26 Kasım 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa8°C
  • Antalya10°C
  • İzmir9°C

ÖZEL HASTANELER HASTA İTHAL EDİYOR

Otellerde halen uygulanan "her şey dâhil " uygulaması, birçok özel hastaneler tarafından da örnek alınarak yurtdışından gelen hastalara hem tedavi hem de tatil sunmaya başladılar.

Özel hastaneler hasta ithal ediyor

14 Ekim 2010 Perşembe 15:47

Otellerde halen uygulanan "her şey dâhil " uygulaması, birçok özel hastaneler tarafından da örnek alınarak yurtdışından gelen hastalara hem tedavi hem de tatil sunmaya başladılar.

Avrupa'da sağlık hizmetlerinin giderek pahalı olması başta yurtdışında bulunan işçilerimiz olmak üzere AB ülkesi vatandaşlarda tedavi olmak için Türkiye'ye geliyorlar. Özel hastaneler şimdiden özel paketler hazırlayarak hastaları kendilerine çekmeye çalışıyorlar. Kendi ülkelerinde ameliyat için aylarca bekleyen yabancı hastalar Türkiye'ye akın ediyor.

Türkiye ucuz tedavi maliyetleri ve dünya ile eş değer kalitede ki sağlık hizmet anlayışı ile Avrupalı hasta ve sigorta şirketlerinin gözdesi haline geldi.Hollanda ,İsviçre ve Almanya'daki fiyatları 4 bin Euro dan başlayan cerrahi işlemleri , ülkemizde bin Euro ya yaptıran hastalar geliyor. ABD'den 2008 yılında 1 milyon kişinin yurt dışına tedavi olmaya gidiyor. İşte Türkiye'de bulunan özel hastaneler bu pastadan pay almak için çalışmalarını hızlandırdılar.

HEM TATİL HEM TEDAVİ

Otellerde halen uygulanan "her şey dahil " uygulaması, birçok özel hastaneler tarafından da örnek alınarak yurtdışından gelen hastalara hem tedavi hem de tatil sunmaya başladılar. Özel hastaneler sağlık turizmine yönelik olarak özellikle sigorta ve tur şirketleriyle anlaşmalar yapıp paket programlar hazırlıyor. Bu programlarda hastanın ameliyat ve tedavisinin yanı sıra otelde kaç gün kalacağı, havaalanı transferi, Boğaz gezisi gibi sosyal aktiviteler organize ediliyor. Özel hastanelerin teknolojik donanımının ve uygulanan tedavilerin AB standartlarında olması, hekim deneyimlerinin dünyayla paralel gitmesi, bununla beraber maliyetlerin üçte bir hatta dörtte bir daha az olması yabancı hastaların Türk hastanelerini seçme nedenleri arasında sayılıyor. Almanya'daki yasal sağlık sigortalarının geçen yıl ilaçlar için 32 milyar Euro tutarında ödeme yaptığı bildirilirken, 2009'da 600 milyondan fazla reçetenin yazıldığı, Almanya'da kişi başına ortalama ilaç giderinin yılda ortalama 700 Euro tutarında tuttuğu tahmin ediliyor. İşte sadece Almanya'dan gelecek hastalar sayesinde sağlık sektörü Türkiye'de büyüme trendine girecek. Özel hastanelerdeki tedavi fiyatları, çoğu Türk vatandaşına pahalı gelse de, Avrupa ülkelerine göre birkaç kat daha ucuz.

TURİSTTEN DAHA FAZLA GETİRİSİ VAR

İTO Meclis Üyesi Ahmet Özdemir, Türkiye'ye gelen turist, kişi başına 500–600 dolar gibi gelir bırakırken yurtdışından gelen bir hastanın ortalama fatura bedeli 5–6 bin dolara kadar çıktığını dolayısıyla bir turistin getirdiği gelirden daha fazla sağlık turizminden elde ediliyor. Refakatçisi ile birlikte 12 bin dolarlık bir gelir söz konusu. Diğer yandan 600 dolar bırakan turist bir hafta kalırken tedavi amacıyla gelen turist belki 1 ya da 2 ay kalabiliyor

İLK HEDEF AB ÜLKELERİ

İTO Meclis Üyesi ve Sağlık Meslek Komitesi Üyesi Dr.Ahmet Özdemir, özel hastane sayılarının son yıllarda giderek artığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Özel hastaneler hem SGK tarafından getirilen sınırlamalar ve çeşitli zorunluluklar yüzünden sıkıntı halindeydi. Özel hastanelerin mevcut potansiyellerinin bir kısmı da atıl olarak kullanılıyordu. Şimdi yurtdışından hasta getirerek bu aşılmaya çalışıldı. Gelen hastalar memnun ayrılarak gittikleri için hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor hem de özel hastanelerimiz gelen bu talepler doğrultusunda kendilerini büyütme imkânına kavuşuyorlar." Hasta ithalatında ilk hedeflerinin AB ülkelerindeki başta kendi vatandaşlarımız olmak üzere tüm AB ülke vatandaşlarına dönük çalışma yaptıklarını hatırlatan Demir, bu konuda Almanya'nın ciddi bir potansiyel olduğunu kaydetti.

EVCİL HAYVANLAR DA TEDAVİ EDİLİYOR

Son yıllarda hayvan sevgisinin ve ilgisinin artmasıyla gelişmeye başlayan evcil hayvan sektörü, hızlı bir büyüme içinde. Veterinerlerle başlayan evcil hayvan sağlığı hizmeti, kliniklere oradan da son teknolojiye sahip özel hayvan hastanelerine taşındı. Sadece İstanbul'da klinik sayısı 5 yılda ikiye katlanarak 370'i bulurken, Ankara'da 250'ye ulaştı. Türkiye çapında ise bu sayının 1000'i aştığı tahmin ediliyor. İlki 1999'da İstanbul'da kurulan özel hayvan hastaneleri de son 2 yılda 10'dan 21'e çıktı. Türkiye'de hayvan hastanelerinin AB standartlarını aratmayacak şekilde konforlu olduğu Avrupalı hayvan severler Türkiye'yi seçiyor.

EN FAZLA RAĞBET TÜP BEBEKTE

Çünkü Amerika'da bir Tüp Bebek tedavisi 10.bin USD'ları bulurken, Türkiye'de Tüp Bebek tedavileri 2 bin 3 bin USD'a yapılıyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarla Ortadoğu ülkelerinden, Balkanlar'dan, Kosova'dan, Arnavutluk'tan, Bulgaristan'dan gelen hastalar var. Hem İngiltere hem de Hollanda, Belçika, Almanya'da da sıra beklemeler başladı.

SAĞLIK TURİZMİNE İTİRAZLAR DA VAR

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, hastaların ülkeler arasında sağlık amaçlı dolaşımının, hem hasta için hem de o ülkeler için dirençli bakterilerin yayılımının riskini doğurduğunu söyledi. Prof. Dr. Usluer, NDM-1 bakterilerde saptanan yeni bir enzim olduğunu belirterek, birçok farklı bakterinin içinde yaşayabilme özelliğine sahip bu enzimin, bakteriler arasında genetik elementler aracılığıyla aktarılabilme özelliğine sahip olduğunu kaydetti.

İRAN ÖNCE DAVRANDI KONFERANS DÜZENLİYOR

İslam Ülkeleri Sağlık Turizmi Konferansı 2–4 Kasım 2010 tarihleri arasında İran'ın Meşhed şehrinde, İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası (ICCIM) ve Ravzai Hastanesi tarafından"düzenlenecek. İran Sağlık Bakanlığı, İran Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Örgütü, İran Tıp Konseyi, İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Ticaret ve Sanayi Odası ve İslam Kalkınma Bankası işbirliği ile gerçekleştirilen konferansın potansiyel katılımcılarının, 57 üye ülkeden sağlık hizmeti sağlayıcıları, sigortacılar, sağlık turizmi organizatörleri, seyahat acenteleri, doktorlar ve cerrahlar katılacaklar.

Sonuç: İstanbul'daki özel hastanelerin sayısı Ağustos 2010 itibarıyla 153'e ulaştı. Türkiye genelindeki 450 özel hastanenin üçte biri megakentte. Bu yüzden her 85 bin hastaya, bir özel hastane düşüyor. Bir taraftan özel hastaneler sıkıntıda olduklarını söylerlerken bir taraf dan da yeni hastaneler açılmaya devam ediyor... Özel hastaneler şimdi yapacakları tanıtım ve yeni projelerle yurtdışından daha fazla hasta çekmenin yollarını arıyorlar. Bunun için Türkiye'yi özellikle daha cazip hale getirmek için Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine yardım etmesini de istiyorlar. Sağlık Turizmi" AB standartlarında hizmet veren hastaneler ve çevresinde bu amaçla donatılmış olan turistik tesislerle büyük bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Yetkililerin beyanına göre uluslar arası akreditasyon sahibi hastane sayımızda büyük bir artış bekleniyor. Türkiye'nin Ortadoğu'da, Avrupa'da ciddi bir referans merkezi olabileceğine kesin gözüyle bakan sağlık sektörü AB'ye uyum zorunluluğu ve Genel Sağlık Sigortası'nın özel sektörü kamu hastalarına açmasıyla özel yatırımcılar alanlarını genişletecek.


Fahri Sarrafoğlu/Dünya Bülteni

Yorumlar
SON DAKİKA