23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa2°C
  • Antalya17°C
  • İzmir10°C

PARASAL SINIRLAR VE ORANLAR KONULU YAZI

Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Parasal Sınırlar ve Oranlar konulu yazı yayımlandı.

Parasal Sınırlar ve Oranlar konulu yazı

15 Nisan 2013 Pazartesi 17:13

Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Parasal Sınırlar ve Oranlar konulu yazı yayımlandı;

 

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Strateji Geliştirme Başkanlığı

 

 

Sayı: 55625784/61299/1351663 10/04/2013

Konu: Parasal Sınırlar ve Oranlar

 

GENEL YAZI

 

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve Maliye Bakanlığınca 23/03/2013 tarihli ve 28596 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliğ” ile diğer mevzuat doğrultusunda, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 2013 Mali Yılı Bütçesi çerçevesinde uygulanacak parasal sınırlar ve faiz oranları bu Genel Yazı eki tablolarda gösterildiği şekilde tespit edilmiştir.

 

1- 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunun 7 nci ve 10 uncu maddeleri gereğince Yönetim Kurulunun veya Kurum Başkanının Onayına Sunulacak Karar ve Onaylara İlişkin Limitler

 

5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunun 7 inci ve 10 uncu maddeleri gereğince Yönetim Kurulunun veya Kurum Başkanının onayına sunulacak karar ve onaylara ilişkin tutarlar; Tablo I’in A bölümünde gösterilmiştir.

 

2- Kaybedilen Alındılara İlişkin İşlemler

 

Merkezî Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 528 inci maddesi doğrultusunda, Kurum Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezleri muhasebe birimlerince, her ne suretle olursa olsun alınan para ve değerlere karşılık verilmiş olan alındılardan kaybedilmiş olanlar için ilan verilmesine gerek görülmeyen tutar, Tablo I’in B bölümünde gösterilmiştir.

 

3- Muhasebe Yetkilisi Mutemedi İşlemleri

 

Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesi uyarınca, muhasebe birimleri dışında görev yapan muhasebe yetkilisi mutemetleri tarafından 7 günlük süre beklenilmeksizin muhasebe birimi veznesine veya banka hesabına teslim edilmesi gereken tahsilat tutarı, Tablo I’in C bölümünde gösterilmiştir.

 

Yukarıda belirtilen sınırın yetersiz kalması durumunda il müdürlükleri, gerekçeli tekliflerle Kurumumuza (Strateji Geliştirme Başkanlığı) başvurarak alınacak izne göre işlem yapacaktır. Bu teklif yazısında muhasebe yetkilisi mutemedinin son iki ayda muhasebe veznesine veya banka hesabına yatırdığı tutarlar ve yatırılma tarihleri de belirtilecektir.

 

4- Muhasebe Yetkilisi Adaylarının Eğitimi, Sertifika Verilmesi ile Muhasebe Yetkililerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince yardımcılara devredilecek görev ve yetkiler

 

Anılan Yönetmeliğin 26 ncı maddesi gereğince, görev, yetki ve sorumlulukların yardımcılara devredilmesinde Tablo I’in Ç bölümünde gösterilen parasal sınırlar dikkate alınacaktır.

 

5- Kaybolan Faturalarla İlgili İşlemler

 

Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde kamu idarelerince alınan mal, hizmet ve yapım işleri karşılığında özel kişiler tarafından düzenlenen faturaların kaybedilmesi halinde, noter onaylı fatura örneklerinin kabul edileceği fatura tutarı Tablo I’in D bölümünde gösterilmiştir.

 

6- Taşınırların Kayıtlardan Çıkarılması

 

Taşınır Mal Yönetmeliğine göre, taşınırların devir, imha, hurdaya ayırma, satış ve terkini suretiyle kayıtlardan çıkarılmasında Tablo I’in E bölümünde gösterilen parasal sınırlar dikkate alınacaktır. Taşınırların kayıtlardan çıkarılması, belirlenen limitler dahilinde harcama yetkilisinin, limit üzerinde olanlar ise ilgili üst yöneticinin onayı ile yapılacaktır.

 

Devir, satış, imha, hurdaya ayırma ve terkin işlemlerinin birden fazla taşınırı ihtiva etmesi halinde söz konusu limitler taşınır bazında değil, işlem bazında uygulanacaktır.

 

7- Ön Ödeme İşlemleri

 

Harcama birimlerince Strateji Geliştirme Başkanlığından izin alınmaksızın açılabilecek krediler ile Strateji Geliştirme Başkanlığının iznine tabi olan kredi tutarları, Tablo II’nin A bölümünde, harcama yetkilisi mutemetlerine verilebilecek avans sınırları Tablo II’nin B bölümünde gösterilmiştir.

 

8- Faiz Oranları

 

Genel hükümlere göre takip edilerek tahsil olunacak kişilerden alacaklara 4/12/1984 tarihli ve 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun hükümlerine göre uygulanacak kanuni faiz oranları ile temerrüt faizi oranları, yıllar itibarıyla Tablo III’te gösterilmiştir.

 

9- Yürürlükten Kaldırılan Düzenleme

 

20/02/2012 tarihli ve B.13.2.SGK.0.65.04.03/61299/91205 sayılı Genel Yazı yürürlükten kaldırılmıştır.

 

10- Yürürlük

 

Bu Genel Yazı, 1/1/2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

 

 

Yadigar GÖKALP İLHAN

Kurum Başkanı

 

EK:

Tablo (2 sayfa)

 

Duyurunun aslı ve eki için tıklayınız

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA