PRİM GÜN SAYISINDA UZLAŞMA SAĞLANDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren kesimleriyle görüşmelerinde, prim gün sayısının 7 bin 200 gün olmasında uzlaşma sağladıklarını, emeklilik yaşının 65'e çıkartılması, emekli aylıklarının hesaplanmasında güncelleme katsayısının
25 Mart 2008 07:36
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren kesimleriyle görüşmelerinde, prim gün sayısının 7 bin 200 gün olmasında uzlaşma sağladıklarını, emeklilik yaşının 65'e çıkartılması, emekli aylıklarının hesaplanmasında güncelleme katsayısının yüzde 30'unun dikkate alınması konularında yeni bir adım atamadıklarını açıkladı.
Çalışma ve Sosyal gÜvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin yaptıkları görüşmede prim gün sayısının 7 bin 200 gün olarak uygulanmasında uzlaşma sağladıklarını bildirdi.
Çelik, Emek Platformu'nun emeklilik yaşının 65'e çıkarılması ve emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısının yüzde 30 oranında yansıtılması konularındaki taleplerinde adım atamadıklarını söyledi.
Tasarı'ya ilişkin Emek Platformu temsilcileri ve işveren kesimiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.
Bakan Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, tasarı üzerinde bütün kesimler ve sendikalarla aynı ölçüde mutabakatın mümkün olamadığını ifade etti.
Çelik, ''Böylesi bir konuda dört dörtlük bir mutabakat mümkün değildir. Çok önemli konularda mutabakata vardık, ama varamadığımız konularda oldu'' dedi.
Prim gün sayısının 7 bin 200 gün olarak uygulanmasında uzlaşma sağladıklarını bildiren Çelik, aylık bağlama oranının mevcut sistemdekiler için yüzde 3, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yüzde 2 olarak uygulanmasının öngörüldüğünü dile getirdi.
65 yaşla ilgili talebe olumlu cevap veremediklerini, emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısının yüzde 30'unun yansıtılması konusunda da Türkiye gerçeklerini de dikkate alarak adım atamadıklarını kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, halen çalışan ve şu anda 10 yıl prim ödeme gün sayısını doldurmamış olan sigortalılar için aylık bağlama oranının yüzde 3, 10 yıldan sonraki süreçte ise yüzde 2 olarak belirlendiğini, yasa yürürlüğe girdikten sonra sisteme girecekler için de yüzde 2 olacağını bildirdi.
Çelik, Tasarı'ya ilişkin Emek Platformu temsilcileri ve işveren kesimiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ve yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, ortez ve protezle ilgili gerekli düzenlemeleri yapacaklarını sosyal taraflara illetiklerini anlattı.
Sosyal tarafların, meslek kuruluşları temsilcilerinin yasayla oluşturulması öngörülen kurullara katılması talebi konusunda da toplantı hangi meslek grubunu ilgilendiriyorsa o meslek gurubunun temsilcisinin yönetim toplantısına katılmasını değerlendirdiklerini belirten Çelik, fiili hizmet zammı ile ilgili de başkanlara çok net ve bilimsel bir değerlendirme yaptıklarını aktardıklarını anlattı. Bu çerçevede, sosyal tarafların, fiili hizmet zammı ile ilgili bilimsel verileri güçlendirecek, Bakanlığın çıkış yoluyla bağlantılı bir paket önermeleri halinde bunu memnuniyetle değerlendireceklerini dile getirdiğini ifade eden Çelik, buna karşın sivil toplum kuruluşlarının şu an fiili hizmet zammından faydalanan meslek grupları için bu uygulamanın devam etmesi talebinde bulunduklarını kaydetti.
Çelik, netice itibariyle sosyal tarafların daha önce kendilerine 19 madde halinde ilettikleri konuların büyük bir çoğunluğunda mutabakat sağladıklarını belirtti. Sosyal tarafların bazı çekincelerini kendilerine ilettiğini ifade eden Çelik, ''Dört dörtlük bir mutabakatı kimse aramıyordu, biz de aramıyoruz. Türkiye'nin barışa, dayanışmaya, diyaloğa son derece ihtiyaç duyduğu günümüzde böyle bir güzel çalışmanın, neticede çalışanlarımızın lehine önemli adımların atılması şeklinde sonuçlanmasını da tarafların bir başarısı olarak değerlendiriyorum'' diye konuştu.
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, bir gazetecinin sorusu üzerine tasarıyı bu hafta TBMM Genel Kurulu'na getirmeyi düşündüklerini bildirdi.
Bir başka gazetecinin 7200 pirim gün sayısının emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayıp kapsamadığını sorması üzerine Çelik, ''Hayır. Talep zaten bildiğiniz gibi 4/A dediğimiz hizmet akdiyle çalışanlarla ilgili 7200 gün. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lular bildiğiniz gibi zaten 9 bin gün olarak şu an mevcut düzenlemede öyle. SSK'lılarda 7 bin 200 gün de mutabakat sağlandı'' dedi.
Bir başka soru üzerine Çelik, diş proteziyle ilgili 18 ve 45 yaş sınırları ve yüzde 50'sinin kurum tarafından ödenmesi uygulamasının sosyal taraflarla yapılan önceki görüşmelerde varılan mutabakat çerçevesinde tasarıdan çıkartılmasına karar verildiğini söyledi.
Halen çalışan ve şu anda 10 yıl prim ödeme gün sayısını doldurmamış olan sigortalılar için aylık bağlama oranının yüzde 3, 10 yıldan sonraki süreçte ise yüzde 2 olarak belirlendiğini ifade eden Çelik, yasa yürürlüğe girdikten sonra sisteme girecekler için de aylık bağlama oranının yüzde 2 olacağını kaydetti.
7200 prim gün sayısının tek seferde mi, kademeli mi? uygulanacağının sorulması üzerine Çelik, ''tek seferde uygulanacağını'' söyledi.
7 TEMEL TALEPTEN 3'ÜNDE GERİ ADIM ATILMADI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Tahsin Güney de basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Emek Platformu temsilcilerinin toplantıya 7 temel taleple geldiklerini, bunlardan güncelleme katsayısı, fiilli hizmet zammı ve 65 yaş konusunda ''geri adım atılmadığını'' söyledi.
Emzirme ve cenaze yardımı konusundaki miktarların ''SGK Yönetim Kurulu kararıyla Bakanlar Kurulu'nca belirlenmesinde'' anlaşmaya varıldığını belirten Güney, fiili hizmet zammı kapsamına alınması talep edilen bazı mesleklerin, bu konuda dikkate aldıkları 4 ayrı yönetmelik ve tebliğ kapsamına girmediği için ''açılım yapamadıklarını'' dile getirdi.
Güney, yaş sınırı olmaksızın bütün sigortalıların diş protezlerinin, herhangi bir ödeme yapılmadan karşılanacağını kaydetti.
Sağlıktaki katılım payı uygulamasından geri dönülmesinin mümkün olmadığını ifade eden Tahsin Güney, bundan sonraki süreçte, sosyal tarafların mutabakat konularının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde takipçisi olacaklarını belirtti.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verdikleri tekliflerde ''büyük ölçüde, yüzde 80-90 oranında mutabakat sağladıklarını'' söyledi.
Kumlu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'yla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bugüne kadar ''sorumlu sendikacılık'' anlayışıyla hareket ettiklerini, yaptıkları açıklamalarda, ''kavga etme niyetinde olmadıklarını, temsil ettikleri insanların haksızlığa uğramamaları için uğraştıklarını, bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek niyetinde olduklarını söylediklerini'' ifade etti.
Her kesim gibi kendilerinin de ''sosyal güvenlik sisteminde bir değişimin gerekli olduğunu'' ifade ettiklerini dile getiren Kumlu, ''70 milyonu ilgilendiren Anayasa gibi çok kapsamlı bir yasada mutabakat sağlanamayan hususların olacaktır. Emek Platformu bileşenleri olarak 19 maddelik önerilerde bulunduk. Bugüne kadar 2-3 hususta mutabakat sağlayamadık, ama inanıyor ve ümit ediyorum ki bu hususlar da Genel Kurul aşamasında Sayın Bakan ve yetkililer bu konuları gözden geçirecekler, biz de takip edeceğiz'' dedi.
Kumlu, ''yaş'', ''güncelleme katsayısı'' ve ''fiili hizmet zammı'' konularında mutabakat sağlanamadığını belirterek, Genel Kurul aşamasında bu konularda görüşmelerinin devam edeceğini kaydetti.
Kumlu, ''65 yaş kararı olmazsa olmaz taleplerinizdendi. 65 yaş talebiniz olmadığı halde eylemlerinizden vazgeçecek misiniz?'' sorusu üzerine, ''Verdiğimiz tekliflerde, büyük ölçüde, yüzde 80-90 oranında mutabakat sağladık. Güncelleme katsayısı, 65 yaş ve fiili hizmet zammında mutabakat sağlanamadı. Bunu da zaman içinde izleyeceğiz, takip edeceğiz'' dedi.
Kumlu, bir başka soru üzerine, 65 yaşın 2048 yılına kadar uygulanmasının söz konusu olmadığını, ayrıca işsiz kalan sigortalıların sağlık hizmetlerinden yararlanmasında herhangi bir problem kalmadığını söyledi.
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de ''Bugün sosyal güvenlik konusunda, dünyanın bile gıpta edeceği bir noktaya geldik'' dedi.
Yunanistan'da bu konuda genel grev yapıldığını, ancak bütün diyalog eksikliklerine rağmen parlamentodan yasanın geçtiğini ifade eden Kudatgobilik, şunları kaydetti:
''Bugün demokratik gelişmemiz açısından, sosyal diyaloğun geldiği seviye bakımından Emek Plaftormu, Bakanlık ve biz işverenler olarak bütünlük içerisinde bu meselenin yüzde 80-90'nı mutabakatla halleden bir anlaşmayla karşınıza geldik. Her şey yüzde 100 mutabakat içinde olmadı. Biz TİSK olarak, Emek Platformunun getirdiği ana felsefeye büyük bir hürmetle yaklaştık, onların bu kazanımları elde etmek için uğraşlarına da kabul ederlerse katalizör olarak katkıda bulunduk, gönül verdik, akıl verdik, beraber hareket etmek için de bu platformu, bir başlangıç, bir değerlendirme platformu olarak ele aldık.''
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Kumlu ve Kudatgobilik'in sözleri üzerine, ''Bu millete yakışanı yaptığımıza inanıyorum ve bu güzel ortamın, Türkiye'nin özlemini duyduğu ortamın artarak devam etmesini diliyorum'' dedi.
- GE HealthCare, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme için Sutter Health ile işbirliğine gittiABD'li medikal teknoloji şirketi GE HealthCare, California'da kar amacı gütmeyen sağlık sistemi Sutter Health ile yapay zeka destekli tıbbi teknoloji ve yazılım sağlamak için 7 yıllık anlaşmaya vardı.14 Ocak 2025 Salı 18:53BASIN HABERLERİ
- İsrail, ateşkes görüşmeleri ilerlemesine rağmen Gazze Şeridi'nde bir hastaneyi kuşattıİsrail'in soykırım yaptığı Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşması konusunda ilerleme kaydedildiği açıklanırken, İsrail ordusunun Endonezya Hastanesine yönelik kuşatmaya devam ettiği belirtildi.14 Ocak 2025 Salı 18:38DÜNYADA SAĞLIK
- Düzce'de "Ortak Sağlık Güvenlik Birimi" firmaları toplantı yaptıDüzce'de faaliyet gösteren Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) firmaları, Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya geldi.14 Ocak 2025 Salı 18:38BASIN HABERLERİ
- Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 kişiye umut olduDenizli'de beyin kanaması sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 81 yaşındaki Bekir Erzen'in organları, 3 kişiye nakledilecek.14 Ocak 2025 Salı 18:18GENEL CERRAHİ
- "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşmasında ara kararMahkeme heyeti, sanık avukatlarının reddihakim talebinin değerlendirilmesi için dosyanın Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.14 Ocak 2025 Salı 16:48BASIN HABERLERİ
- Şanlıurfa'da çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarıŞanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Erken Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Yağmur Atakan, yaklaşan yarıyıl tatili öncesinde çocukların ekran bağımlılığına karşı ailelere uyarıda bulundu.14 Ocak 2025 Salı 16:13RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
- Van'da ambulans helikopter 2 hamile kadın için havalandıVan'ın Bahçesaray ilçesinde tedavi gören 2 hamile kadın, ambulans helikopterle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırıldı.14 Ocak 2025 Salı 15:53SAĞLIK BAKANLIĞI
- Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus Belediyesi, çevre ve sağlık felaketi konusunda uyardıGazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus Belediyesi, İsrail'in 15 ayı aşkın süredir yürüttüğü soykırım nedeniyle yaşanan insani krizin gölgesinde yakıtın tükenmesi sonucu bölgede çevre ve sağlık felaketi yaşanabileceği konusunda uyardı.14 Ocak 2025 Salı 15:43DÜNYADA SAĞLIK
- Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara implant tedavi hizmeti sunuluyorVan'da 2021'den bu yana Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde, vatandaşlara uygun fiyatlarla implant tedavi hizmeti sunuluyor.14 Ocak 2025 Salı 14:28AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- İstanbul Valisi Gül'den sanatçı Edip Akbayram'a hastanede ziyaretİstanbul Valisi Davut Gül, iç kanama şüphesiyle kaldırıldığı hastanede tedavisi devam eden sanatçı Edip Akbayram'ı ziyaret etti.14 Ocak 2025 Salı 14:23BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel