27 Ocak 2025
  • Ankara3°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa5°C
  • Antalya13°C
  • İzmir10°C

ORGAN VE DOKU DAĞITIMLARI 1 NİSAN'DA ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK

1 Nisan tarihinden itibaren organ ve doku nakli dağıtımı elektronik ortamda, bakanlığın belirlediği esaslara göre yapılacak. Nakil merkezleri kendilerinde sıra bekleyen hastalara ait listeleri ...

Organ ve doku dağıtımları 1 Nisan'da elektronik ortamda yapılacak

28 Mart 2013 Perşembe 11:10

Sağlık Bakanlığı, organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamak ve çalışmaların verimliliğini artırmak için organ dağıtımını elektronik ortamda yapacak. 1 Nisan tarihinden itibaren organ ve doku nakli dağıtımı elektronik ortamda, bakanlığın belirlediği esaslara göre yapılacak. Nakil merkezleri kendilerinde sıra bekleyen hastalara ait listeleri güncelleştirerek sisteme kaydedecek.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 81 ilde 20 bin 46 hasta böbrek, bin 945 hasta karaciğer bekliyor. Kalp, pankreas ve akciğerle birlikte toplam organ bekleyenlerin sayısı 22 bin 596'ya ulaşıyor. 2012 yılında bağışlanan organ miktarı ise 3 bin 965'e ulaştı.


Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 81 İl Valiliği'ne 'Organ Bağış Kartı' bağlıklı bir yazı gönderdi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan imzalı yazıda 1 Nisan'dan itibaren organ ve doku nakli dağıtımı elektronik ortamda, bakanlığın belirlediği esaslara göre yapılacak.

Türkiye'de nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle bazı organ ve dokularında bağış kartında yer alması gerekliliği doğduğu hatırlatılan yazı da, "Eskiden kullanılan 'Doku ve Organ Bağış Belgesi' güncellenerek 'Organ ve Doku Bağış Kartı' hazırlandı.Ayrıca Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı Türkiye Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi (TODSBS) oluşturuldu. Organ bağışı alınmasıyla ilgili olarak il sağlık müdürlüklerinde, organ ve doku nakli bölge koordinasyon merkezlerine, üniversiteler ile devlet ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli organ ve doku nakli koordinatörlerine, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde görevli hekimlere ve bu konuda idari olarak görevlendirilen personele sistem üzerinden organ bağışı alabilmeleri için "kullanıcı kodu" düzenlenecek. Kullanıcılar Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı internet sitesi (https://organ.saglik.gov.tr) üzerindeki TODBS sekmesinden kullanıcı girişi yaparak dolduracakları form ile organ bağışı alacak." denildi.

BAĞIŞÇILARA ORGAN VE DOKU BAĞIŞ KARTI VERİLECEK

Organ bağış formu doldurma işlemi, bağış sekmesinden 'Bağış Listesi'nin açılması ile başlatılacak. Yeni kayıttan bağışçı T.C. kimlik numarası yazılarak Mernis sorgulaması yapılacak. Ardından kişisel bilgiler, şahitler, bağışlanan organ ve dokular, bağışçı yakını, onay ve form durumunda yer alan tüm alanlar doldurularak kaydedilecek. Bağışçı formu sekmesinden çıktı alınarak form mevzuat gereği hekim tarafından imzalanarak arşivlenecek. Kişiye yeni düzenlenen 'Organ ve Doku Bağış Kartı' verilecek. Kartın arka yüzünde yer alan boş alana bağışın yapıldığı il trafik kodu başta olmak üzere sistem üzerinden verilen seri numarası yazılaacak. Arşivlenmiş olan kayıtlar her üç ayda bir takip eden ayın ilk 15 günü içerisinde olmak üzere bulundukları ilin sağlık müdürlüklerine gönderilerek saklanacak. Kişinin bağıştan vazgeçmesi halinde bağışçının vazgeçtiğine dair bilgiler sisteme kaydedilecek. Kişiye ait organ bağış senedi de yetkili tarafından üzerine geçersiz olduğuna dair kaşe vurulup imzalanarak 1 yıl daha saklanacak.

Kullanıcı kodu düzenlenen kişiler sadece organ bağışı alabilecek. Diğer bağışçıların kişisel bilgilerine erişim hakları olmayacak. Bulundukları il, bölge ve Türkiye genelinde yapılan bağış sayılarını görebilecek. Bunun dışında geriye dönük organ bağışında bulunan kişiler için sistem sorgulaması yapamayacak. Organ bağışında bulunan kişide daha sonra beyin ölümü gelişmesi halinde kişiye ait beyin ölümü bildiriminin Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezlerince (BKM) ve Nakil Merkezlerince Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemine (TODS) girişinin yapılması ile sistem tarafından yapılacak sorgulama ile kişinin organ bağışında bulunup-bulunmadığı bilgisi ancak sistemden görülebilecek. Aile görüşmesi yapılmadan önce bilginin BKM ve Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi'nden (UKM) alınması gerekmekte.

İI Sağlık Müdürlükleri organ bağışı almaya yetkili kişilere ait, kimlik bilgilerini, iletişim numaralarını, elektronik adreslerini ve çalıştıkları kurum adını belirten bilgilerini bilgisistemleriyonetimi@gmail.com adresine excell formatındaki https://organ.saglik.gov.tr adresinde yayınlanan tabloya uygun olarak Sağlık Bakanlığı'na gönderecek. İl Sağlık Müdürlüklerine verilen yetki ile istenilen sayıda alt kullanıcı tanımlanması mümkün olacak.İl Sağlık Müdürlükleri ayrıca 'Organ ve Doku Bağış Kartı'nın basımını ve dağıtımını sağlayacak. Uygulama 1 Nisan tarihi itibari ile başlayacak.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA

Yükleniyor...