24 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa3°C
  • Antalya9°C
  • İzmir7°C

ÖZEL SİGORTA DA 'ZAYIF' SEVİYOR

Özel sağlık sigortaları bilinen bir hastalıkları olmasa bile obezleri sigortalamıyor. "15 zayıf müşteri getir, o zaman olur" diyenler de var.

Özel sigorta da 'zayıf' seviyor

24 Haziran 2011 Cuma 09:13

48 yaşındaki Fevzi B., beş yıldır kendisine özel sağlık sigortası yaptırmaya çalışıyor ancak başaramıyor. Sigorta şirketleri tarafından reddedilmesinin nedeni, fazla kiloları.

Uçak, otobüs, tren ve sinemada sığacak bir koltuk bulamamak, kıyafet alırken “42 bedene kadar çalışıyoruz size bu olmaz” lafını duymak, sokakta dondurma yerken sitemkar bakışlara maruz kalmak... Toplumda çoğu kez ikinci sınıf insan muamelesi gören obezler, kilolarından dolayı özel sağlık sigortası hizmetinden bile yararlanamıyor.

En iyi ihtimal yüksek prim
Birçok sigorta şirketi, risk taşıyan unsurları değerlendirerek bazı kişileri sağlık sigortası kapsamına almazken, bazılarına da yüksek prim ödemesi yaptırıyor. Sağlık sigortası yaptıracak kişinin sigara içmesi, hiper tansiyon, genetik olarak yüksek kanser riski taşıması, kalp ve şeker gibi hastalığının olması yüksek risk içinde değerlendiriliyor. Özellikle kilosu obezlik sınırı içinde olanlar sağlık sorunları olmasa bile yüksek risk grubunda sayılarak çoğu kez sigorta kapsamına alınmıyor.

Uzmanlara göre dünyada da giderek artan obez nüfus, birçok sigorta şirketinin, poliçelerindeki şartları yeniden gözden geçirmelerini gerektirecek. Şimdiye dek hiçbir sağlık sorunu olmayan Fevzi B., 48 yaşında ve beş yıldır farklı sigorta şirketlerine başvurarak, özel sağlık sigortası yaptırmak için uğraşıyor. Ancak tüm çabaları obezliği yüzünden yüksek risk grubu içinde yer alması sebebiyle sonuçsuz kalıyor. 1.78 boyunda ve 125 kilo olan Fevzi B.’nin onlarca denemesinden sonra talebine bir sigorta şirketi şartlı olarak onay vermiş:

“Dört-beş yıldır çeşitli özel sigorta şirketlerine başvurdum. Ancak kaç firmayla görüştüysem olumsuz yanıt aldım. Bana ‘Siz saatli bombasınız her an patlayabilirsiniz’ dediler. Tamam kilolu olabilirim ancak hayatımda sigara içmedim, bir sağlık sorunum yok. Yalnızca önlem olarak şeker ve tansiyon hapı kullanıyorum. Son başvurduğum şirket eğer, 15 zayıf ve sağlıklı kişi bulursam beni de onlarla birlikte sağlık sigortası kapsamına alabileceği şartını koydu. Bunu etik ve doğru bulmuyorum. Sırf şişmanım diye adam yerine konmuyorum. Aslında burada insan haklarına aykırı bir durum var. Hakkımı aramak için gerekirse mahkemeye, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim.”

Sağlık hukuku açısından suç: Mahkemeye başvurabilirler
19 Mayıs Üniversitesi Dekanı Sağlık Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Hakan Hakeri de, özel sigorta şirketlerinin kâr amaçlı kurumlar olduğunu ve devletin sağlıkla ilgili kurallarına tabi olamayacağına dikkat çekip şöyle diyor: “Ancak bu şirketler sağlık konusunda özel bir hizmet vermelerine rağmen, bir şekilde kamu yararına da hizmet sağlıyorlar. Sağlık kişinin korunması gereken en önemli varlığı, üstelik anayasayla da güvence altına alınmıştır. Sonuçta özel sigorta şirketi olsa da, kamu yararını düşünüp risk taşıyan insanların da sağlığını göz önünde bulundurması gerekli. Basit nedenlerle kişilerin reddedilmemesi lazım. Obezsin, o zaman sana sağlık sigortası yapmam demek bir ayrımcılıktır. Ayrımcılık da TCK’nın 122. maddesine göre suçtur. Böyle bir durumla ilgili olarak kişi mahkemeye başvurarak hakkını arayabilir. Ancak sonuç ne çıkar bilemem.”


MİNE TUDUK

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA