28 Kasım 2024
  • Ankara-3°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa8°C
  • Antalya9°C
  • İzmir8°C

OTOMATİK YEMEKTEN KAÇININ

Obez çocuklara beslenme tavsiyesinde bulunan uzmanlar, 'Yemek yeme alışkanlıklarını inceleyiniz, otomatik yemekten kaçınınız.' uyarısında bulunuyor.

Otomatik Yemekten Kaçının

26 Mayıs 2014 Pazartesi 11:31

Obez çocuklara beslenme tavsiyesinde bulunan uzmanlar, "Yemek yeme alışkanlıklarını inceleyiniz, otomatik yemekten kaçınınız." uyarısında bulunuyor. Uludağ Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı'ndan yapılan açıklamada, obez çocuklar için bir diyet defteri tutulması tavsiye edildi.

Açıklamada, "Yediklerinize dikkat ediniz. Yemek yeme alışkanlıklarını inceleyiniz. Otomatik yemekten kaçınınız. Tabağınızı fazla doldurmayınız, büyük sandviçler hazırlamayınız. Yemek yemeyi başlatan olayları belirleyiniz. Kendinizi belirli aralarla tartınız. Ağırlığınızı tablo üzerinde işaretleyiniz. Yemek yemeyi başlatan olayları değiştiriniz. Yemek yerken başka bir şey yapmayınız. Bir yemek programı belirleyiniz. Sadece bir yerde yemek yiyiniz. Tabağınızı silmeyiniz. Her lokmadan sonra kaşık ve çatalı bırakınız. Yemek arasında biraz dinleniniz. Karnınız tokken alışveriş yapınız. Bir listeye göre alışveriş yapınız. Hazır değil, hazırlanması gereken yiyecekler alınız. Sorun yaratan yiyecekleri gözden uzak tutunuz. Sağlıklı yiyecekleri göze yakın tutunuz. Servis tabağını masadan kaldırınız. Yemeğiniz bitince masadan kalkınız. Her seferinde bir porsiyon alınız. Yemek dökmeyiniz. Yemek yeme yerine başka aktivitelerde bulununuz." denildi

YAŞAMINIZI HAREKETLENDİRİN

Obez çocukların, bir egzersiz defteri tutması gerektiği belirtilen açıklamada, yürümeden daha fazla zevk alınması tavsiye ediliyor (Güzel yerlerde yürümek, müzikle yürümek). Yaşamın hareketlendirilmesi istenen açıklamada şöyle denildi:"Asansör yerine her zaman merdivenleri kullanınız. Programlı bir egzersiz seçiniz ve yapınız. Egzersizden önce ısınma, egzersizden sonra soğuma hareketleri yapınız. Koşmayı, bisiklete binmeyi, aerobik yapmayı deneyiniz. Perhiz yapmanın avantaj ve dezavantajlarını tartınız. Şişmanlığın karmaşık nedenlerini düşününüz. Gerçekçi amaçlar edininiz. Mükemmelci davranışlardan vazgeçiniz. Ağırlıktan çok davranış biçiminize konsantre olunuz. Yemek yeme dürtülerini, yemek saatine kadar erteleyiniz.

Kendinize bir ortak seçiniz. Ortağınıza nasıl yardımcı olabileceğinizi anlatınız. Ortağınızı ödüllendiriniz. Ortağınızla birlikte alışveriş yapınız. Ortağınızın sizin için alışveriş yapmasını rica ediniz. Bu önerileri aileniz ve ortağınızla paylaşınız. Ortağınızla birlikte egzersiz yapınız. Yemek yeme dürtülerini birlikte reddediniz. Ortağınızla birlikte zevk alacağınız aktiviteler yapınız."

Etiketler:
Yorumlar
SON DAKİKA