11 Ocak 2025
  • Ankara0°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa11°C
  • Antalya9°C
  • İzmir14°C

ORGAN NAKİLLERİNİ DEĞERLENDİREN BİR MERKEZ OLMALI

Türkiye, 3-9 Kasım tarihlerini Organ Nakil Haftası olarak kutluyor. En çok ihtiyaç duyulan organ ise böbrek. Ülke genelinde 60 bine yakın böbrek yetmezliği hastasının olması, nakil merkezlerinin sayısını her geçen gün artırıyor.

Organ nakillerini değerlendiren bir merkez olmalı

10 Kasım 2010 Çarşamba 09:03

Fakat merkezlerin kalitesini ölçecek bir sistemin olmaması hem vericiyi hem de alıcıyı tehlikeye sokuyor. JFK Hastanesi Böbrek Nakil Direktörü Başkanı Doç. Dr. Barış Akin, vatandaşın merkezlere bilinçsizce gittiğini belirtiyor. Gaziosmanpaşa Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Alp Gürkan ise hastaya böbreğini veren kişinin birçok merkezde takip edilmemesinin de önemli bir sıkıntı olduğunu söylüyor.

Devletin bir diyaliz hastası için her yıl 25 bin Euro para harcadığını söyleyen Doç. Dr. Barış Akin, en iyi yöntemin nakil olduğunu aktarıyor. Türkiye'de birçok merkezde standartlara uygun şekilde naklin iyi yapılmadığını iddia eden Akin, "Vatandaş merkezin başarısını bilemiyor. Çünkü yayınlanmıyor. Örneğin ABD'de tüm nakil merkezlerinin operasyondan sonra 1 yıl, 3 yıl ve 5 yıllık hasta takipleri ortadadır. Eğer hasta 3 yılda aldığı böbreği kaybedip diyalize döndüyse bu biliniyor. Bizde ise her merkez kendini yüzde yüz başarılı gösteriyor." şeklinde konuştu. Birçok merkezin canlıdan canlıya nakillerde hâlâ açık cerrahi yöntemini kullandığını aktaran Akin, kendilerinin dünyada çok az sayıdaki merkez tarafından uygulanan, "retroperitonoskopik nefrektomi" yöntemini uyguladıklarını anlattı.

Bazı diyaliz merkezleri hasta göndermiyor

Gaziosmanpaşa Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Alp Gürkan ise Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de tüm nakilleri periyotlar halinde merkezlerden aldığını aktarıyor. "Bakanlıkta başarı oranları bulunuyor. 2011 yılında denetlemeler de artacak. Kapatmalar da gelebilir." dedi. Gürkan, "Türkiye'deki sağlık sistemi, böbrek nakli gerçekleştirilen kişiyi çok iyi koruyor. Hatta ABD'den bile daha iyi. Merkezler bu kişileri 5 yıl takip ediyor. Fakat verici ise çoğu yerde takip edilmiyor. Onun akıbeti bilinmiyor." dedi. Kendilerinin bu takibi yaptığını anlatan Gürkan, bazı diyaliz merkezlerinin 'kan kaybediyoruz' gerekçesiyle nakil için hasta göndermediğini iddia etti. "Merkezler ücretlerinin artırılmamasını gerekçe gösteriyor. Bunun için bir ceza ve ödül sistemi getirilmeli." dedi.

ÇAĞLAR AVCI

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA