27 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa9°C
  • Antalya8°C
  • İzmir11°C

OBEZİTE TIBBİ TEDAVİ GEREKTİRİYOR

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Dr. Ebru Çebi Doğan, çok sayıda faktöre bağlı olarak meydana gelen obezite hastalığının tıbbi tedavi gerektirdiğini belirterek, ciddi yaşam tehdidi altında olan obezite ...

Obezite tıbbi tedavi gerektiriyor

21 Ekim 2010 Perşembe 16:15

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Dr. Ebru Çebi Doğan, çok sayıda faktöre bağlı olarak meydana gelen obezite hastalığının tıbbi tedavi gerektirdiğini belirterek, ciddi yaşam tehdidi altında olan obezite hastalarının yardım almadan sağlıklı zayıflamalarının mümkün olmadığını söyledi.

Obezitenin genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranla artması sonucu vücut ağırlığının istenilen düzeyin üstüne çıkması anlamına geldiğini belirten Diyetisyen Çebi, obezitenin yol açtığı sorunlar hakkında bilgi verdi. Çebi Doğan, "Çok sayıda faktöre bağlı olan ve tıbbi tedavi gerektiren bir hastalık olan obezitenin nedenlerine bakıldığında; genetik, metabolik, hormonal, sosyo-ekonomik, psikolojik, cinsiyet, alkol alımı, yanlış ve aşırı beslenme, fast food tüketimi, fiziksel aktivite eksikliği gibi birçok etmen bir arada düşünülmekte. Ağırlık kaybı obeziteye bağlı sorunları azaltır, sağlığı düzenler ve yaşam süresi ile ilgili beklentileri arttırır. Obez bireyler ciddi yaşam tehdidi altındadırlar" dedi.

Kilo vermenin yararları hakkında bilgi veren Diyetisyen Ebru Çebi Doğan, "Kardiyovasküler hastalık oluşma riski azalır. Tip 2 diyabet gelişme riski azalır. Yüksek kan basıncı düşer, kan şekeri düzeyleri düzelir. Kan yağı bozuklukları düzelir. Yağlı karaciğere ait değişiklikler geriler. Uykuda solunum durması azalır ve jinekolojik sorunlar düzelir. Obezite tedavisi bireylerin tek başına yapmaması gereken bir tedavidir. Obezite tedavisi bir ekip işidir. Bir doktor, diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog bireyin takibini yapmalıdır. Sağlıklı beslenme ve davranış değişikliğinin sağlanması için bir diyetisyen size yardım edecektir. Yanlış diyetler yapılmamalıdır çünkü bilinçsiz yapılan diyetlerde (düşük kalorili diyetler) uzun dönemde bireyin şişmanlamasına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Düşük kalorili diyetler metabolizma hızının yavaşlamasına ve kilo almanızın kolaylaşmasına neden olur" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Türkiye Obezite İle Mücadele ve Kontrol Programı' kapsamında Sinop'ta da; obezite, fiziksel aktivite ve yeterli ve dengeli beslenme konularında eğitim çalışmalarını sürdürüldüğünü kaydeden Ebru Çebi Doğan, müdürlük tarafından obez hastalara yönelik kişiye özel beslenme programı oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.

beyazgazete.com

Yorumlar
SON DAKİKA