22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir16°C

PLASTİK CERRAH HASTANIN KÖLESİ HALİNE Mİ GELDİ ?

Hokka gibi burunların, aşırı gergin yüzlerin sayısı arttı. Suçlu hastanın her dediğini yapan estetik cerrahlar mı? Prof. Dr. Demirkan "Doktorun ameliyat olmak istemeyen hastayı reddetmek...

Plastik cerrah hastanın kölesi haline mi geldi ?

06 Kasım 2012 Salı 08:08

Hokka gibi burunların, aşırı gergin yüzlerin sayısı arttı. Suçlu hastanın her dediğini yapan estetik cerrahlar mı? Prof. Dr. Demirkan "Doktorun ameliyat olmak istemeyen hastayı reddetmek yerine dolgu maddesini fazla kullanması kötü sonuçlar doğurur" diyor


Kalıp gibi mimiksiz suratlar, yüzle orantısız küçücük burunlar, kocaman dudaklar ve donuk gözlerle, estetik faciaları çok arttı. Şimdi tıp dünyası bunların sorumlularını araştırıyor. Suçlu estetik duygusu olmayan plastik cerrahlar mı, hastası ne isterse onu yapmaya çalışan doktorlar mı, estetiği neştersiz yapmaya çalışan medikal estetik uzmanları mı? Estetik Cerrah Prof. Dr. Ferid Demirkan bu soruların yanıtlarını verdi:

OTORİTER DEĞİLLER
Plastik cerrahide doktorlar hastaların kölesi mi oldu?
Günümüzde tıpta doktor-hasta ilişkisinde yeni bir durum ortaya çıktı. Eskiden doktorlar daha otoriterdi; tedavi yöntemini hastaya empoze ederlerdi. Şimdi ise alternatif tedavileri açıklamak ve hasta ile beraber karar vermek gibi bir yaklaşım benimsendi. Bunun nedeni de; internetten hastaların tıbbi bilgilere ulaşabilmesi ve malpraktis (yanlış tedavi) davaları.
Talepkâr hastalar, kopya yüzlere mi neden oluyor peki?
Hastanın taleplerinin dinlenmesi, hasta hakları açısından büyük ilerleme ama bazı durumlarda hastaların doğru tedaviye izin vermemelerine yol açıyor. Örneğin yüzü sarkmış hasta "Ameliyat olmak istemiyorum, başka türlü tedavi edin" dediğinde; onu reddetmek yerine, dolgu maddesini bolca kullananlar çıkabiliyor. O zaman sonuç çok kötü olabiliyor.
Hastanın neye ihtiyacı olduğunu doktor mu bilir, yoksa hasta mı?
Tabii ki doktor bilir ama estetik cerrahide ortada bir hastalık olmadığı ve yapılan müdahale hastanın isteklerine yönelik planlandığı için, doktora inisiyatif alma şansı kalmıyor.
Hastanın her istediği yapılmalı mı?
Hayır. Estetik cerrahi isteyen hasta grubunda farklı psikolojik profiller karşımıza çıkabiliyor. Bazı hastalar kendi seçimlerinin doğru olduğu konusunda çok ısrarcı olabiliyor. Bir de hayatlarındaki tüm sıkıntıları vücutlarının bir yerindeki şekil bozukluğuna bağlayanlara karşı da ihtiyatlı davranılmalı. Mesela hasta burun ameliyatı olursa daha iyi sosyal ilişkiler kurabileceğini düşünüyorsa ama ameliyat sonrası o alanda hiçbir şey değişmezse, sorunu yine burnuna bağlayabilir.


DOKTOR HASTASINI GERİ ÇEVİREBİLİR
Doktor hastasını geri çevirebilir mi?
Evet, doktorun böyle bir hakkı var. Bu süreçte, güvene dayalı bir hasta-hekim ilişkisinin kurulması gerekir. Yoksa mutlaka bir yerde sorun çıkar. Bir de; hekime bilerek zarar vermek, yapılacak işlemi bedavaya getirmek isteyen 'hasta' kafalı hastalar da var. Bunlar ameliyat sonucundan şikayetçi olup ameliyat bedelini geri almak istiyor, hatta dava bile açıyorlar.

EROTOMANİK DAVRANIŞLAR SERGİLEYEN OLABİLİYOR!
Estetikten sonra kadınlar daha mı mutlu oluyor?
Başarılı bir ameliyat yapılmışsa, hasta mutlu oluyor. Bazı hastalara çaba harcamadan majör değişim elde etmek çekici gelebiliyor. Ancak şöyle bir yanlış var; estetik operasyonlar basında kolay girişimler gibi yansıtılıyor. Oysa ciddi ameliyatlardır; şişlik, ağrı, morluk gibi sonuçları var. Bunu hafife alan nekahat dönemini zor geçirir.
Ameliyattan sonra hastalar komplekslerinden kurtulduğu için aşırı özgüven sahibi mi oluyor?
Doğru ameliyatlar hem özgüveni artırıyor, hem hasta kendini iyi hissediyor. Bu durumun aşırı olması ise altta yatan kişilik bozukluğundan kaynaklanabilir. Mesela göğüsleri dışında kendini çok beğenen bir genç kız, meme büyütme ameliyatından sonra her şeyin tamam olduğu duygusuna kapılıp erotomanik (herkesin kendisine aşık olduğunu sanma) bir davranış kalıbına girebiliyor.

HASTA PSİKOLOJİK DESTEĞİ HAKARET GİBİ GÖREBİLİYOR
Hangi durumda hastanızı psikiyatriste yönlendirirsiniz?
Aslında psikiyatrist konsültasyonu ülkemizde çok yanlış algılanan bir konu. Böyle bir şeyi hasta hakaret gibi algılayabiliyor. O yüzden ben böyle bir şeyi direkt önermiyorum. Operasyonu neden istediğini anlattığı zaman, genellikle birşeyler netleşmeye başlıyor. Eğer bir ruhsal sorun olduğunu hissedersem, şu aşamada ameliyat kararı vermenin sağlıklı olmayacağını, yardım almak isterse kendisine bir arkadaşımı önerebileceğimi söylüyorum.

Yüzleri tamamen değişen kadınların yeni yüzlerine alışması kolay oluyor mu?
Estetik ameliyatlarda ilk başta hasta da, doktor da sonucun değerlendirmesini sağlıklı yapamayabiliyor. Üzerinden belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Eskiden hokka gibi burunlar beğenilirdi, hareketi azalmış yüzler yapılırdı. Şimdi artık herkes doğala en yakın sonucu almak istiyorlar. Sanki öyle doğmuş gibi...

ESRA TÜZÜN

Yorumlar
SON DAKİKA