PROSTAT BÜYÜMESİ OLANLAR NASIL BESLENMELİ?
Prostat büyümesi, erkeklerde bulunan prostat bezinin büyümesi sonucu oluşan hastalıktır. Büyüme sebebi, habis yani kötü huylu tümörler değildir. Fakat idrara çıkma zorluğu, gece idrar sebebi nedeniyle sıkça uyanma gibi problemler sebebiyle yaşam kalitesin
10 Mart 2014 Pazartesi 13:02
PROSTAT BÜYÜMESİ OLANLAR NASIL BESLENMELİ?
Prostat büyümesi, erkeklerde bulunan prostat bezinin büyümesi sonucu oluşan hastalıktır. Büyüme sebebi, habis yani kötü huylu tümörler değildir. Fakat idrara çıkma zorluğu, gece idrar sebebi nedeniyle sıkça uyanma gibi problemler sebebiyle yaşam kalitesinin düşüren bir rahatsızlıktır. Prostat büyümesi, erkeklerin çoğunda gözlenen ve yaş arttıkça görülme riski yükselen bir sağlık sorunudur. Seksen yaşını aşmış erkeklerde görülme oranı %90 civarındadır. Genellikle yaşla birlikte azalan erkeklik hormonu seviyesi ile ilişkilendirilir. Prostat büyümesi teşhisi yalnızca uzman doktor tarafından konulabilir. Kişilerin kendi kendilerine teşhis koyup, kendilerince tedavi yöntemlerine başvurması son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Prostat büyümesi teşhis ve tedavi edilmez ise idrar kesesi çıkışını tıkayarak böbrek ile ilgili sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
PROSTAT BÜYÜMESİ OLANLARDA BESLENME İÇİN ALTIN TÜYOLAR
• Sıvı tüketimi saatlerine dikkat edilmelidir… İdrara çıkmakta yaşanan güçlük hastanın gece boyunca birkaç sefer uyanmasına neden olabilir. Bu nedenle sıvı tüketimi yatmaya 2 saat kala kesilmelidir. Fakat idrara çıkmakta yaşanan güçlük sıvı tüketiminin azalmasına neden olmamalıdır. Günde 1,5–2 litre sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir.
• Kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır… Kafein içerikli çay, kahve, asitli içecekler vücuttan idrarla sıvı atımını hızlandırdığından ve arttırdığından ötürü prostat büyümesi olan kişilerin, kafeinli içecek tüketiminden kaçınmaları gerekir.
• Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir… Prostat büyümesi olan kişilerin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskleri yükseldiğinden ötürü yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemlerini desteklemeleri gerekir. Dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünlerinden, et ve et çeşitlerinden, sebze ve meyvelerden ve tahıl ürünlerinden her gün tüketilmelidir.
• Her gün bir avuç fındık iyi gelir… Günde 1 avuç kadar fındık, badem veya cevizin beslenme programında olması önerilir.
• Rafine tahıllar yerine tam tahıllar tercih edilmelidir… Prostat büyümesi olan kişilerin günlük posa alımının yükseltilmesinin etkilenen barsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle, beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine tahıllar yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, integral makarna, kepekli pirinç gibi tahıl ürünleri tercih edilmelidir.
• Günlük meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır… Günde 5–9 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir. Taze ve kuru meyveler, taze sıkılmış meyve suları, salatalar ve sebze yemekleri beslenme düzeninde mutlaka yer almalıdır.
• Domates tüketmeye özen gösterilmelidir… Domates içerdiği laykopen isimli madde ile prostat kanseri riskini azaltır. Bu nedenle prostat büyümesi olanların günde 5–8 adet domates veya 1 su bardağı domates suyu ya da mevsiminde ise 2 dilim kavun tüketmesi önerilir. Pişmiş domatesteki laykopenin vücutta kullanılması daha kolaydır.
• Soya ürünlerine beslenme düzeninde yer verilebilir… Soya ürünlerinin içerdiği fito-östrojenler, prostat büyümesi olan kişilerin idrar çıkışını kolaylaştırdığı ve idrar kesesinde kalan idrar miktarını azalttığı bilimsel çalışmalarla da belirlenmiştir. Günde 100 gram kadar soya fasulyesi, soya filizi veya tofu tüketilebilir.
Bitkisel tedavi hakkında: Bazı bitkisel desteklerin prostat büyümesine dair sorunları azaltabileceğine dair kanıtlar olsa da, bu kanıtların bilimsel çalışmalar ile araştırılması gerekir. Bu nedenle, eğer bitkisel tedavi uygulamak istiyorsanız, unutmamanız gereken nokta kullanacağını bitkiler ile kullandığınız ilaçların etkileşebileceğidir. Bu nedenle, besin desteği kullanmadan önce mutlaka doktor ve diyetisyeninize danışmalısınız.
PROSTAT BÜYÜMESİ OLANLAR KOLESTEROLDEN UZAK DURSUN!
Kolesterolden kaçının… Prostat büyümesi olan erkeklerde kan kolesterol seviyelerinin yüksek olması genelde beklenen bir durumdur. Kan kolesterolünün yüksek olması ise vücutta değişime uğrayan kolesterol yıkım ürünlerinin prostat bezine daha çok zarar vermesine neden olabilir.
KAN KOLESTEROL SEVİYESİNİ KONTROL ETMENİN BESİNSEL YOLLARI
• Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih etmesi daha uygundur.
• Yağlı et çeşitleri, tavuk ve hindinin derisi, kavrulmuş etler, katı yağlar tüketilmemelidir.
• Yağlı soslar ve kremalar yerine hafif ve sağlıklı soslar tercih edilmelidir.
• Yemekler ve salatada sıvıyağlar tercih edilmelidir. İçinde et olan yemeklerin içerisine ekstra yağ eklemeye gerek yoktur.
• Kızartma türü besinlerin tüketimi minimuma indirilmelidir.
• Fazla miktarda şeker tüketimi de kan kolesterol seviyelerini olumsuz etkiler. Bu nedenle şeker tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
PROSTAT BÜYÜMESİ OLANLAR İÇİN ÖRNEK MENÜ:
(Aşağıda yer alan örnek menü, 45-60 yaş arası, prostat büyümesi dışında başka bir sağlık sorunu bulunmayan, fiziksel aktivite düzeyi hafif olan erkek bireyler için düzenlenmiş olup; başka bir sağlık problemleri olan veya herhangi bir hastalık için ilaç kullanan kişilerin doktora başvurması gerekir. Doktor kontrolü sonrası diyetisyeninize başvurunuz. Diyet parmak izi gibidir, sadece kişiye özel düzenlenmelidir.)
KAHVALTI: 1 dilim az yağlı peynir - 5 adet yeşil zeytin - 2 dilim tam tahıllı ekmek - Domates kurusu (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
ARA-1: 4 adet kuru kayısı veya 2 adet kuru incir
ÖĞLE: 8 yemek kaşığı dolusu sebze yemeği - 4 yemek kaşığı dolusu bulgur pilavı - 1 su bardağı dolusu ev yoğurdu veya tuzsuz ayran - Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
ARA-2: 1 su bardağı az yağlı süt veya 1 kutu probiyotik yoğurt - 1 porsiyon meyve
AKŞAM: 1 porsiyon buğulama veya ızgara balık (200 gram) - 2 dilim tam tahıllı ekmek - Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
ARA-3: 15 adet fındık veya 3 adet tam ceviz - 1 porsiyon meyve
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem ŞEBER
- Lübnan Sağlık Bakanı, Sayda'daki Türk Hastanesinde yeni bölümlerin açılacağını duyurduLübnan Sağlık Bakanı Firas el-Abyad, İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'ın Sayda şehrindeki Türk Hastanesinde yarın yeni bölümlerin hizmet vermeye başlayacağını duyurdu.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:53DÜNYADA SAĞLIK
- Diyarbakır'da "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladıDiyarbakır'da İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladı.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:23BASIN HABERLERİ
- Batman'da Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni yapıldıBatman'da kurulacak Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:48SAĞLIK BAKANLIĞI
- İzmir'de organ bağışı ve nakli paneli düzenlendiİzmir'de Organ Bağış Haftası kapsamında panel düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:38KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bursa'da organ bağışına dikkati çekmek için yürüyüş düzenlendiBursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla dikkati çekmek yürüyüşü düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:13BASIN HABERLERİ
- Niğde İl Sağlık Müdürü İnan'dan organ bağışı çağrısıNiğde İl Sağlık Müdürü Doğan Bahadır İnan, Organ Bağış Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:48SAĞLIK BAKANLIĞI
- Gelibolu'da Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildiÇanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:43İÇ HASTALIKLARI
- Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesinde "mikrodalga ablasyon" tekniğini uygulanmaya başlandıEskişehir'de, Yunus Emre Devlet Hastanesinde Girişimsel Radyoloji Biriminde görevli doktorlar tarafından "mikrodalga ablasyon" olarak adlandırılan yakma tedavisinin uygulanmaya başlandığı bildirildi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:43İÇ HASTALIKLARI
- Bakan Memişoğlu, organ bağışı için düzenlenen futbol etkinliğine katıldı:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp ve 2 akciğer nakil merkeziyle dünyaya ve çevreye hizmet ettiğini bildirdi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Tokat'ta organ bağışı bilgilendirme çadırı açıldıTokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağışı bilgilendirme çadırı oluşturuldu.04 Kasım 2024 Pazartesi 13:43SAĞLIK BAKANLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel