05 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa5°C
  • Antalya15°C
  • İzmir12°C

OMİCRON VARYANTININ VAKA VE ÖLÜM ORANLARINDA ARTIŞI

Omicron Varyantının Vaka Ve Ölüm Oranlarında Artışı. Aşılar ile birlikte elimizin güçlenmesine rağmen vaka ve vefat sayılarının yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Omicron Varyantının Vaka Ve Ölüm Oranlarında Artışı

05 Şubat 2022 Cumartesi 14:46

Omicron Varyantının Vaka Ve Ölüm Oranlarında Artışı

Omicron Varyantının Vaka Ve Ölüm Oranlarında Artışı. Aşılar ile birlikte elimizin güçlenmesine rağmen vaka ve vefat sayılarının yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Türk TORAKS Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, “Türkiye’de günlük vaka sayıları yeni bir rekor kırıp 100 bini geçerken, Covid-19 nedeniyle her gün 200 ve daha fazla insanın yaşamı son buluyor. Ülkemizde zaten yetersiz olan önlemlerin askıya alınmasını Türk Toraks Derneği olarak doğru bulmadığımızı tüm kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.

Prof. Dr. İtil, Omicron varyantının sanıldığı kadar ‘önemsiz’ olmadığını da vurgulayarak şunları söyledi: “Bulaşıcılığı çok fazla olan Omicron varyantı daha az ‘ağır hastalık’ yapsa bile çok sayıda enfeksiyona yol açmış, özellikle aşısızlarda ve eksik aşılılarda hastane yatışları ve ölümler artmıştır. Hastanelerde poliklinik ve acillere başvurularda, yatan hasta ve yoğun bakım hastalarında belirgin artış vardır. Özellikle sağlık çalışanları arasında da Covid-19’a yakalanma oranı yükselmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, son açıklamasında Omicron varyantının baskın varyant haline geldiğini, ülkelerin ellerindeki bütün silahlarla ki sadece aşı değil, insanları korumaları gerektiğini belirtmiştir. Ülkemizde zaten yetersiz olan önlemlerin askıya alınmasını Türk Toraks Derneği olarak doğru bulmadığımızı tüm kamuoyunun bilgisine sunarız. Hızla yayılan bu virüsün yeni varyantlar oluşturmaması için önlemleri gevşetmemek, aşılamaya hız vermek, toplumun yüzde 80’ini aşılamak, temaslı izlemini yapmak, hızlı antijen testlerini yaygın olarak kullanmak, izolasyon ve karantinayı ciddiye almak, iş yerlerinde, okullarda, toplu taşımada gerekli tüm önlemleri almak gereklidir.”

 

Omicron Varyantının Vaka Ve Ölüm Oranlarında Artışı

“YOĞUN BAKIMLAR DOLUYOR”

Yoğun bakımların gittikçe dolduğuna değinen Prof. Dr. İtil sözlerini şöyle noktaladı: “Salgın önlemlerini ülkemizde gevşetmek gibi ciddi sonuçları olabilecek bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Test kapasitesinin arttırılması, okul, işyerleri, hastaneler, bakım evleri, cezaevleri gibi kalabalık bulunulan ortamlarda periyodik hızlı testlerin bir an önce kullanıma girmesi gerekmektedir. Kimi ülkelerde kullanılan hızlı antijen testleri ülkemizde üretilmektedir. Bu testlerin ülkemizde de yaygın kullanımını sağlayabilmek değerli olacaktır. 5-11 yaş çocukları bir an önce aşılamalıyız. Omicron, bu yaş grubunda daha çok hastane yatışına neden olmaktadır. Aşıların hatırlatma dozlarını mutlaka olmalıyız. Hastanelerde Covid-19 dışı hastaların yattığı servislerde her gün bulaş olmaktadır. Hemşireler, sağlık personeli, hekimler, refakatçiler giderek artan sayıda enfekte olmaktadır. Yoğun bakımlar giderek dolmaktadır. Gerçek verilere dayalı, bilimsel bir salgın yaklaşımı gerekiyor. Sağlık haktır. Salgın kendi haline bırakılamaz. Üstelik sağlık çalışanları sık enfekte olmaktayken ve yorgunken, tükenmişken…” 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA