15 Ocak 2025
  • Ankara9°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya15°C
  • İzmir12°C

ÖZEL HASTANELERLE HÜKÜMET ARASINDA 'ÜCRET FARKI PAZARLIĞI' KIZIŞTI

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasa Tasarısı'nın Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda görüşmesi sürerken hükümetle özel hastaneler arasında "fark ücreti" (katkı payı) pazarlığı yaşanıyor.

Özel hastanelerle hükümet arasında 'ücret farkı pazarlığı' kızıştı

23 Ocak 2008 06:01

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasa Tasarısı'nın Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda görüşmesi sürerken hükümetle özel hastaneler arasında "fark ücreti" (katkı payı) pazarlığı yaşanıyor.

Hükümet, özel hastanelere kamudan gelen hasta için yüzde 20'lik "ücret farkı" uygulaması getirmeye hazırlanırken sektör temsilcileri maliyetlerini kurtaracak rakamın bunun yaklaşık 5 katı olduğunu savundu.
Bayındır Hastanesi Genel Müdürü Cengiz Babacan, kaliteli sağlık hizmeti veren özel hastanelerin maliyet yapısının yüzde 20 oranını karşılayacak durumda olmadığını söylerken bakanlık ile sektör temsilcilerinin geçen ay bu konuda yaptıkları ortak maliyet hesabından çıkan ücret farkı oranının yüzde 105 olduğunu ileri sürdü. Babacan, bakanlığın yüzde 20 rakamını belirlediği hesapta muayene süreleriyle ilgili önemli bir boşluğun olduğunu vurgularken "Muayenenin 5 dakikada yapılmasıyla bir doktorun günde 60 hastaya baktığı düşünülürse bu rakamı elde edersiniz, ancak bu rakamın dünya standartlarındaki karşılığı 20-30 hastadır" dedi.

 
Kimi branşlarda anlaşma gündeme gelir
Babacan, hükümetin hastanelerin gelir yapısını dikkate almayarak ücret farkında yüzde 20 oranını belirlediğini savunurken özellikle kaliteli hizmet sunan kurumların bu oran üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'yla (SGK) anlaşma yapmasının güç olduğunu dile getirdi. Süreci takip ettiklerini ancak tasarının değişmeden 1-2 hafta içinde genel kurula gönderilmesini beklediğini söyleyen Babacan, kendilerinin bu oran üzerinden SGK ile sözleşme imzalamayacaklarını kaydetti. Böyle bir durumda sağlıkta 4-5 yıl önce SSK hastaneleri döneminde olduğu gibi bir ikilik ortaya çıkacağına işaret eden Babacan, kişilerin SGK ile anlaşması olmayan hastanelerden hizmet alamayacağını ve
devlete ödedikleri primin de karşılığını alamayacaklarını söyledi. Babacan, ancak ilerleyen günlerde yönetmeliklerle kamunun kimi branşlarda özel hastanelerle "parçalı anlaşmalar" yapmasını beklediklerini de ifade etti.
 
Muayene ve tahlilde nitelik azalır
Medicana Ankara Hastanesi Genel Müdürü Oğuz Engiz ise devletin sağlık hizmetini satın alırken ortaya koyduğu tek kriterin hizmetin ücreti haline geldiğini söylerken "Bir süre sonra sadece çok düşük standartlarda sağlık hizmeti üreten hastaneler, devlete hizmet sunar hale gelebilir. Şimdiden günde 60-70 hasta bakan doktorların bulunduğu özel sağlık işletmeleri kulağımıza geliyor. Bu önemli bir risk" dedi. Engiz, "Bir muayene ücreti bugün 30 YTL. Bu rakam ücret farkıyla 36 YTL olacak ve bu rakama hastanıza gerekli görebileceğiniz tüm radyolojik ve laboratuvar tetkikleri dahil. Bu, dünyanın hiçbir yerinde yok. Böyle bir sistemde hiç tetkik yapmadan belki basit bir kan veya idrar tahliliyle hızlı bir muayeneyle hastalar yollanır" dedi. Engiz, Türkiye'yi sağlık sektöründe birinci lige çıkaran bir dinamiğin var olduğunu ancak hükümet politikalarıyla sektörün şevkinin kırıldığını söylerken, hangi sağlık kurumundan ne kadara hizmet alacağını hastanın kendi tercihine bırakmak gerektiğini belirtti.
 
Cepten ödeyen hastayla yetiniriz
Engiz, fark ücretinin hükümetin belirlediği rakamın en az 2-3 katı olması gerektiğini söylerken "Aksi durumda anlaşma yapmayarak özel sigorta ve kendi cebinden ödeyen hastalarla yetinebiliriz. Belli başlı özel hastanelerin devlet hastası oranı yalnızca yüzde 10-12 civarında. Bunlar SGK'yla anlaşma yapmasa da olur" dedi. Engiz, ayrıca özel sektörün hizmet verdiği kamudan gelen bu hastaların tekrar kamu hastanelerine yönelmesiyle kamunun şu an dile getirilen doktor sıkıntısını daha çok hissedeceğini de söyledi.

Yorumlar
SON DAKİKA