21 Aralık 2024
  • Ankara7°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa11°C
  • Antalya13°C
  • İzmir14°C

PARMAK BEBEKLERE MÜJDE

Özel sağlık sigortalarının bile üstlenmediği parmak bebeklerin binlerce liralık yoğun bakım faturalarını artık devlet ödüyor. Aileden fark istenmiyor...

Parmak bebeklere müjde

08 Mart 2009 11:08

Özel sağlık sigortalarının bile üstlenmediği parmak bebeklerin binlerce liralık yoğun bakım faturalarını artık devlet ödüyor. Aileden fark istenmiyor...

Prematüre doğan bebeklere çok yüksek faturalar geliyor. İkiz bebek bekliyorum, erken doğum riski fazla, özel sağlık sigortam bebeklerin kuvöz parasını karşılamıyor, SGK karşılar mı? Yeni doğan bebeklerin yoğun bakım dahil her türlü masrafı SGK tarafından karşılanıyor. Anne babalarının sigortalı olmasına bile gerek yok, çocukların sağlık sigortası 18 yaşına kadar devlet güvencesindedir. Özel hastanede doğum yapan çiftlerin bebekleri erken doğarsa milyarlarca lira bakım masrafı tutuyordu üstelik bunu anne ya da babanın özel sağlık sigortaları bile ödemiyordu. Şimdi hangi hastanede olursa olsun SGK sözleşmesi bulunmasına gerek yok, yoğun bakım masraflarını karşılıyor. SGK'nın yoğun bakım için belirlediği bir bedel var. Hastane bunun dışında aileden hiçbir ücret talep edemiyor, ek ücret isteyemiyor. Acil doğum yapmam gerekirse ve SGK anlaşması olmasa da en yakındaki özel hastaneye gidebilir miyim? Normal doğum acil tanımına girmez. Normal doğum başladıktan sonra, özellikle ilk doğumlarda yaklaşık 15 ile 17 saatlik bir süre geçer. İkinci üçüncü çocuktan sonra, bu süre daha da azalır ancak yine de acil tanımına girmez. Bu nedenle SGK anlaşması olmayan hastanelerde yapılan doğumların parası sonradan ödenmez. Ancak çocuğun kalp atımlarında bir değişme olduysa, bu durumda sözleşmesiz bir hastaneye gitseniz bile ödeme yapılır.

SEZARYEN YAPAMAZ MIYIM?
Nasıl doğum yapacağıma kendim karar veremez miyim, doğumdan korkuyorum ve doktorum normal doğurmamı söylüyor, sezaryen yasaklanmış doğru mu? Kadın doğumla ilgili yine bir düzenleme yaptık. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, yüzde 15 olması gereken sezaryen oranları Türkiye'de yüzde 55'lere tırmanmıştı. Sağlıkta en büyük talebi yaratanlar hekimlerdir. Biz de sezaryen fiyatını düşürdük, normal doğumu arttırdık. Oysa normal doğumda maliyeti arttırıcı bir unsur yok. Bir ebe vasıtasıyla yapılabilir. Sadece gözlem gereklidir. Buna karşın hekiminiz size sezaryen öneriyorsa o şekilde olmalıdır. Doğum şekline hekim ve siz karar verin SGK'nız hekimin önerdiği doğum şeklinin ücretini ödüyor.

40 YAŞINDA TÜP BEBEK YASAK
40 yaşındayım, 12 yıldır SGK'ya pirim ödüyorum. Doktor, tüp bebek raporu veriyor ama yaşım geçtiği için SGK'dan ödeme alamıyorum. Doktorlar uygun diyorsa ödemeniz gerek miyor mu? Pek çok ülke zaten tüp bebek parasını ödemiyor, biz ödüyoruz ama tüp bebek ödemesi için önemli kriterler belirledik. Tüp bebek ödemesi alabilmesi için kadının yaşının 23'ten büyük, 39'dan küçük olmaması gerekiyor. Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerine yanıt alınamamış olması şartı aranıyor. Tüp bebek işleminin mutlak kurumla sözleşmiş bir yerde yapılmış olması isteniyor. Beş yıldır Genel Sağlık Sigorta kapsamında bulunması ve 900 gün Genel Sağlık Sigortası primi ödenmesi gerekiyor. Türkiye'de evlenme yaş aralığı 24- 27 olduğu için 40 yaş sınırı çok büyük bir engel değil... Aslında 39 yaş sınırı, bilimsel bir sınırdır. 39 yaşından sonraki çocuklarda özürlü olma riski de çok daha yüksek, bu sebeple 39 yaşından sonra, tüp bebek ödemesi yapmıyoruz. Bu konuda yaş sınırı var.

Yorumlar
SON DAKİKA