22 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya15°C
  • İzmir12°C

PRİM BORCU OLANA KREDİLİ EMEKLİLİK

Bağ-Kur'lu olup yaşları dolmasına rağmen prim borcunu ödeyemedikleri için emekli olamayan yüzbinlerce kişi var. Emekli olmak için ne yapmalı? Eksik sigorta primi nasıl tamamlanır? İşte bu soruların yanıtları.

Prim borcu olana kredili emeklilik

03 Aralık 2017 Pazar 17:47

SSK'lı olup da Bağ-Kur'lular gibi emeklilik primlerini ödeyemeyip emekli olamayanlar da var. Ve bu prim borçları katlanarak devam ediyor. SSK primini işveren ödediği için, bu sigortalılarının eksik primi tamamlama imkanı yok. Eksik primi tamamlayamayanlara bazı imkanlar varç

AYLIK PRİM BORCU 613 LİRA

Primlerini kendisi ödeyen Bağkurlu’ya yasal olarak tanınan haklar var. Örneğin; 10-15 yıllık prim borcu dahi tek kalemde ödenebiliyor. Bunun bir maliyeti var. Güncel değer aylık 613 lira. Ödenemeyen borçlar cezasıyla yükseliyor. 100 bin lirayı aşan borçlar mevcut. Bu borç ve prim eksiği nedeniyle emekli olamayan Bağkurlu’ya kredi imkanı geliyor.

SSK prim borcunuzu sorgulama ve SGK hizmet döküm belgenizi alma işlemlerini E-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz.E-Devlet sisteminden SGK prim gün sayınızı öğrenebilir ve emeklilik için ne kadar zamanınızın kaldığını hesaplayabilirsiniz.SSK sigorta hizmet dökümü belgenize de ulaşabilirsiniz.

ESNAF PRİM BORCU İÇİN İMZA ATACAK

Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, SGK ve Ziraat Bankası üst yönetimiyle bu konuyu görüşmüştü. Önceki gün de Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı bir toplantıda kredi verecek bankalara Halkbank’ın da dahil olduğunu ifade eden Palandöken, bu iki bankayla SGK’nın birkaç gün içinde protokol imzalayacağını belirtti.

ESNAFA 5 YIL VADE DÜŞÜK FAİZ

Protokolle, yaş ve sigortalılık süresini tamamlayanlar eksik primini ödeyip hemen emekli olabilecekse düşük faizli kredi çekebilecek. Posta'daki habere göre, Ziraat ve Halkbank’tan alınacak kredinin vadesi henüz net değil. Borç yükseldikçe vadenin de 4-5 yıla kadar çıkması bekleniyor. Bu haktan askerlik ve doğum borçlanması yapacaklar, çiftçi, esnaf, şirket ortağı ve muhtarlar da yararlanabilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA