konusunun asıl kanayan yarası, hastalarımızla ilgili olan kısımdadır. Sağlık hizmeti alan hastalarımızda radyasyon riski, son yıllarda artan tetkik sayılarıyla gittikçe artmaktadır. Gereksiz yapılan tetkikler radyasyona bağlı kanser riskini arttırmaktadır. Radyasyonun gerçek etkisi gözle görülen bir şekilde ortaya çıkmaz. Risk sinsi bir şekilde ortaya çıkar. Ancak bilimsel olarak rakamsal verilerle gösterilebilir. Toplum sağlığı açısından sağlık hizmeti alan hastalarımıza radyasyon güvenliği açısından radyasyona bağlı kanser riski, uygun ve gerektiği kadar radyolojik tetkik uygulanarak önlenebilir."

Açıklamada, radyoloji çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi, radyasyon güvenliğine yönelik gerekli önlemlerin hassasiyetle alınması ve Türkiye'deki tüm radyoloji ünitelerinin titizlikle denetime ihtiyacı olduğu vurgulandı.

 

 

12 röntgen teknisyeni troid kanserine yakalandı

Erciyes Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görev yapan 12 röntgen teknisyeni troid kanserine yakalandı.

ERÜ Hastanesi Başhekimi: Kanser iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, 12 radyoloji teknisyeninin kansere yakalandığına ilişkin basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
 
Yorumlar
  • Sağlık Personeli13 Haziran 2016 Pazartesi 10:56

    Asıl sorun gerekli gereksiz tetkik istenmesi performans olayını kaldırın bakalım bu kadar gereksiz tetkik istenecek mi? Ön tanı:Sırt ağrısı,istenen tetkik torakalomber mr! Sinüzit için bile PNS isteyen doktorlar var bu ülkede.Önce doktorlara radyasyonun vitamin olmadığı eğitimi verilmelidir.Hem hastaya yazık hem teknisyene yazık.İyice muayene edilmeden,başka sebepler elenmeden önlerine gelen her hastaya tomografi röntgen istiyorlar.Bir başka sorunda sistemin dayatması,ne kadar hasta,ne kadar tetkik o kadar performans yani para! Denetimler yetersiz ama aferin bulmuşlar hemen sorumluları! sorumlu personelmiş demek ki.Adaletiniz batsın bir gidip araştırın Avrupa ülkelerinde teknisyen başına kaç hasta düşüyor? kaç tetkik yapılıyor? bir de dönüp bizim ülkenin sistemine bir bakın.Aynı sözlerim insanlık dışı koşullarda ve aşırı iş yükü altında ezdiğiniz diğer sağlık grubu mensupları içinde geçerlidir.Doktor bakanlığı sadece doktorları kayırıyor geri kalan bütün beyaz önlülükleri eziyor.Adaletiniz batsın

    Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • İstanbul doktor13 Haziran 2016 Pazartesi 10:55

    personel istediği kadar hassasiyet göstersin yöneticilerin böyle bir derdi yoksa hiçbir şey yapamaz ve denetim olmadıkça da kimse tınlamaz.

    Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla
SON DAKİKA

Yükleniyor...