23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

PİRİFORMİS SENDROMU

Piriformis kası kalça hareketlerinde görev alır ve gluteal kasların altında bulur.

Piriformis Sendromu

09 Aralık 2019 Pazartesi 20:41

Piriformis kasında oluşan aşırı kasılma ve hipertrofi komşuluğunda bulunan sinir ve damarlara bası oluşturabilir. Piriformis sendromu, piriformis kasının altından geçen siyatik sinire baskı yapmasıyla oluşan bir durumdur. Kalça ve bacaklarda ağrıya sebep olur ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bel fıtığı bulgularına benzerlik gösterdiği için bel fıtığı ile karıştırılabilir.

Piriformis Sendromu Nedenleri

Yaralanmalar: Travma, piriformis kasında kanamaya neden olan yaralanmalar ve düşme gibi olaylar piriformis kasında hasara neden olabilir.

Yaşam tarzı: Piriformis kası çok fazla egzersiz yapıldığında zarar görebilir. Aynı zamanda uzun süre kullanılmadığında da benzer şekilde zarar görür. Özellikle sert zeminde uzun süre oturmak, hamilelikte kilo alımına bağlı ağırlık merkezinin kayması, aşırı egzersiz, koşu, bacaklarda tekrarlayan hareketler ve ağır nesneleri kaldırmak Piriformis sendromu nedenlerindendir.

Anatomik bozukluklar: İki bacağın uzunluğunun farklı olması, omurga eğriliği, geçirilmiş kalça ameliyatı, kalça bölgesinde bulunan tümör veya bir damarlardaki balonlaşma da Piriformis hasarına neden olabilir.

Piriformis Sendromu Belirtileri

Piriformis kası tarafından siyatik sinirin sıkışması sadece şiddetli kalça ağrısı ve uyluk ağrısına neden olmaz. Ayrıca aşağıdaki semptomlar da görülür.

   • Uyuşukluk hissi

   • Güçlü bir karıncalanma hissi

   • Bazen ayak tabanlarının kaşıntı veya karıncalanma

Bu belirtileri hastalar özellikle otururken etkilenen tarafında hisseder. Ancak merdiven çıkarmak, bisiklete binmek ve koşmak gibi aktiviteler esnasında da ağrı oluşabilir. Piriformis kasında oluşan kasılma miktarı arttıkça, siyatik sinir daha da kısıtlandığından semptomları daha da kötüleşir.

Piriformis Sendromu Tanısı

Piriformis sendromunun belirtileri ilk bakışta bel fıtığı belirtilerinden ayırt edilemez. Bunun ayırımını yapabilmek için uzman bir doktora danışmanız önemlidir. Yapılan muayenede, bazı hareketler sırasında kalçada ağrı olup olmadığını test edilir. Bazen gergin ve dokunma ile ağrı oluşan piriformis kası dışarıdan bile hissedilir.

Piriformis sendromunu açıkça gösteren bir test henüz yapılmamıştır. Yapılacak tetkikler ile belirtilere aşağıdaki durumlardan herhangi birinin neden olmadığı doğrulanması sağlar. Bunlar, tıpkı bel fıtığı gibi, çok benzer semptomları olan:

   • Kalça eklemi hastalıkları

   • Sakroiliak eklem bölgesinde (sakral iliak eklem) disfonksiyonları

   • Küçük pelvis tümörü

   • Eklem aşınması (sakral veya bel omurgası)

   • Alt lomber omurgada sinir kökü iritasyon sendromu veya fıtıklaşmış disk nedeniyle tahriş olmuş siyatik sinir

Yukarıda yazılı olan durumların dışlanabilmesi için hastalar çeşitli görüntüleme prosedürlerine tabi tutulur. Çünkü röntgen veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sayesinde, belirtilen hastalıkları teşhis edebilir veya dışlanabilir.

Piriformis Sendromunun Tedavisi

Piriformis sendromunun tedavisinde ilk adım olarak, ağrıyı tetikleyen veya daha da kötüleştiren hareketlerden kaçınmaktır.

Tedavisinde, başlangıç döneminde kalça üzerine soğuk uygulama ve bu bölgedeki kaslara germe egzersizleri önerilir. Kronik dönemde ise fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler kullanılır. Kuru iğne tedavisi (İMS) ve lokal enjeksiyonlar da yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleridir. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilir.

Hızlı tanı ve tedavi ile prognoz oldukça iyidir. Bununla birlikte teşhis ve tedavi geciktiğinde durum kronikleşebilir.

Yorumlar
    SON DAKİKA