24 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa4°C
  • Antalya9°C
  • İzmir5°C

ÖZEL HASTANELERDE SEZARYEN ORANI YÜZDE 70’E ULAŞTI

Türkiye genelinde geçen yıl gerçekleşen 1 milyon 326 bin doğumun 694 bini sezaryen yöntemiyle yapıldı. Özel hastanelerde sezaryen doğum oranının yüzde 70’e ulaştığı ortaya çıktı.

Özel hastanelerde sezaryen oranı yüzde 70’e ulaştı

20 Temmuz 2015 Pazartesi 11:26

Ahmet Fatih Erturan

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2014 yılında Türkiye genelinde gerçekleşen 1 milyon 326 bin doğumun 611 bin 585 normal, 694 bini ise sezaryen yöntemiyle yapıldı. Genelde sezaryen oranı yüzde 52 seviyesindeyken özel hastanelerde oranın yüzde 70’e ulaşması dikkat çekti. Uzmanlara göre sezaryenin normale göre 3 katı daha maliyetli özel hastaneleri bu yöntemi kullanmaya itiyor.  Bakanlık anne ve bebek sağlığı için riskli olan uygulama konusundaki bilinçlendirme kampanyalarında sezaryeni kamuda indirmeyi başardı. Ancak sezaryenin özel hastanelerde artarak devam ettiği görüldü. Bakanlığın istatistik verilerine göre 2014 yılı devlet hastanelerinde yapılan toplam 704 bin doğumun, 431 bini normal, 258 bini sezaryen ile yapıldı ve sezaryen oranı devlet hastanelerinde yüzde 37 olarak kayıtlara geçti.

Ücret üç misli katlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelere normal doğum ile sezaryene aynı ücreti öderken bu hastaneleri tercih eden vatandaşlar, normal doğuma göre hastaneye hemen hemen 3 kata varan ücretler ödüyor. Bu durumda hastanelerin işine geliyor.  Konuyla ilgili bilgi veren Uzman Hekim Burhan Köseoğlu normal doğum ile sezaryen hakkında şöyle konuştu:

En uygunu normal doğum 

“İnsan fizyolojisine en uygun doğum normal doğumdur. Dolayısıyla normal doğumda anne karnındaki çocuğun aşama aşama dünyaya gelmesi hem anne sağlığı hem de çocuğun gelişimi açısından çok önemlidir. Eğer çocuk çıkması gereken zamanda çıkar ise çıkışı sırasında ciğerlerindeki suyu boşaltır ve çıkarken anne de bazı fizyolojik olayları tetikler. Sezaryende ise anneye anestezi verilir. Anestezi anneyi doğum sırasında sancı hissi verdirmez ve sancı hissinin olmaması nedeniyle anne sütü sağlayamaz. Diğer yandan çocuğu düşündüğümüzde ise çocuk anne karnından kesilerek alındığında hem ciğerlerindeki suyu boşaltamaz hem de çocuk anne sütünü geçici olarak emmek istemez. Bu durumda çocuğun gelişimi açısından bu durum önem arz ediyor.

Anne günlerce acı çekiyor

Sezaryene göre normal doğum yapan kadın birkaç saatlik sancısı dışında ağrı çekmez ve doğumdan hemen sonra normal yaşantısına devam edebilir. Sezaryenli doğum yapan kadın ise anestezi etkisiyle doğumda sancı çekmez fakat anestezinin etkisi geçtikten sonra bir gün yatakta dinlenmek zorundadır. Acıları günlerce sürer ve ihtiyaçlarını gidermek için birkaç gün birilerinin kendisine yardım etmesi gerekir. Sezaryen bir nevi ameliyat olduğu için dikişli yerlerinin enfeksiyon kapma riski de yüksektir. 

En fazla Tunceli en az Ardahan sezaryen oluyor

İllere göre sezaryen oranları incelendiğinde Tunceli yüzde 73 ile birinci sırada yer alırken sırasıyla yüzde 68 ile Uşak, yüzde 67 ile Zonguldak, Antalya ve Edirne en çok sezaryenin yapıldığı iller oldu. Sezaryenin en az başvurulduğu il ise yüzde 24 ile Ardahan olurken, yüzde 25 ile Kilis, yüzde 26 ile Ağrı sezaryenin en az olduğu illerde başı çekti. Öte yandan İstanbul’da sezaryenle doğum oranı da yüzde 57, Ankara’da yüzde 53 ve İzmir’de yüzde 64 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA