22 Kasım 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa22°C
  • Antalya18°C
  • İzmir20°C

PROF. DR. ONUR HAMZAOĞLU ARAŞTIRMA RAPORUNU AÇIKLADI

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Kocaeli’nin Dilovası ve Kandıra ilçelerinde hava kirliliği ve biyolojik materyallerle ilgili ölçüm sonuçlarının tümünü Kocaeli’de düzenlediği basın toplantısıy

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu araştırma raporunu açıkladı

09 Haziran 2011 Perşembe 17:28

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, KOÜ 2009/003 no’lu araştırma projesinin bulgularının bir kısmının, Kocaeli’nin çevre sağlığı ile ilgili o dönemdeki özgün ve önemli gündemi nedeniyle Ocak 2011 tarihinde açıklandığını anımsatarak, yine aynı tarihte araştırma sonuçlarının tümünün Haziran 2011’de paylaşılacağını duyurduklarını belirterek sözlerine başladı.

Dilovası ve Kandıra ilçelerindeki biyolojik materyallerle ilgili ölçüm sonuçlarını karşılaştırmalı olarak aktaran Hamzaoğlu, havadaki toz miktarının (PM10) uzun vadeli değerinin(UVD), Avrupa Çevre Ajansı (EEA) ve ABD Çevre Koruma Ajansı (US EPA) standartlarına göre Dilovası’nda 3.5 kat, Kandıra da 1,7 kat fazla olduğunu belirtti. Hamzaoğlu, “Tehlike aşaması geçilmiştir; ‘risk vardır’ demek için elimizdeki bulgular nettir. Bunlar hastalık yapabilecek hale gelmiştir” diye konuştu.

Araştırma hakkında bilgi

Söz konusu ilçelerde annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakasında ağır metal ölçümlerinin yapıldığını anlatan Hamzaoğlu, 56 gebe ve 49 bebekten oluşan 105 kişiden alınan örnekler üzerinde testlerin gerçekleştirildiğini bildirdi. Hamzaoğlu, alınan numunelerin araştırma için gerekli şartlarda özel taşıma kaplarıyla, yine uygun koşullarda Tıp Fakültesi’nin araştırma laboratuarlarında biriktirildiğini anlattı. Araştırmaların TÜBİTAK tarafından akredite olan laboratuarlarda gerçekleştirildiğinin de altını çizen Hamzaoğlu, “Çalışmalarımızda kullandığımız her bir test de akreditedir” diye konuştu.

Bebeklerin en az 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesinin, bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından bir gereklilik olduğunun her zaman söylendiğini belirten Hamzaoğlu, “Bu altı ay boyunca ortalama 150 litre anne sütü demektir. Dilovası’nda ortalama bu miktarda süt emerek beslenen bir bebeğin, annesinden 51 mg aliminyum, 6592 mg çinko alma riski vardır” dedi.

Hamzaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu verilerin hepsi konuşulmalıdır. Bunun zararlarından en kısa zamanda kaçınmalıyız. Konuyu egzajere etmeye gerek yoktur. Bu konu piyasanın şevkatli kollarına bırakılamayacak kadar önemlidir. Hep beraber insana, doğaya karşı olmayan bir sanayi için çalışma yapmalıyız. Kentimizde kullanılan hammaddelerin ikamesine gitmeliyiz. Parasal değeri ne olursa olsun, kullanılan teknolojilerin yenilenmesi yoluna gitmeliyiz. Bunun için yapılacak harcamalar, bebeklerimizin, kendimizin sağlığından daha önemli değil.”

“Gün bu sorunu bertaraf etme günüdür”

Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın konuya yaklaşımıyla ilgili sorular üzerine, kamuoyunun Sağlık Bakanlığı tarafından ciddi şekilde yanıltıldığını söyledi. Hamzaoğlu, “Artık var mı, yok mu tartışmasını bırakalım. Gün tartışma günü değil, artık bunu bertaraf etme günüdür” dedi. Dilovası üzerinden Kocaeli’ndeki çevre sorunlarını ve konunun aciliyetini 2006’dan bu yana dile getirdiklerinin altını çizen Hamzaoğlu, “Biz yeni bir şey icat etmiş değiliz. Buradaki durumla ilgili olarak bizden önce birçok akademik dosyaya girmiş, birçok akademik çalışma bulunmaktadır. Biz bu projenin sonuçlarıyla sadece gözlemlerimizi ispatlamış olduk. Kirlilik yalnızca Dilovası ile sınırlı değil, Kandıra’da da tehlike riske dönüşmüş durumda.

Gazetecilerin sorularının ardından basın toplantısı sona erdi. Kocaeli Yüksek Öğretim Derneği’nde (KYÖD) saat 12.30’da başlayan basın toplantısı, tabip.tv’de (www.tabip.tv) canlı olarak yayımlandı.

Yorumlar
SON DAKİKA