23 Kasım 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa4°C
  • Antalya21°C
  • İzmir16°C

ORGAN BAĞIŞINDA BENCİL YAKLAŞIM!

Prof. Dr. Sema Akman, organ bağışı konusundaki anket çalışmalarından örnekler vererek insanların organ bağışında kendileri için 'evet', başkaları için 'hayır' dediğini söyledi.

Organ bağışında bencil yaklaşım!

17 Ocak 2014 Cuma 17:28

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Akman, özellikle organ nakline ihtiyacı olan çocuklara dikkati çekti. Ülke çapında 2012 verilerine göre sisteme kayıtlı 15 yaş altı 311 böbrek hastası çocuğun diyalizde izlenmekte olduğunu belirten Prof. Dr. Akman, "2013 verilerine göre 15 yaş altı toplam böbrek nakil sayısı 62, bu nakillerin 44'ü Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleştirildi" dedi.

Beyin ölümü sonrası nakil olasılığını sağlayan organ bağışı oranının Türkiye'de oldukça düşük olduğunu anlatan Prof. Dr. Akman, şunları kaydetti:

"Hastalarımızı diyalizle yaşatmaya çalışıyoruz. Diyaliz çok zorlu bir süreçtir. Çocukların normal yaşam sürmelerini engeller. Böbrek nakli tedavisi ise böbrek yetmezliği olan çocukların normal yaşama dönmelerini sağlar."

ANKETTEN ÇIKAN İLGİNÇ SONUÇ

Organ bağışı konusunda çekimserlik olduğuna ve batı ile doğu illeri arasında ciddi bir uçurum bulunduğuna işaret eden, Prof. Dr. Akman, "Çeşitli illerde yapılan anketlerden elde edilen sonuçlara göre, insanımız nedense organ bağışı konusunda kendileri için 'evet', başkaları için 'hayır' diyor" diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİN ÇALIŞMASI

Prof. Dr. Sema Akman, AÜ Tıp Fakültesi'nde 2012 yılında, son sınıftaki intörn öğrenciler tarafından yapılan bir anket çalışmasını örnek verdi. Anketin iki bölümden oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Sema Akman, birinci bölümde "Beyin ölümünüz gerçekleştiğinde organlarınızın bağışlanmasını ister misiniz" sorusunu yöneltip, genelde 'hayır' yanıtını aldıklarını söyledi. Anketin ikinci bölümünde "Eğer siz kalıcı, son dönem böbrek yetmezliği yaşıyorsanız ya da birinci derece akrabanızda böbreğe ihtiyaç duysanız, böbrek bağışı ister misiniz" diye sorduklarını kaydeden Prof. Dr. Akman, burada da genelde 'evet' yanıtını aldıklarını ifade etti.

DOĞU VE BATI ARASINDA FARK VAR

Türkiye'de beyin ölümü gerçekleşmesi halinde yapılan organ bağışı konusunda doğu ile batı arasında da çok fark olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sema Akman, 2013 yılında Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmayı aktardı. Prof. Dr. Akman, organ bağışçı oranını gösteren bu araştırmaya göre İzmir'de bağışçı oranı yüzde 36, Bursa'da yüzde 33, İstanbul'da yüzde 25, Ankara'da yüzde 20 iken Erzurum ve Diyarbakır'da bu oranın yüzde 10 olduğuna dikkati çekti.

Doğu ile batı arasında bağış konusundaki bu uçurumu Prof. Dr. Sema Akman, "Katı gelenekçilik yapılan, geleneğine bağlı yaşayan kentlerde organ bağışı oranı çok düşük" sözleriyle yorumladı.

BEYİN ÖLÜMÜ, BİTKİSEL HAYAT VE KOMA HALİ

Beyin ölümü ile bitkisel yaşam ve koma halinin farklı şeyler olduğunun bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Sema Akman, "Şu ana kadar beyin ölümü kararı verilen hiç kimse yeniden yaşama dönmemiştir. Fakat bitkisel yaşam ve koma halinden yeniden yaşama dönen olmuştur" hatırlatmasında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA